Rt Kamenjak: nebeški zalivi južne Istre

nazaj na članek

Sprejmite izzive visokih skokov v Jadransko morje in se prepustite užitkom narave, ki jih ponuja Rt Kamenjak.

Čudovit sončni zahod ob kolesarski poti - Rt Kamenjak
Čudovit sončni zahod ob kolesarski poti – Rt Kamenjak

Kot sanjski košček tega planeta, se Rt Kamenjak nahaja na samem skrajnem jugu istrskega polotoka. Pot nas iz avtoceste v smeri proti Puli vodi do obmorskega mesteca Premantura, kjer so s tablami in smerokazi lepo označene različne poti, po katerih dostopamo do Rt Kamenjaka. Za vstop z avtom do Rt Kamenjaka je potrebno plačati 35 kun.

Do okoliških zalivčkov in visokih klifov lahko zlahka dostopamo z avtomobili in ostalimi motornimi vozili. Rt Kamenjak ponuja skozi svoje prekrasne zelene okolice oljk in borovcev, mnogo zanimivih in različnih kolesarskih poti.

Lepo urejene kolesarske poti
Lepo urejene kolesarske poti

Te so v prijetni klimi in vonju mediteranskega zelenja Kamenjaka, skrbno označene, ravno prav široke in lepo urejene. Ljubitelji kolesarstva in pohodništva, pa se boste skozi preplet mnogih urejenih stez, ki vas v prijetnih sencah borovcev vodijo do čudovitih zalivčkov Rt Kamenjaka, okrepčali v bližnjih simpatičnih barih. Ti s svojo lego ponujajo odprte poglede na zalivčke, ki obkrožajo predele Kamenjaka.

Po kolesarjenju se prileže osvežitev in skok v morje
Po kolesarjenju se prileže osvežitev in skok v morje

Prijetna atmosfera s pogledi na valovito morje in odmevi prijetne glasbe, mamljivo vabijo, da za trenutek posedete in se z najljubšo osvežilno pijačo v rokah, prepustite božanju sončnih žarkov. Prav tako pa ne bodo ravnodušni ostali ljubitelji drugih morskih športov. Zalivčki Rt Kamenjaka s svojo odprto lego ponujajo avanture, ki jih prinašajo surfanje, ˝šnorklanje˝, supanje po morski gladini ter ostalo dopustniško veselja.

Razgled na morje - Rt Kamenjak
Razgled na morje – Rt Kamenjak

Rt Kamenjak bo pričaral nasmehe na obrazu tako mladim družinam kot tistim najmlajšim, ki radi razigrano čofotajo in uživajo v trenutkih, ki jih prinaša morska voda zalivov Rta Kamenjaka. Le nekaj metrov stran, v senci borovcev in prijetnega morskega vetriča, boste lahko svoj prostor pod soncem izkoristili za branje zanimive literature, se prepustili vašemu toku misli, svoja pljuča pa napolnili s svežim morskim zrakom.

Poležavanje v senci borovcev
Poležavanje v senci borovcev

Rt Kamenjak pa sam po sebi ponuja še prav posebne, nenavadne, adrenalinske in vznemirljive morske užitke. S svojo visoko lego razprostira poglede na pečinah približno 12metrskih visokih klifov. Tisti najbolj pogumni plavalci in skakalci v morske globine, boste lahko iz različnih leg in višin morskih pečin skočili v morje.

klifi Rt Kamenjaka
klifi Rt Kamenjaka

Tudi sama sem se podala v avanturo in s cmokom v grlu le pogumno skočila v globine morja, sicer le nekaj metrov nad morsko gladino. Bilo je nadvse zabavno in vznemirljivo. Še posebej zanimivi so pogledi in izrazi pogumnih kopalcev, ki so premagovali strah in se navsezadnje le odrinili iz polic več metrov visokih klifov, ki jih ponuja Rt Kamenjak.

potop v skrite votline notranjosti klifov - Rt Kamenjak
potop v skrite votline notranjosti klifov – Rt Kamenjak

Prav tako me je navdušil potop v morje, kjer pod vodo preplavaš in na koncu vzdihneš zrak površja v prekrasnih zatemnjenih votlinah v samem osrčju kamnitih klifov Kamenjaka. Morski valovi in šum morja lepo odmevajo v zatemnjenih kotičkih votlinic klifov, ki nam ponujajo nekaj snopov svetlobe, ki ustvarjajo intimno vzdušje morskega sveta.

Ko vam zakrulijo želodčki in ko postanejo grla suha, na samem vrhu pečine klifov Rta Kamenjaka, zadiši po okusni morski hrani in ostalih dobrotah. Safari bar je prav poseben morski barček, s katerim se poleg visokih klifov in pečin ponaša Rt Kamenjak. Safari bar je iz vseh in vseh strani obdan s čudovitimi bambusi, zelenjem in ostalim grmičevjem. Če nam tabla z napisom ne bi nakazovala lokacije in majhne poti do tega simpatičnega barčka v grmu, bi prav hitro zgrešili in spregledali ta poseben barski prostorček.

Safari bar v grmu
Safari bar v grmu

Bar nam ponuja prikupne separejčke iz bambusov z zanimivimi detajli iz školjk, kamna in slame. Občudujemo lahko stare skulpture okrasnih dekoracij, ki so obdane z zelenjem, gugalnico velikanko, posebne tobogančke s kroglicami, različne plezalne podvige na vrveh in krogih, igranje namiznega tenisa, razgledni stolp iz katerega se vidi neverjetni razgled na zahajajoče sonce, in še mnogo mnogo ostalih nenavadnih postavitev, ki so v prostoru grma iz bambusovih listov. Še posebej me je navdušil simpatični ˝barček za kužke˝, ki z inovativnim pristopom ponuja prijetno dobrodošlico kosmatincem vseh vrst.

Prijeten ambient pod bambusovimi vejami - Rt Kamenjak
Prijeten ambient pod bambusovimi vejami – Rt Kamenjak

Zagotovo bo Rt Kamenjak pustil pečat in prelepe spomine v vaših srcih, da se boste vedno znova in z veseljem vračali po dobro počutje v ta sanjski svet nepozabnih morskih trenutkov.

3 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja