Otok Iž je idealen za tiste, ki imajo radi mir

Prejšnji teden sem se odpravil na krajši dopust na otok Iž. Ker sem oseba, ki ima zelo rada morja, sem se dopusta zelo veselil. Veselil sem se ga tudi zato, ker sem vedel, da bom ta mali otoček raziskal po dolgem in počez.

Na otoku Iž sem enkrat že bil. Sicer, samo toliko, da lahko rečem, da sem bil. Namreč bil sem samo eno noč, ko smo z bratovo jadrnico šli v Vodice in je bil Iž ravno na poti.

Na otok Iž se lahko pride s trajektom, ki ima odhod iz luke Gaženice. Gaženica se v bistvu drži Zadra. Cena trajekta za avto je v sezoni 176 kun, za vsako osebo pa 24 kun. Cene izven glavne sezone so nekoliko nižje in znašajo 147 kun za avto in 20 kun za osebo. Čas potovanja v eno smer je eno uro in petnajst minut. Če se odpravljate v glavni sezoni je zelo priporočljivo, da karto za trajekt kupite prej preko spletna na spletni strani Jadrolinije ali pa da prej naredite telefonsko rezervacijo za avto.

Iz Trebnjega se do luke Gaženica pride v dobrih treh urah, če na cesti ni gneče. Najhitrejša pot iz Trebnjega je preko Črnomlja, Vinice in Bosiljevega, kjer se začne avtocesta, ki pelje vse do luke Gaženica. Cestnina od Bosiljevega do Zadra je 91 kun.

Na otoku Iž sem bil nastanjen na v apartmaju Drage, katerega je lastnica gospa Srečka, ki sicer živi v Izoli, vendar njen oče izhaja iz Iža. Apartma od gospe Srečke je v manjši vasici, ki se imenuje Drage. Od morja je oddaljen samo 10 metrov, od plaže pa samo 50 metrov. Apartma je lepo urejen in je cenovno zelo ugoden. Več informacij o apartmaju najdete na https://www.tomazgorec.si/apartmaji-iz.

otok iž

Že prvo uro, ko sem prišel na otok Iž sem vedel, da mi bo všeč. Bil sem nastanjen v super apartmaju v idiličnem kraju. Morje je bilo ravno prav toplo in kristalno čisto.

Glavni kraj na otoku je kraj Veli Iž, ki je od zaselka Drage oddaljen samo okoli 600 metrov. Ko sem šel zjutraj iz apartmaja v Veli Iž po kruh in na kavico, sem s kolesom prišel v manj kot dveh minutah.

Veli Iž je manjše mestece, ki ima dve trgovini, par lokalov in manjšo marino. V tem kraju človek dobi občutek, da se je ustavil čas. Turistov ni veliko, ljudem se nikamor ne mudi.

Kolesarjenje in pohodništvo

Otok Iž je super za kolesarjenje in pohodništvo. Cel otok je prepleten z makadamskimi potmi, ki so super tako za kolesarjenje, kot za pohodništvo. Jaz sem prekolesaril cel severni del otoka, pa tudi nekaj jugo zahodnega dela otoka. Še zlasti lepo je na delu, ki gleda proti otoku Rava in Dugi otok. Tu so razgledi res lepi.

En lep zalivček sem našel tudi na severu otoka, ki gleda proti Pašmanu. Do tega zalivčka se da priti samo z kolesom ali pa z terenskim avtomobilom.

Da bi se izgubili na otoku Iž je malo verjetno, ker je otok pač tako majhen. Za boljšo orientacijo pa je priporočljivo, da imate pametni telefon na katerem imate aplikacijo Google maps. Tako vedno vidite kje ste in kam še lahko greste.

Kot sem že omenil je za pohodništvo veliko možnosti, vendar na otoku Iž ni nekih visokih hribov. Najvišji vrh je Korinjak, katerega vrh je na višini 168 metrov.

Na otoku boste videli veliko Katrc starih več kot 30 let

Domačini se po otoku vozijo večinoma z starimi in neregistriranimi avtomobili, med katerimi prevladujejo Renault 4 ali Katrca, kakor smo mu včasih rekli. Tudi avtomobili so tisti, ki ti dajo občutek, da si v nekem drugem času. Meni osebno je bilo to zelo zanimivo.

Nastanitev pri gospe Željki

Med mojim bivanjem na otoku Iž sem bil nastanjen v lepem apartmaju, katerega je lastnica gospa Željka in njen mož. Oba drugače živita v Izoli, čez poletje sta na Ižu. Oče od Željke izhaja iz Iža zato zelo dobro pozna Iž in vam bo lahko dala marsikatero informacijo.

Več o apartmaju od gospe Željke si lahko preberete na https://www.tomazgorec.si/apartmaji-iz.

Kje je otok Iž?

Otok IŽ leži med otokoma Ugljan in Dugi otok, ter spada pod Zadarsko regijo.

Kako se pride do otoka Iž?

Na otok je mogoče priti s trajektom, ki vozi iz Gaženice, v bližini Zadra.

Ali so počitnice na otoku Iž primerne za družine?

Otok je zelo miren, in je posebaj primeren za tiste, ki imajo radi mir.

Kaj je mogoče početi na otoku Iž?

Otok je super za kolesarje in pohodnike, saj je po celem otoku ogromno makadamskih poti.

2 komentarja

  1. Pozdravljeni!

    Mene zanima cena po 15.9. In ali je dovoljena mala psička stara 3 leta, umirjena, čista, ubogljiva,…?

    Lp Simona.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja