Nesmrtnost Nikole Tesle

Velikokrat sem vpeta v vsakodnevne dogodke in projekte in pozabim na najbolj preproste stvari, ki so del mojega življenja in o katerih dejansko bolj malo vem. Pa ne zato, ker me ne bi zanimale ampak ker, ko enkrat imamo nekaj na voljo pozabimo kako je bilo, ko tega nis(m)o imeli. S tem se ne ukvarjamo več, ker se nam preprosto ni treba. Ni se nam treba ampak je pa zelo pomembno, da se govori o zgodovini, o inovatorjih in njihovih izumih, ki nam dnevno lepšajo življenje. Od njih se lahko veliko naučimo, čeprav so živeli v t.i. drugih časih. 

Ko sem se nekaj dni nazaj, na poti do otoka Pag, ustavila v muzeju oziroma spominskemu centru v vasi z imenom Smiljan, ki je locirana v kraju Gospić, sem se ponovno spomnila na vse naše ?vsakodnevne privilegije?, ki jih prababice in dedki niso bili deležni. Nekdo se je boril za to kar danes imamo, nekdo je za to, da danes lahko prižgemo luč delal brez prestanka in se žrtvoval, nekdo je živel samo za to, da je služil človeštvu. Ni gledal nase, ampak na druge, ker če bi, verjetno ne bi toliko dosegel. Ni ga zanimal denar in ni pričakoval hvale od drugih. Zanimal ga je cilj. On je tisti, ki je rekel, da mu ni nikoli spodletelo, ker je “samo” našel deset tisoč poti, ki niso bile prave. Ta nekdo je Nikola Tesla. Inženir, genij, izumitelj, ki je, med drugim, odkril izmenični tok. Naprave kot so mikrovalovna pečica, sistem daljinskega upravljanja, radar, transformatorji in podobno temeljijo na njegovih izumih. Zato je pomembno, da spoznamo njegovo zgodbo, obiščemo muzej ter si vzamemo čas in širimo znanje o njem, ki nam je dal tako veliko.

Ko sem sama obiskala Center Nikola Tesla, sem ob prihodu opazila dva avtobusa otrok, ki so prišli na ekskurzijo in nekaj zgradb, ki so bile obnovljene leta 2006. Prostor na katerem se razprostira je velik ( 13.674 m2) in odprt. Na levi strani je locirana replika njegovega testnega centra v katerem smo lahko videli kako lahko naše telo z energijo sámo prižge žarnico. Poskus je bil za skupino otrok in zame zanimiv. Poleg tega lahko najdemo tudi velik prostor, v katerem prodajajo spominke ter nudijo izčrpno video prezentacijo o njegovem življenju ter dosežkih. Center Nikola Tesla je zasnovan tako, da združuje različne discipline, kot sta znanost in umetnost ter je namenjen različnim skupinam – mlajšim ter starejšim otrokom, študentom, turistom, upokojencem.

Nikola Tesla
Center Nikola Tesla

Na desni strani, na kateri sem ogled tudi začela, pa sem po ogledu majhne cerkve, ki je bila sicer zaprta, naletela na vodiča, ki me je prijazno informiral, da bo ob 18.00 uri voden ogled. Odločila sem se, da počakam ampak vseeno sama začnem raziskovati njegovo rojstno hišo v kateri je sedaj t.i. muzej. Rojstna hiša je v dveh nadstropjih. V prvem sem našla splošen pregled o njegovem življenju, vse od rojstva do smrti. Vsi dogodki so prikazani kot nekakšen časovni trak na katerega so dodali druge pomembne okoliščine tistega časa, da se lažje umestimo v dogodke. Ker sem velika oboževalka citatov me je zelo pritegnilo, da so imeli nekaj njegovih citatov ter javno izraženih mnenj odtisnjenih na steklo in shranjenih kot v nekakšne predale, ki si jih potem lahko odpiral. Po vsem pregledanem in prebranem sem se napotila po stopnicah navzgor ter našla zelo poučno predstavljene izume, ki jih je kasneje vodič tudi zagnal ter razložil njihovo uporabo. Otroci, ki so bili poleg mene so se kar prerivali kdo bo v prvi vrsti in tako najbolje videl kako se vrtijo turbine in proizvaja elektrika. In tudi sama sem bila navdušena, da je nekdo približno pred sto dvajsetimi leti bil tako napreden in vizionarski, da še danes žanjemo rezultate njegovih dognanj.

Njegova pot je resnično neverjetna in polna vprašanj. Ko sem gledala film o njem sem si nehote začela predstavljati njegovo življenje – življenje v hotelih, trdo delo in obsesija, burna domišljija, samota. V določenem aspektu sem ga, logično, dojela kot vzor, zaradi njegove discipline in ambicij, po drugi strani pa se mi je smilil, ker je verjetno zaradi svoje drugačnosti veliko pretrpel. Seveda, to je le moje mnenje. Vabim vas, da si ustvarite svojega in obiščete Gospić, zagotovo vam ne bo žal. Obisk vam bo vzel približno dve uri časa tako da lahko izkoristite in obiščete tudi nacionalni park Paklenica in otok Pag, ki sta ravno tako vredna ogleda.

Zavedajmo se naše preteklosti in ljudi, ki so se žrtvovali za nas.

Cena obiska: 50 kun

Poletni delovni čas: od torka do sobote (08.00 – 20.00) Nedelja (09.00 – 19.00)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja