Most na Drini v Višegradu

Most na Drini

Most na Drini – Višegrad

Pred kratkim sem prebral knjigo Most na Drini. Knjigo je napisal Nobelov nagrajenec Ivo Andrić.

Zgodba se začne pred skoraj 500-timi leti v mestecu ob reki Drini na meji med Bosno in Srbijo. Takrat so bili te kraji pod turško vladavino. Takrat so turki nasilno ugrabljali dečke stare od 10 do 15 let in jih vodili v Turčijo, kjer so jih prevzgojili v janičarje. Med njimi je bil tudi deček iz vasi Sokolovići, ki so mu kasneje dali ime Mehmed paša Sokolović. Mehmed paša Sokololović se je kasneje povzpel do turškega generala in velikega vezirja turškega cesarstva.

Na stara leta se je hotel prikloniti svojemu rojstnemu kraju in se je odločil, da bo na svoje stroške izgradil veliki kamniti most. Danes most velja za veliko kulturno znamenitost in je uvrščen v seznam svetovne kulturne dediščine UNESCO.

V Višegradu sem že bil pred dvema letoma. Most je res prava mojstrovina. Spomnim se kako smo z Mirkotom in še enim domačinom, na terasi hotela pili pivo in v mraku občudovali osvetljen most.

Sedaj, ko sem prebral knjigo si želim čimprej spet iti v Višegrad. Sedaj poznam zgodbe, ki so se dogajale okoli tega mostu. želim si sesti na vrata (tako so vedno rekli domačini sredini mostu) in se v mislih spomniti na zgodbe, ki so se dogagajale okoli mostu.

Knjiga Most na Drini je bila prijetno in poučno branje. Prepričan sem da sem sedaj, ko sem jo prebral veliko bogatejši v glavi in srcu. Kaj mislim s tem ne znam napisati. Preberite jo tudi vi, pa boste vedeli kaj sem mislil.

Če bi na svetu obstajalo 1000 knjig tako dobrih, kot je knjiga Most na Drini, sploh nebi več delal, ampak bi samo bral, bral in bral.

8 Odgovorov na Most na Drini v Višegradu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Moja Facebook stran :)
Spremljaj me na G+
Spremljajte me tudi na:
Tomaž Gorec
Tomaž Gorec
Privacy policy

Most na Drini v Višegradu
Oceni tole stran