Prednosti potovanj v lastni režiji

Alenka Vindiš

Topli meseci, ko nam možgani hitijo na pašo, so idealen čas za toplice, pohodništvo, namakanje ob morjih, rekah in jezerih, pa tudi za odkrivanje in raziskovanje novih kotičkov, torej potovanja. Seveda so preko turističnih agencij organizirana potovanja varna in dokaj lagodna, sploh ker se ni potrebno ukvarjati z načrtovanjem same poti, a kljub temu imajo potovanja v lastni režiji mnoge prednosti. Jasno pa je, da moraš biti za samostojno potovanje tudi primerno avanturističnega duha, saj ni vse za vsakogar.

Pa poglejmo, katere so tiste prednosti, ki jih prinese potovanje, ki ga organiziraš sam:

Ni se potrebno prilagajati

Ne rabiš se vstati ob točno določeni uri, ni ti potrebno hoditi v gneči skupine in poslušati vseh tistih podatkov, ki ti jih vodič mora povedati, tebe pa mogoče niti ne zanimajo tako zelo. Jest lahko greš točno v tisto gostilno, ki ti je najbolj simpatična, ne v tisto, kamor te je peljal vodič. Tudi na stranišče lahko greš, ko pač moraš iti, ne da bi se bal, da boš zaradi tega izgubil skupino. Če nisi muzejski tip človeka, se jim lahko ogneš, če te pa zelo zanimajo, lahko preživiš v katerem tudi cel dan. Nihče ti ne bo ničesar določal od zunaj, ampak določaš vse sam. Lastna organizacija prinese mnogo večjo svobodo.

Spominjam se svojega organiziranega 5-dnevnega avtobusnega potovanja v Pariz. Po celonočni vožnji, ko nisem mogla zaspati na avtobusu, sem v Pariz prispela čisto zdelana. Sledili so celodnevni ogledi, vse kar sem si želela jaz pa je bila postelja in spanje. Nato smo pozno zvečer le prispeli v hotel in naslednji dan smo se morali že navsezgodaj zbuditi. Nikakor se mi ni uspelo naspati, tako sem celo potovanje dejansko oddelala utrujena in česa takega nikoli več ponovila. To se mi ni zgodilo na niti enem od samostojnih potovanj.

Potuješ v svojem tempu

Ravno si prišel na svoj rajski kotiček in ker si sam svoj šef na potovanju, lahko ostaneš kolikor ti srce poželi. Nihče ti ne bo določil ure in mesta shoda, temveč si lahko vzameš čas in doživiš čudovito točko, ki te je na tvojem potovanju očarala. Mogoče si o kaki znamenitosti prebral, da je vredna ogleda, tebe pa ne navdihuje tako zelo. Preprosto kreneš dalje in greš naproti tistemu, kar je všeč tebi.

Letos sva s partnerjem raziskovala Plitvička jezera. Moj prvoten plan je bil, da tam preživiva pol dneva. Ko pa sva odkrila samotno pot, ki vodi k jezeru, kjer sploh ni turistov in sva bila sredi nebeškega miru  in naravnost božanske lepote jezera, sva prvoten plan z lahkoto spremenila in ostala na Plitvičkih jezerih kar dva dni. Oba dni sva preživela polovico dneva na mestih, ki so poplavljena s turisti in kjer je res čudovito vse, razen precejšnjih gneč, polovico časa pa v miru osame.

Fleksibilnost potovanja

Ko potuješ sam, lahko na samem potovanju po želji spremeniš načrtovano pot ali je celo ne načrtuješ. Zelo simpatična pa je tudi vmesna varianta, da si mesta potovanja okvirno določiš, nato pa se prepustiš poti. Lahko se ti namreč zgodi, da ti potovanje prinese nepričakovane čudovite dogodke ali kraje, ki jih sploh nisi planiral, potovanje pa ti resnično polepšajo. Na poti lahko mnogokrat namreč vidiš razne kažipote in znamenitosti in škoda bi bilo ne zaviti do njih in jih doživeti. Sredi nečesa na prvi pogled nepomembnega, se ti lahko zgodi, da vidiš uhojeno stezico in se vprašaš: ?Le kam vodi?? In če ji slediš, te lahko na koncu čaka prijetno presenečenje.

Letos sem tako odkrila enega najlepših zalivov  na Hrvaški obali. S sopotnikom sva se vozila po Jadranski magistrali in malce zavijala proti morju ob raznih poteh, ki nama jih je kazala navigacija. Nenadoma sva videla neko tablo in prispela do razgledne točke na zaliv (uvala) Zavratnica. Pogled navzdol je bil dih jemajoč in takoj sva želela raziskati, kako se pride do tega zaliva. Tam sva preživela čudovit dan, kar se ne bi zgodilo, če bi se osredotočala samo na vnaprej določene lokacije. Tudi veselje, ki ga doživiš, ko sam odkriješ nekaj popolnoma nepričakovanega in čudovitega, se ne da ubesediti.

Pot lahko načrtuješ sproti

Če si ljubitelj nepredvidljivega, lahko svoje potovanje vzameš tudi kot neke vrste prepuščanje. Seveda je zaželjeno, da se vnaprej pozanimaš, katere so glavne znamenitosti neke dežele, da veš, kaj bi se ti zdelo smiselno pogledati, a dobro je tudi prepustiti se, kako se bo to zgodilo. Ko sem pred leti kupila letalsko karto za Grčijo, se mi ni niti sanjalo, kako točno se bo moje potovanje dogajalo. Na pot sem šla sama in vse kar sem si uredila vnaprej je nakup povratne vozovnice in spletna rezervacija hostla za prvo noč. Prispela sem namreč šele zvečer in nisem hotela tvegati, da ostanem na cesti. Takoj po prihodu v hostel, me je ogovoril fant in me vprašal, če bi s še dvema puncama skupaj najeli avto in šli za nekaj dni raziskovat Grčijo. Takoj sem bila za in potovanje je bilo fantastično. Če potuješ sam, je spanje v hostlu precej dober način spoznavanja novih ljudi in to podobno popotniško usmerjenih. Če si to želiš, lahko mimogrede dobiš kakšnega sopotnika.

Bolj pristno doživetje

Ko si na poti sam odvisen od sebe, se moraš do informacij prebiti. Ni vodiča, ki ti bo vse položil v dlan. To pomeni, da je potrebno komunicirati z domačini, da zveš potrebne informacije, od tega kje je lokalna zanimivost, kje trgovina ali muzej, kje se lahko prespi ali kaj poje ali kaj pač želiš izvedeti. Tako je potrebno ogovoriti kakšnega lokalca in prav lahko se ti zgodi, da so spomini na domačine eden najlepših delov potovanja. Iz prve roke ti povedo mnogo koristnih informacij in prav gotovo je to najbolj pristen način pridobivanja informacij.

grčija

Na potovanju po Črni Gori, sva z partnerjem nekje v divjini natakala vodo, ki je tekla iz nekega izvira, ko je prišel mimo domačin ter naju povabil k sebi domov. Vneto nama je razložil vse o svoji državi od višine povprečnih plač in pokojnin do cest, ki so jih na novo zgradili, za na vrh pa naju je povabil naj še kdaj prideva in nama za popotnico dal še precej domače zelenjave in sadja. Vedno, ko se spomnim te gostoljubnosti, mi postane toplo pri srcu. Tega vsekakor ne moreš doživeti na potovanju s turistično agencijo.

Cenovno ugodneje

Vsekakor ni zanemarljivo dejstvo, da se na potovanju v lastni režiji porabi precej manj denarja kot preko agencije. Sploh, če si stroške potovanja z avtom deliš s kakšnim sopotnikom. Če si stopar, pa strošek sploh ni omembe vreden. Direktno na poti lahko najdeš apartmaje, ki so običajno cenejši kot so tisti oglaševani preko agencij ali preko interneta. Krasno je potovati s avtom karavanom (če ravno ne premoreš avtodoma, najemi pa niso poceni), saj lahko kjerkoli te pač pot vodi, zvečer preprosto podreš zadnje sedeže, se uležeš na blazino (če nabaviš debelejšo samonapihljivo, spiš kot doma na postelji) in se ne rabiš ukvarjati niti z iskanjem prenočišča. Seveda je v tem primeru dobro, da zaviješ nekam na samo, da imaš mir. Sama na potovanje običajno vzamem tudi majhen plinski gorilnik in  mimogrede skuham kar ob poti. Na ta način se definitivno prihrani, čeprav sama to počnem predvsem zato, ker kot vegetarijanka težko dobim kaj primernega za pod zob. Na tak način tudi nisi vezan na iskanje gostiln, če si sredi divjine. Danes obstaja precej suhe hrane, ki jo samo zavreš z malo vode in je problem hrane na poti rešen, brez hudih komplikacij. Na poti pa kupiš samo kak kruh, jogurte in sadje,? Skratka potovati se da tudi zelo poceni.

Več miru in samotnih kotičkov

Če si tip človeka, ki zelo uživa v miru in neokrnjenih samotnih kotičkih, sploh ni vprašanje, kako potovati. Zagotovo boš imel več miru, če boš potoval v lastni režiji.

Vsem, ki radi potujete, pa kakorkoli je že komu všeč, pa še veliko užitkov na poti.

Avtorica prispevka piše tudi svoj blog na www.alenkavindis.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Moja Facebook stran :)
Moj Instagram :)
Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
Spremljaj me na G+
E-novice
Naroči se na zanimive e-novice

 

Spremljajte me tudi na:
Tomaž Gorec
Tomaž Gorec
Privacy policy

Prednosti potovanj v lastni režiji
5 (100%) 1 vote