fbpx

Paklenica, mali raj na zemlji

Paklenica se nahaja v severno zahodnem delu zadrske regije. Razteza se vzdolž 20 kilometrske jadranske obale, pod vrhovi Velebita. Paklenica se v celoti nahaja v zaščitenem naravnem okolju, saj ima Velebit skupaj z obalo zaščiten status naravnega parka. Paklenica se ponaša z drugim najstarejšim narodnim parkom na Hrvaškem, katerega sem obiskala tudi sama in bila nad njim nadvse očarana.

Paklenica

Dobro in atraktivno označena pot ki pelje proti vhodu v nacionalni park Paklenica

Za dobrih 50 kun lahko vstopite v park in se prepustite njegovim čarom.

Nacionalni park Paklenica

Vstopnica za nacionalni park Paklenica

Na vhodu vas pričakajo prijazni oskrbniki parka, ki vam odgovorijo na kakršno koli vprašanje in usmerijo proti želenem parkirišču. Park slovi po čudovitih plezalnih stenah, ki privabljajo plezalce z vsega sveta, le ti se vzpenjajo na stene visoke tudi do 400m. Na voljo je več kot 400 plezalnih poti različnih težavnosti, na dve sem se povzpela tudi sama, čeprav v tem športu nimam dosti izkušenj, sem se zelo dobro odrezala.

Plezanje Paklenica

Plezanje Paklenica

Če nimate take sreče kot jaz ter ste v družbi nekoga ki se že spozna na plezanje in se želite preizkusiti v plezanju vendar ste le začetnik, lahko v nacionalnem parku Paklenica najamete poklicne plezalce, ki bodo dobro poskrbeli za vas in vašo varnost ter vas naučili plezalnih osnov.

Reklamni kombi parka Paklenica

Reklamni kombi parka Paklenica

Poleg plezalcev pa je park namenjen tudi pohodnikom, kolesarjem, tekačem in ostalim ljubiteljem narave ter čudovitih razgledov. Če ste bolj igrivi pa se lahko prijavite tudi na paintball. Na voljo je več kot 150 km urejenih pohodniških poti. Po plezanju smo se podali tudi na krajši pohod do bližnje koče, v družbi zvoka ptic ter drugih živalic, opazovanju prečudovite zelene narave, kamnitih skulptur ter zanimivih smerokazov je pot minila kot bi mignil.

 

V nacionalnem parku Paklenica so dobro poskrbeli za označevalne table

Na poti pa si lahko zmočite žejna usta v več izvirih, ki pohodnike čakajo ob poti. Ko se sprehajaš ob nizkem rastju, zelenju in prelepih skalah, se ozreš na izvir ki teče poleg ter se lahko v njem tudi ohladiš, poješ kakšno figo ter se prepustiš utripu narave.

Ohladitev v izviru ob poti

Ohladitev v izviru ob poti

Nacionalni park Paklenica se ponaša z čudovito floro in favno, orhidejami in lilijami na zelenih jasah, zvončki na strmi pečini, gostim borovim gozdom ter različnimi vrstami metuljev in ptic ki živijo na območju parka, v sredini pa skriva tudi bogate podzemne lepote. Najbolj jih ponazarja jama MANITA. Definitivno je to kraj, ki ga morate v svojem življenju obiskati. Večkrat.

Plezalci v svojem naravnem okolju

Plezalci v svojem naravnem okolju

Paklenica je polna gorskih poti, na katere se lahko odpravite sami z kolesom, peš, motorjem ali svojim avtom. Lahko pa se udeležite tudi skupinskih foto safarijev kjer vas z jeepom popeljejo v ta hribovit svet poln dih-jemajočih razgledov.

Na nekaj vrhov sem se odpravila tudi sama. Pot na goro sv. Ivana, je bila z osebnim avtomobilom kar malček dolga, vendar definitivno vredna obiska. Pot je bila zavita v še zadnje žarke mogočnega sončnega zahoda in obdana z različnimi cvetlicami in zanimivim rastjem, med drugim se lahko posladkate tudi z sladkimi robidami. Na vrhu pa nas je pričakala klopca z definitivno najlepšim razgledom daleč okoli. Prepričana sem, da se marsikdo že navsezgodaj zjutraj poda na to pot peš in na vrhu uživa v čudovitem razgledu, malici ter dobri knjigi. To se sliši kot dobra ideja za naslednji obisk gore sv. Ivana.

Čudovit razgled iz vrha sv. Ivana na jadransko morje in okoliško hribovje

Čudovit razgled iz vrha sv. Ivana na jadransko morje in okoliško hribovje

Nacionalni park Paklenica

Sončni zahod objema skalnato pobočje – Nacionalni park Paklenica

Čudovite cvetlice ob poti

Čudovite cvetlice ob poti

Sončni zahod na vrhu

Sončni zahod na vrhu

Ob poti navzdol pa nam je družbo delala poskočna ptičja družinica

Ob poti navzdol pa nam je družbo delala poskočna ptičja družinica

Če se naveličate hoje, se lahko vsi tisti bolj adrenalinsko razpoloženi odločite za rafting dogodivščino po reki Zrmanja, ali pa skočite iz mogočnega mosta Maslenica-seveda z vrvjo.

Mogočen most Maslenica iz katerega je možno skočiti z bungeejem

Mogočen most Maslenica iz katerega je možno skočiti z bungeejem

Bungee jumping iz mostu Maslenica

Bungee jumping iz mostu Maslenica

MIRILA

Mirila

Mirila

Ena od posebnih znamenitosti ki jih premore Paklenica, je zagotovo Mirila. To je območje kjer se nahajajo posebni spominski kamni ljudi umrlih v 17-20 st. Zgodba pripoveduje, da ko so ljudje, živeči v Velebitu umrli je bila naloga, njihova telesa prinesti v dolino do pokopališča, kjer so jih kasneje pokopali. Pravilo je bilo, da ko se je telesa nosilo v dolino, si se lahko za počitek ustavil le enkrat-to naj bi bil tudi kraj kjer je pokojnik zadnjič pozdravil sonce. Na mesto kjer se je telo položilo na tla, so k glavi in nogam priložili kamne v katere so vgravirali simbole kot so solarni krog, kontinuitete, umetniško dekoracijo prazgodovinskih kultur ter pri novejših ime pokojnega. To mesto spoštujejo bolj od groba saj so mnenja da so v grob položili samo truplo brez duše-le ta naj bi ostala na MIRILU.

Mirila

Mirila

Vgravirano ime v Mirilo

Vgravirano ime v Mirilo

Od Mirila smo pot nadaljevali višje proti velikem Rujnu. Nanjo se je podalo tudi nekaj kolesarjev, motoristov ter osebnih vozil. Pot spremljajo čudoviti razgledi na modro Jadransko morje, pa tudi Paklenica je zelo lepo vidna.

Ob poti je bilo videti tudi nekaj avanturističnih postavitev. Kot npr. ta prehod ki ga vidimo na sliki.

Na vrhu se razprostira divja pokrajina z nekaj hiškami in izrazitim gorskim zrakom

Na vrhu se razprostira divja pokrajina z nekaj hiškami in izrazitim gorskim zrakom

Eno od znamenitosti predstavlja tudi ta cerkvica ki krasi veliko Rujno

Eno od znamenitosti predstavlja tudi ta cerkvica ki krasi veliko Rujno

Na novo postavljen kipec v čast gospe velikega Rujna

Na novo postavljen kipec v čast gospe velikega Rujna

Paklenica in njena okolica sta naravno obdani s čudovitim morjem, gorami, podzemnim svetom, rekami, jezeri in otoki. Tako veliko bogastvo na tako malem kraju ni nekaj vsakdanjega, zato vsakomur priporočam, da obišče ta mali raj na zemlji. V času obiska Paklenice pa si morate seveda izbrati tudi prostor kjer boste bivali. Jaz sem se odločila za zelo prijeten apartma Villa Fontana, ki se nahaja tik ob morju v zelo sproščeni ter domači atmosferi. Več o tem apartmaju sem napisala na naslovu www.apartmajidirekt.si/apartma-villa-fontana.

2 Odgovora na Paklenica, mali raj na zemlji

  • Janja says:

    Odličen članek! Pohvale avtorju. Sem ze plezala v Paklenici, ampak vidim da je se veliko lepih in zanimivih stvari za pogledat.. tako da definitivno ko se vrnem iz Avstralije grem spet tja in to v Villo Fontano k ga.Ani 😉

  • Matjaž says:

    Uaaauuu, plezam vendar ne veliko, zato ne bo primarni cilj obiskati Paklenico zaradi plezanja, bolj bom občudoval mir in lepote gora ter narave kot take. Zagotovo bomo šli z družino v te kraje. Očitno nimamo samo v Sloveniji tako lepih krajev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Moja Facebook stran :)
Spremljaj me na G+
E-novice
Naroči se na zanimive e-novice

 

Spremljajte me tudi na:
Tomaž Gorec
Tomaž Gorec
Privacy policy

Paklenica, mali raj na zemlji
Oceni tole stran