slap peričnik

Slap Peričnik je eden od najbolj zanimivih slapov v Sloveniji

Slap Peričnik je meni osebno eden najbolj zanimivih slapov v Sloveniji. Najbolj zanimiv mi je zato, ker se lahko sprehodiš zadaj, za njim, kar je meni zelo interesantno - prav zaradi tega, ker lahko tam naredim čudovite fotografije in videoposnetke.

Slap Peričnik je visok 52 metrov in če se povzpnemo do njegovega vrha, nas tu čaka še eno lepo presenečenje. Tu je še en slap, ki se imenuje Mali slap Peričnik in je visok 16 metrov. Tudi ta slap omogoča, da se sprehodimo za njim in naredimo super fotke ter videoposnetke.

Prepričan sem, da bodo nad tema dvema slapovoma popolnoma navdušeni otroci, saj to ni slap, ki ga pogledaš od daleč, poslikaš in greš, ampak imaš tu res kaj početi. Najbrž je v meni še vedno malo otroka in sem tudi zato tako zelo navdušen na takimi stvarmi.

Če se boste na ogled obeh slapov odpravili z otroki, bodite previdni, saj je lahko na nekaterih deli spolzko in nevarno. Še posebej to velja za pot, ki pelje od spodnjega do zgornjega slapu.

Kako priti do slapa Peričnik?

Slap najdemo v dolini Vrata. To pomeni, da morate najprej priti do Mojstrane, ki se nahaja med Jesenicami in Kranjsko Goro. Iz Mojstrane imamo dve možnosti, da pridemo do slapa. Prva je ta, da gremo z avtom do Koče pri Peričniku. Od Mojstrane do koče je približno štiri kilometre in pol. Del ceste je asfaltirane, del pa makadamske. Drugače je makadamska cesta čisto v redu. Če avto parkiramo pri koči, moramo plačati parkirnino, če pa parkiramo malo nižje, pod kočo, parkirnine ni treba plačati. Od koče do slapa vodi urejena pot, ki je klasificirana kot lahka označena pot. Do slapa boste hodili približno 10 minut. Višinska razlika je okoli 50 metrov. Če boste hoteli iti še do zgornjega slapa, se boste morali dvigniti še za dobrih 50 metrov. Pot, ki vodi od spodnjega do zgornjega slapa, je malo bolj zahtevna kot tista, ki vodi do spodnjega slapa.

Druga možnost je ta, da avto parkiramo v Mojstrani in se kar peš odpravimo do slapa Peričnik. Da pridete tja, boste potrebovali vsaj eno uro in 15 minut. Vse skupaj torej vsaj 3 ure, če se boste odpravili še do zgornjega slapa, pa računajte, da boste za pot in ogled potrebovali kar štiri ure.

Vstopnine za ogled slapa ni.

Slap Peričnik

Slap Peričnik je zelo zanimiv pozimi

Pozimi, ko so dlje časa temperature zelo nizke, postane slap Peričnik še posebej zanimiv. Celotna stena, skozi katero pada Peričnik, se namreč ovije v led in postane tako zelo zanimiva, da je težko povedati. Sam sem sicer slap obiskal tudi pozimi, vendar takrat ni bilo dovolj mrzlo, da bi bila vsa stena zaledenela. Če bo letošnja zima zelo mrzla, se zagotovo odpravim pogledati zamrznjeni Peričnik.

V zimskih razmerah je pot do slapu veliko bolj zahtevna in nevarna kot poleti. Zelo priporočljivi sta uporaba derez in maksimalna previdnost.

Pozimi, ko zapade veliko snega, poti od Mojstrane do Koče pri Peričniku običajno ne plužijo, tako da moramo avto pustiti v Mojstrani in se na pot odpraviti peš.

Dolina Vrata

Dolina Vrata je zelo lepa in menda najbolj obiskana dolina v slovenskih Alpah, zato vam predlagam, da če že ste v tej čudoviti dolini, se od doma pri Peričniku odpravite (peš ali z avtom) do Aljaževega doma, kjer boste navdušeni nad razgledom na Triglavsko severno steno.

Aljažev dom je izhodišče za številne gorske ture. Med njimi so vzponi na Begunjski vrh, Bivak na Rušju, Dolkova špica, Bivak pod Luknjo, Bovški Gamsovec, Visoka Vrbanova špica, Cmir, Spodnji Rokav, Glava v Zaplanji, Dom Valentina Staniča pod Triglavom, Gubno, Luknja, Kanjavec, Triglavski dom na Kredarici, Kriški rob, Križ, Pihavec, Planja, Rjavina, Rogljica, Rž, Škrlatica, Šmarjetna glava, Šplevta, Spodnji stenar, Stenar in Zgornje Kriško jezero. Od Aljaževega doma vodijo tudi 4 poti na naš najvišji vrh Triglav.