5 nasvetov kako shujšati

5 nasvetov kako shujšati
5 nasvetov kako shujšati

Nikoli nisem bil zelo debel, vendar imam od svojega 24-tega leta dalje nekaj kilogramov preveč. Od takrat dalje se ubadam s težavo kako shujšati. Nisem strokovnjak za hujšanje, vendar ker se s problemom kako shujšati ukvarjam že nekaj časa, sem v tem času prišel do nekih ugotovitev, ki mi pomagajo pri hujšanju. Prepričan sem, da lahko moji nasveti pomagajo tudi komu drugemu.

1. Uredite si stvari v glavi in si priznajte, da ste predebeli.

Večina ljudi je premalo samokritična. Nekateri so že zelo debeli, vendar še zmeraj lažejo sami sebi, da imajo samo kakšno ‘kilco’ preveč. Ni res! Priznajte si, da ste debeli kot ‘prasec’ in da to slabo vpliva na vaše zdravje, počutje, delovno storilnost in na vaš izgled. Jaz sem si na telefonu nastavil pozdravno sporočilo na katerem piše:”Si že kaj shujšal ‘prasec’ debel”? V sobi sem si napisal listek, na katerem piše:”Shujšaj prasec debel!” Spodaj sem si še napisal, kakšne koristi bom imel od tega ter napisal par enostavnih napotkov kako shujšati. Simobil klapa omogoča pošiljanje sms-ov, ki jih lahko programiramo v naprej. Jaz si vsake toliko vzamem čas in sam sebi pošljem sms-je za en mesec v naprej. Vsebina sms-ov je motivacijska za hujšanje. Včasih si ga pošljem ob šestih zjutraj in se poiskusim motivirati, da grem pred službo na jutranjo rekreacijo. Ponavadi je to tek z mojo psičko Lučko ali pa kolesarjenje. V sms-ih tudi sam sebe sprašujem ali sem že kaj shujšal ali sem še vedno debel ‘prasec’.

2. En teden imejte presno dieto.

Moj drugi nasvet kako shujšati je ta, da greste za en teden na presno prehrano. Sam sem se s presno prehrano prvič srečal, ko sem pisal turistični vodič za otok Krk. Moja sodelavka pri tem projektu je jedla izključno presno hrano in je tudi mene podučila o njenem načinu prehranjevanja, vzrokih in kakšne učinke ima taksna prehrana na telo. Presnojedci jedo samo nepredelano hrano neživalskega izvora. Torej ne jedo nič kar je pečeno ali kuhano. Jedo predvsem sadje in zelenjavo, ter razna semena in nepredelane oreščke. Na njihovem jedilniku ni nobene soli ali sladkorja. Naj mi kakšen presnojedec ne zameri, če moja definicija presnojedstva ni popolnoma točna ali pomankljiva. Ko sva s sodelavko delala na Krku sem se odločil, da bom tudi jaz nekaj dni presnojedec. Zjutraj in čez dan sva jedla sadje, zvečer pa zelenjavo. Na dieti sem bil šest dni. Prvi in drugi dan je bilo malo težko, potem pa sem se navadil. V času diete sem se počutil odlično. Ponavadi spim slabo in malo. Ko sem bil na presni prehrani, sem spal veliko več in tudi bolje. Verjetno ima za moje boljše spanje zasluge tudi sprememba okolja in dejstvo, da sva bila čez dan veliko fizično aktivna, zjutraj pa sem šel večkrat teči. Po šestih dneh diete sem izgubil nekaj kilogramov. Kilograme pa sem izgubljal tudi potem, ko sem začel jesti vse, saj sem po dieti imel veliko manjšo potrebo po hrani. Sedem dnevna presna dieta je zagotovo pravi način kako shujšati.Če boste šli na presno dieto je zelo pomembno, da jeste še preden ste lačni. Včasih se kar malo ‘bašite’ s sadjem. To me je naučila sodelavka na Krku in res dobro deluje. Če imate radi sadje in zelenjavo je presna hrana zagotovo prava dieta za hujšanje.

3. Fizična aktivnost je obvezna

Ne predstavljam si kako shujšati brez športne aktivnosti. Pa ne zaradi tega, ker s športno aktivnostjo ‘kurite’ kalorije, ampak predvsem zaradi dejstva, da se zaradi športne aktivnosti počutimo veliko bolje. Zase lahko trdim, da imam tisti dan, ko sem športno aktiven, veliko manjšo željo po hrani, kot pa tisti dan ko se s športom ne ukvarjam. Največjo škodo naredim sam sebi, ko si kakšno nedeljo najdem izgovor, da se moram po napornem tednu malce spočiti. To, da se moram spočiti ponavadi pomeni, da cel dan ležim in gledam televizijo. V takšnih primerih se mi apetit po hrani nenormalno poveča. Taka nedelja se ponavadi konča tako, da sem zvečer res utrujen, nabasan s hrano in se počutim zelo slabo. Še slabše se počutim v ponedeljek zjutraj, saj zaradi preobilne količine pojedene hrane nisem dobro spal. Take nedelje zagotovo niso dober recept kako shujšati. Z veseljem ugotavljam, da so v zadnjem času take nedelje pri meni zelo redke. Če nimate volje, da bi se spravili na kolo ali tekli nekaj kilometrov, se pripravite vsaj do tega da greste na kratek sprehod. Zelo je pomembno, da si za začetek ne postavite previsokih ciljev! Namreč, če boste imeli cilj da greste v nedeljo preteči deset kilometrov, boste veliko hitreje našli izgovor da ne greste, kot če je vaš cilj en kilometer. Priznani strokovnjak dr. Andrej Perko pravi, da je šport najboljša terapija proti stresu in depresiji. Kadar imam kakršne koli težave na osebnem ali poslovnem področju, jih vedno rešujem s športno aktivnostjo. Garantirano pomaga! Če ste športno aktivni telo začne proizvajati hormon endorfin, ki se imenuje tudi hormon sreče in dobrega počutja. Poleg tega, da vam bo športna aktivnost pomagala shujšati, vam bo prinesla še naslednje koristi:

