V nedeljo sem šel z psi malo na sprehod po gozdu in sem na dveh krajih naletel na gobe – dežnikarice. Ker nisem imel košare sem jih pustil in sklenil, da grem po njih naslednji dan. Potem pa v ponedeljek nisem imel časa in sem jih šel ponj včeraj.
Gobe imam zelo rad. Najrajše jurčke in lisičke, potem pa so na vrsti že dežnikarice. Ker sem cel dan bolj malo jedel, sem komaj čakal, da jih pojem za večerjo. Mama mi je obljubila, da mi jih bo naredila.
In ko pridem domov in naj bi mi jih mama začela delati, sta z očetom družno ugotovila, da najbrž niso ‘taprave’ ampak so strupene. Jaz sem bil 100%, da so taprave in sem vztrajal, da mi jih mama naredi. Pa mi jih ni hotela. Potem sem rekel, da si jih bom naredil sam, pa je rekla da v nejeni kuhinji ne in da me ne bo v bolnico vozila,… in kako so gobe nevarne.
In sem vztrajal in si jih naredil sam. Bile so odlične, samo preveč sem se jih najedel in zato malo slabše spal.
In ko tole pišem sem še vedno živ.
Uf, ja… Samo, da si živ. 😉 Gobe sicer obožujem. A ji sploh ne poznam. 🙂
pri dežnikih ne moreš zgrešit. in ta na sliki to je. drugače je pri jurčkih, ker obstajajo podobni, ki niso ravno zaziher. lisičke so tud prepoznavne.
lahko bi tud pogledal na internet kakšen je dežnik in si ga nato brez skrbi pripravil 😛
Hehe. Dežnikarice so najboljše ocvrte. Pa včeraj sem se jih najedla. Aja pa ocvrti jurčki tud niso slabi 🙂
@Tamara Zara, ocvrti jurčki?
Sem jih jedel minulo nedeljo, smo bili nekje na obisku. Govedina (in svinjina) je ostala, sem si privošču le marele. Dobre, super dobre. Vse gobe. Če so dobr pripravljene. Imam pa zme, ko jih jem, neki strah. Ja, dobr so nas prestrašil. Z gobami se (menda) ni za afnat … Jih pa tudi ne nabiram … Ker grem lahko pol metra mimo nje, pa je ne bom videl … Smo pa nabirali v pondelk kostanj, tega pa rad nabiram. 20% ga je bilo lepega, ostalo pa bolj drobno. Je za počakat ene 14 dni, pol bodo pa smi maroni. Če jih bo še kaj ostalo …
@M&M: jop. Isto ko dežnikarce nardiš….
Celo obstajajo ljudje, ki ne vedo kako izgleda marela? Ne moreš da verjameš 😆 Bi prej zamenjala kakšnega jurčka za strupeno gobo, kot pa marelo, ki je v bistvu taka.. drugačna, podobnih na videz niti ni, saj jst jih še nisem videla, medtem ko je jurčku že na videz dost podobnih gob.
Mnjam mnjam, tud jst sem jih prejšnje dni enkrat spanirala in spekla. No fajn, zdej sem pa lačna ratala 😀
Jaz sem tudi ratal lačen! Gremo domov!
Tale je čist taprava, pa tudi po vonju ne moreš falit! Marele imajo tako značilen vonj … mmmm.
Ha, zdej si pa naletel na gobarko 😀 Če bi bilo gobarjenje poklic, bi se težko odločala med gobarjenjem in fotografijo … hmm, težka bi bila. 😉
Vidim, da ste eni preveč prepričani, da dežnikarco, (marelo) ni mogoče
zamenjati. Tisi, ki ste laiki za gobe, lahko zamenjate skoraj vsako gobo. Z gobami imam veliko izkušenj in jih nabiram že čez 40 let in raspoznavam tudi čez 120 vrst in vam priporočam, predvsem tistim, ki nimate izkušenj z gobami, da nabirate samo tiste, ki jih res poznate. Kdo bi rad postal dober gobar mora imeti najprej dober čut za naravo in dobrega prijatelja gobarja od katerega se lahko nauči zelo veliko. Vsak začetnik naj se nauči najprej spoznati strupene gobe, predvsem smrtno nevarne in potem še ostale. Neužitne gobe niso vse strupene ampak so slabega grenkega okusa. Več o gobarjenju ne bom pisal, ker bi to trajalo predolgo, ker je gobarija prava veda, ki zahteva dosti znanja, sicer pa imate vse na internetu in si lahko pogledate.
Vsem gobarjem želim veliko užitkov v gobarjenju v tej sezoni, ki je pri izdihljajih in je bila zelo skromna, predvsem v Prekmurju. Po zadnjem deževju je še nekaj malega možnosti za rast gob, dosti pa ne, ker se koledarski čas za njih izteka. Po končani pravi sezoni pa se bodo še našli ostrigarji, jelševke in še kaj, vendar to le za boljše poznavalce.
Obilo gobarskih užitkov vam želi gobar Franc !
Se strinjam z vami Franc, da se nesme biti preveč ‘korajžen’! Tale na sliki je menda taprava?
Drugače pa smo dežnikarice nabirali že kot otroci in lahko rečem, da jih nekako poznam. Vsekakor pa sem daleč od kakšnega strokovnjaka za gobe.
a obstajajo strupene marele? nisem sigurna ali je prava… kakšni so znaki strupene marele?
No, potem pa smo v Ukrajini jedli še super dobre, radioaktivna jurčke in vsi preživeli!