 • bolje boste spali
 • imeli boste večjo voljo do življenja
 • bolje boste delali
 • stres vam bo težje prišel do živega
 • vaš imunski sistem bo močnejši
 • manj boste bolni
 • postali boste bolj pozitivna oseba in ljudje vas bodo imeli raje

Te so le najpomembnejše koristi, zagotovo jih obstaja vsaj še 100.
 
4. Pojdi na potovanje v tople kraje, kjer imajo slabo hrano in veliko sadja.

Ravnokar sem se vrnil iz potovanja po Filipinih. Na potovanju sploh nisem razmišljal kako shujšati, ampak sem vseeno domov prišel okoli 6 kilogramov lažji. Doma jem zelo rad in tudi veliko preveč. Na potovanjih, v deželah tretjega sveta, kjer vsepovsod vohaš različne in čudne vonjave, pa me želja do hrane popolnoma mine. Da bi jedel meso mi tudi na misel ne pride, saj dostikrat vidiš kako meso prodajajo na stojnicah, kar na ulici. Čeprav dostikrat temperatura presega 35 stopinj nimajo hladilnikov in tudi higiena je zelo vprašljiva. Ko jaz enkrat vidim te prodajalne mesa na prostem, ne morem biti nikoli tako lačen, da bi jedel meso. Verjetno se mi na potovanjih zmanjša apetiti tudi zato, ker je ponavadi zelo vroče. Ko je vroče človek ponavadi manj je. Opažam, da je podobno tudi pri psih saj naša Lučka in Pob poleti ne pojesta skoraj nič, pozimi pa bi pojedla vse kar dobita. Edino kar mi paše jesti na potovanjih je sadje. Na Filipinih sem jedel predvsem mango, kokos in banane. Sicer sem bil nad ponudbo sadja na Filipinih zelo razočaran, če jo primerjam z Indonezijo. V Indoneziji si lahko sadje kupil na vsakem vogalu, po vsaj trikrat nižji ceni kot na Filipinih. Tudi vsaj trikrat več različnih vrst sadja imajo na voljo.Hujšanje je ponavadi muka. Na potovanjih ti pa sploh ni potrebno razmišljati kako shujšati, vendar brez težav shujšaš za par kilogramov. Vsaj meni se to vedno zgodi.

Hujšanje z sadjem in zelenjavo - 5 nasvetov kako shujšati
Hujšanje z sadjem in zelenjavo – 5 nasvetov kako shujšati

 
5. Hujšanje s pomočjo javne zaobljube.

Če na svojem Facebook profilu napišete, da boste v naslednjih štirih tednih vsak teden shujšali vsaj dva kilograma, bo motivacija za hujšanje bistveno večja, kot če tega ne bi naredili. Najbrž si ne želite, da bi vas prijatelji imeli za osebo, ki veliko govori in nič ne naredi. Da bo zadeva še bolj učinkovita, se vsako jutro stehtajte in svojo težo objavite na Facebooku. Ko boste vsako jutro lažji in boste to objavljali na Facebooku, se boste odlično počutili in imeli še večjo motivacijo za hujšanje. Lahko se tudi zaobljubite, da v primeru, če ne shujšate določeno število kilogramov v določenem času, da boste za ‘kazen’ prijatelju oprali avto. Ali pa sodelavce peljali na večerjo.

Želim vam veliko uspeha z odvečnimi kilogrami.

Res je težko, ampak se izplača. Bolje se boste počutili, bolj boste pozitivni, za vse boste imeli več volje, ? Še dobro leto nazaj sem imel 95 kilogramov, danes pa imam 79 kilogramov. Čeprav to še ni moja idealna teža, je počutje na vseh področjih veliko boljše.

5.0
09

1 komentar

 1. Zdravo Tomaž.
  Prebrala sem si tvoj članek in moram najprej priznati, da sem se od tvojih vseh člankov o spletni optimizaciji sama že ogromno naučila. Tako, da se ti moram najprej zahvaliti za vse tvoje nasvete o pisanju člankov za internet.
  Sama zdaj sicer komaj tri mesece blogam na svojem blogu in sem še bolj na začetkih, ampak bom poskušala na svoji strani predstavljati produkte o life.si. Zato sem tudi napisala članek o tem kako shujšati, pa me zanima, seveda, če boš imel čas in voljo, ali lahko mogoče pokomentiraš moj članek – seveda samo, če se ti ljubi.
  Se pravi, v bistvu sem tvoja šola 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja