O ciganih sem že pisal!

Ravnokar me je pretresla novica, da so trije Romi (zame so cigani, ker če jim lahko tako reče Jelinčič, potem jim lahko tudi jaz) posilili 12 letno deklico. Video si lahko ogledate tukaj.

Sam sem o ciganih na to temo pisal že 16.11.2006, in opozarjal ravno na take stvari, kot so se zgodile sedaj. Najbolj jezen pa sem na tiste posameznike, ki cigane zagovarjajo in zagovarjajo. Kljub temu, da mi Janševa vlada ni všeč, a so se ob dogodkih v Ambrusu vsaj malo postavili proti njim. A vseeno premalo!

16.11.2006 sem napisal:

Čeprav mi službene in ostale dolžnosti ne puščajo veliko časa, se čutim dolžnega, da na temo Romov napišem svojo zgodbo. V nadaljevanju jih bom imenoval cigani, ker tisti, ki jih bom omenjal niso vredni drugega imena. Ko berem dnevno časopisje in gledam televizijo, sem najbolj jezen na tiste pametne gospode, novinarje in ostale delomrzneže, ki v življenju še niso vzdignili več kot pet kil ali pa se morali za kaj sekirati, sedaj pa na veliko zagovarjajo cigane. Lahko je takim, ki še nikoli niso imeli opravka z njimi.

Pa naj začnem svojo zgodbo o njih, ki se je začela pred več kot tridesetimi leti, ko sem bil še otrok. Živim v majhni vasi po imenu Šentlovrenc. Ciganski tabor na Mali Loki je od moje vasi oddaljen približno tri kilometre. Še kot otrok se spomnim, kako so se cigani vedno pretepali v gostilni pri sosedu. Ker smo imeli eni izmed prvih telefon v vasi, je sosed vedno prišel k nam telefonirat na policijo. Že takrat so se najbrž policisti bali ciganov, saj so običajno prišli drugi dan narediti zapisnik.

Tudi v vaški trgovini so vedno kradli in nadlegovali ljudi. Spomnim se, ko sem bil star pet ali šest let in sem se s kolesom peljal mimo trgovine, kjer so bili ravno takrat cigani. Ker sem se jih iz zgoraj navedenih razlogov bal, sem na polno pritisnil na pedala, da bi se čim hitreje odpeljal mimo njih. Pa je nesreča hotela, da mi je ravno v tistem prišla hlačnica med zobnik in verigo. Ker nisem mogel naprej, sem se ustavil par metrov od njih, ti pa so vpili: “Tamal jajca ti bom odtrgal.” Tisti, ki jih zagovarjate, si predstavljajte, da bi en cigan vašemu šest let staremu otroku rekel kaj takega. Verjetno ni treba posebno poudarjati, kako sem bil takrat prestrašen.

Ko sem začel hoditi v prvi razred osnovne šole, smo imeli srečo, da v našem razredu ni bilo niti enega cigana. Je pa bil eden, mogoče celo dva, v drugem razredu. Četudi smo bili mi v prvem razredu, smo se jih zelo bali. Že takrat so v šolo nosili nože in nam grozili.
V tretjem razredu pa smo, na žalost, za sošolca dobili cigana Zvonka. Tretji razred sem obiskoval na Čatežu. Kmalu so se začela izsiljevanja. Rekel mi je: “Jutri mi prinesi jurja, če ne te bom pretepel.” In seveda sem ga zaradi strahu prinesel. Vsak dan mi je bilo težje iti v šolo, ker sem se bal izsiljevanja. Najbolj sem bil vesel, ko cigana Zvonka ni bilo v šolo. Od petega pa do osmega razreda, nisem imel v šoli težav z njimi, saj je do petega razreda redko kdo prišel. So se pa nadaljevali pretepi pri sosedu v gostilni.

Podobne so bile tudi bratove in sestrine zgodbe, ki sta mlajša od mene.

Naslednjih deset in več let sem imel mir pred njimi, vendar to ne pomeni, da so imeli mir tudi ostali. Vedno je bilo nekaj.
Pred desetimi leti sem odprl gostinski lokal, in na mojo nesrečo so po treh letih obratovanja začeli v lokal prihajati tudi cigani. Sprva po malem, nato pa počasi vedno več. Na koncu jih je prišlo že sto na večer. Nadlegovali in otipavali so ženske. Če jih je bilo veliko, so bili pogumni in so se tudi fizično spravili na kakega gosta. Ker nisem imel takrat pravih redarjev, ki bi se jih znali znebit, je lokal čez noč propadel.

Po parih letih životarjenja in hude finančne stiske, mi je nekako uspelo lokal spet spraviti na nivo, da je posloval z dobro nulo. Toda spet so začeli v moj lokal hoditi cigani, ter delati sranje. Enkrat se spomnim, da je eden za šankom grozil natakarju s pištolo. Menda je bil sošolec od mojega brata. Kasneje je na parkirišču ugrabil eno dekle in jo odpeljal v cigansko naselje. Si mislite kaj je to za punco staro okoli osemnajst let, da jo cigan na silo odpelje v ciganski tabor? Lahko bi navedel še številne podobne zgodbe.

Nato sem si rekel, da ne bom dopustil, da mi bo ta drhal spet vse uničila, saj sem se moral preveč truditi za svoj lokal. Redarjem sem naročil, da tiste, ki so kadarkoli v mojem lokalu naredili kaj narobe, da jih ne spustijo notri. Potem so se začele grožnje po telefonu, prihajali so mi na dom in grozili. Enkrat sem šel celo prijavit na policijo, vendar je stvar nekje obstala ali pa je nihče niti ni začel obravnavati.

Kasneje so mi jih redarji nekajkrat spustili v lokal in spet ista pesem. Edina rešitev je bila, da sem se sam postavil na vrata in, ko so prišli, sem jim povedal, da nimajo vstopa. Ker je sodelavec videl, da je stvar resna je poklical policijo. Preden je prišla policija so se cigani odpravili do svojih kombijev in se oborožili z sekirami, koli in biljard palicami. Izpred vrat se nisem umaknil, vendar ne zato, ker bi bil tak heroj, temveč zato, ker sem se toliko ustrašil, da se niti premakniti nisem mogel. Ne predstavljam si kako bi bilo, če te nekdo udari s sekiro.

Potem so prišli policisti, cigani pa so orodje hitro pospravili v svoje kombije. Policistka je prišla do mene in mi hotela dopovedati, da sem za vse kriv jaz, ker jih nisem spustil notri.

Čez štirinajst dni so spet prišli v še večjem številu. Kakih trideset jih je bilo. Ker sem jih pričakoval sem že prej zaprosil brata za pomoč. Postavila sva se na vrata in jim preprečila vstop. Situacija je bila skrajno napeta. Redarji se niso upali nič mešati zraven. Še sreča, da je bil v lokalu prijatelj od brata, ki nama je pomagal. Do pretepa ni prišlo, ker smo bili vsi previdni in se nihče ni upal nikogar konkretno udariti.

Spet so nekateri prišli s sekirami, koli, vendar udariti se ni upal nihče. Potem so prišli policisti. Cigani se sploh niso zmenili za njih. V pričo njih so mi grozili, da bodo ubili mene in vso mojo družino, zažgali hišo, minirali lokal,…

Čez teden, dva mi je uho prišlo, da mi menda policija pripravlja kazensko ovadbo, zaradi rasne diskriminacije. Nisem čisto verjel, ampak vseeno sem si rekel, da malo previdnosti ne škodi.

Ko sem imel naslednjič odprt lokal sem jih spustil notri, da si nebi še bolj otežil položaja zaradi kazenske ovadbe. Sem jih pa imel ves čas na očeh. In ko je eden od ciganov razbil kozarec, sem šel do njega in mu rekel naj zapusti lokal. Takoj jih je pet skočilo name. Ker sem imel še enega kolega in ker so cigani reve jih ni bilo težko obvladati.

Potem pa je prišla ena nedelja. Zjutraj sem brez skrbi vstal, nakar me kmalu pride v sobo poklicati mama, da me išče policija. Čisto policijske fore, da pridejo ob takem času, da je še večji šok in da sosedje vidijo. Grem dol in ta ista policistka mi lepo uradno pove, da sem osumljen kaznivega dejanja, po tem in tem členu, in da so mi prinesli vabilo, da pridem na zaslišanje. Če ne pridem, me bodo prisilno privedli. “Jebem ti” tako državo, ki poštene delovne ljudi “jebe”, ciganom pa daje podporo in jih ščiti.

Naslednji dan grem malo k odvetniku povprašat koliko je resna ta zadeva. Pove mi, da je možno tudi do dve leti zapora. Odločim se, da grem na zaslišanje. Po nekaj mesecih dobim obvestilo, da je tožilec zavrgel ovadbo. Bil pa sem zaradi tega par mesecev živčen.

Na zaslišanju sem hotel vedeti kdo me je ovadil, pa je rekla policistka, da je ona začela postopek po uradni dolžnosti. Pa jo vprašam, če bo začela tudi postopek proti ciganom, ker so mi grozili. Odgovorila mi je, da bodo to pa preganjali, če bom jaz dal zahtevek. Se pravi nismo enaki pred zakonom. Ciganom ni potrebno nič narediti, jaz pa bi moral dati zahtevek. Pred dvema mesecema sem bil na koncertu Mambo Kingsov v Dolah pri Litiji. Seveda ciganov cel kup. Pa mi je en smrkavec vseskozi kazal elektro šoker. Enkrat, ne dolgo nazaj, pa je en cigan šel proti meni z nožem.

Povejte zdaj vi meni, če se jaz lahko obrnem na Hanžka, da so mi kratene človekove pravice? Pa ne pišem to tukaj zaradi mene. Jaz se bom že nekako znašel. Če nebi imeli pištol, nožev, sekir, se jih ne bojim vseh skupaj, kar jih je v občini Trebnje. Boječa je ta golazen, zato morajo imeti pištole, nože in sekire. Meni tega ni treba.

Tole ne pišem zaradi sebe, da bi se komu smilil. Jaz bom to že rešil, nisem tako neumen. Pišem zato, ker se čutim dolžan to pisati, da pomagam drugim, ki so veliko hujše žrtve kot jaz. Sem prepričan, da so v šolah še vedno izsiljevanja, samo otroci si ne upajo to povedati staršem. Tako, kot se nisem upal povedati jaz. Pa še na tisoče je takih zgodb.

Novinarje pozivam naj pridejo še malo povprašati tiste ljudi, ki živijo v bližini ciganov. Kar boste izvedeli pomnožite z dva ali tri, pa boste prišli do realnega stanja. Ljudje so namreč prestrašeni in se ne upajo javno govoriti o tem.

Predlagam, da se nad Rome spravimo z vsemi možnimi pravnimi sredstvi. Gradbenemu inšpektoratu prijavljajmo črne gradnje. Verjetno obstaja tudi kakšen okoljevarstveni inšpektorat. Ta bi tudi imel veliko dela. Potem obstajajo Romi, ki imajo firme in sploh ne oddajajo davčnih napovedi, kar vem iz zanesljivih virov. Da ne govorim, da nimajo ustreznih tabel, poslovnih prostorov, izobrazbe,… Tudi policiji je treba prijavljati vožnje z neregistriranimi avtomobili, delovni inšpekciji delo na črno. Prijave se da enostavno vložiti, lahko tudi anonimno, preko spleta.

Če pa jih kakšna gospoda hoče za sosede, jih pa z veseljem damo!

21 komentarjev

 1. Takrat, ko so selili strojane (ja, ta drhal si ne zasluži priimka z veliko začetnico), bi mi bili najbližji sosedje, če bi jim uspel ta “podvig”.

  Verjetno mi ni treba pisati, kako dolgo in kako vneto smo stali na barikadah!

 2. Ne morem brati do konca tvojega prispevka. Ja, tudi moj prijatelj ima trgovino, v katero mu hodi težit osnovnošolska mularija. Ker prodaja eko hrano, mu zaenkrat še niso naredili večje škode. Je pa besen in ne ve, kaj narediti.

  So pa moje izkušnje v moji soseski čisto drugačne. V sosednjih neprofitnih stanovanjih je lani bil kažin. Kar naprej je nekaj bilo narobe. Bili so glasni pozno v noč. Polomili so klopco. Vsi so se jim umikali. Jaz pa ne. In tudi drugim sem razlagal, kakšne poti imamo. Enkrat sem jim zaprl intervencijsko pot. Pot je označena z znakom prepovedana vožnja v obe smeri. Malo smo si težiti, fizično nič. Izgleda, da so še drugi odreagirali. Letos problemov ni. In se nikoli ne bodo preselili do mojih blokov. Probleme je treba reševati že, ko so pri sosedih. Doma pri sebi je pozno. In tega ni v Sloveniji. Potuj malo po Srbiji ali Bosni. Nikjer nimajo podobnih težav z Romi. Ker ljudje skupaj stopijo in se vzajamno zaščitijo in jim policija takoj napiše zapisnik in brez zadrege ali strahu vsi po potrebi pričajo pred sodnikom. če so pa sosedi (oprosti) pizde, pa so lahko cigani (črni ali beli) vladarji soseske.

 3. P.S. V neki stari knjigici s podobnimi zgodbami kot v Butalcih, je stražmojster imel srbsko ime. Menda je v Avstroogrski res tako bilo. če policaj živi v isti vasi in je še bolj prestrašen kot ostali domačini, potem res ne more pomagati. Zato imamo specialce. V Mariboru so naredili red med švercerji s cigaretami na tržnici. že desetletje jih tam več ni. če se lokalna policija boji, bi pač morala poklicati na pomoč specialce na motorjih iz Ljubljane. Da oni sestavijo zapisnik še isti dan. 😉

 4. No naj povem svojo zgodbo o ciganih. Takrat sem še živel v Mariboru na Pobrežju … in so se v nekaj ulic naprej naselili. NIsem jih sovražil, nisem pa jih tudi ne pretirano ljubil, motilo pa me je njihovo PREglasno govorenje seveda v ciganskem jeziku. Potem se en dan zvečer pripreljem utrujen iz služĆbe in naenkrat se v domači ulici znajdem sredi črede ovac! WTF?! Bos in pomanjkljivo oblečen deček, jih je gnal … baje na pašo. Ampak fantek … tukaj naprej nimaš kam z ovčkami, ker je 30m naprej glavna cesta, če se pa obrneš, pa boš prišel do gozda Stražun in tam na jasi lahko paseš. Nankrat pridrvijo štirje odrasli cigani in me začno zmerjati, češ kaj si mislim, da zmerjam malega in da me bodo sedaj naučili … No, niso me naučili, ker se ne pustim. In takrat so se začela maltrtiranja. Cigani so me preganjali, zmerjali, jezili, mi nagajali, škodili v lastnem mestu, v lastni ulici. Sosed, ki je bil Miličnik (takrat je bila še milica) je poklical plave na pomoč, a sem na koncu bil obsojen nacionalizma. … Od takrat sem precej spremenil moje stališče do ciganov. In razumem Ambrušane. In se strinjam z Igorjem – naš organ represije je neučinkovit in posledično kriv mržnje Slovencev do Ciganov.

 5. Igor: Pozdravljam tvoje pogumno dejanje, vendar moraš vedeti, da vsi le niso tako pogumni kot ti. Jaz vem, da ljudje v Trebnjem in okolici, ki živijo v bližni njih se jih bojijo in imajo težave z njim. To so preprosti ljudje, ki pojma nimajo kaj morajo narediti, da bi prišli ‘specialci na motorjih’.

  čeprav tukaj tudi jaz dvomim, da bi kar prišli. Mogoče, ko bi bil kdo mrtev, hudo poškodovan,…

  Tomaž: Me veseli, da si napisal svojo izkušnjo na moj blog! če bi svojo izkušnjo napisalo 1000 ljudi, bi marsikdo, ki ne živi v bližini njih razumel ta problem, ne pa tako kot je seda, ko jih imajo vsi za žrtve,…. če se pogovarjaš z kakšnim iz Ljubljane in nanese pogovor na to temo jih 80% reče: “Ja saj so reveži, pod šotori spijo, pa nimajo kam it,…. Pa otroci se jim zasmilijo,…”

 6. S cigani je tako, da so lahko tvoji največji sovražniki ali tvoji največji prijatelji. Potrebno jih je znati zmanipulirati, če lahko temu tako rečem. Dejstvo je, da se v sebi počutijo manjvredne, odrinjene iz družbe in zato so “uporaniki”, delajo sranje, ker jim drugega tako ali tako ne preostane (že samo jezik je njihova velika ovira, da se ne morejo šolati, ker slovenščine ne razumejo dobro…) amak to bi lahko z malo spretnosti izkoristil sebi v prid. Ko so ti pršli pred lokal in delali sranje bi ji moral ostro povedati, da si v lokal vložil veliko truda in da ne boš pustil, da ti ga bodo uničil. V znak prijateljstva bi jim rekel naj gredo v lokal, da jim boš častil pijačo. Potem bi se še malo pomenil znjimi, naslednjič jih lepo pozdravil in verjemi, da ti več ne bi počenjali sranja. V bistvu bi te še varovali… Pri njih je pač tko, da se med sabo tepejo ko ma pa eden težave pa vsi skup stopjo in če bi jih mel ti bi ciganjada takoj stopla na tvoja stran in ti pomagala. v to si lahko prepričan

 7. Cigane sovražim iz dna duše. Grem po ulici proti študentskem domu in stojijo trije cigani, ki se kao nekaj menijo. Greš lepo normalno mimo. Potem pa cigan pride za tabo pa začne groziti zakaj ga ignoriraš, če ti nekaj razlaga? Potem se začne na ves glas dreti: LAufaj… ! (ker drugače te bo brez raloga s svojimi kolegi pretepel in to odrasel cigan) , ti pa vseeno mirno greš naprej in potem začne stegovati nogo. Kaj boš? Mu boš rekel mrš cigani svinje, saj niste ljudje? Potem bodo šli za tabo in te pomožnosti pretolkli do krvavega, ker si sam.
  Ne, ti mu vljudno poveš naj neha, pa še kar grozi in te ponižuje.
  Včasih se sprašujem ali ni mar Hitler imel prav, ko je izvajal te tako imenovane zločine, dejansko pa bi s svojo končno rešitvijo vnesel mir in red med normalne ljudi? Za mene cigani namreč niso ljudje ampak psihično motene živali, in to 90% ciganov ne par osebkov, ki bi jih bilo treba izgnati iz moje države.

 8. Grega – Da bi častil cigane? Da bi vsi govorili: Šef se je ustrašil ciganov, jih časti,…. Kdo bo še prišel v tak lokal?
  Nihove pomoči ne potrebujem, pa tudi mislim da mi jo ne morejo nuditi, ker so prevelike reve!
  Si se mogoče kdaj vprašal, če mogoče oni ne manipulirajo z tabo, ne ti ti z njim?
  Čeprav najni pogled na to temo ni isti, se ti zahvaljujem za komentar.

  Nekdo – Nerodna stvar za nekoga, ki se ne želi pretepati, izpostavljati,…
  Jaz bi bil zelo vesel, da meni zatežita dva cigana (sam da nimata kakšnega noža, pištole,…), kaj bi jih z veseljem nalomil!

 9. čeprav malo pozno, ti moram vseeno nekaj napisati
  kot prvo imaš v sestavku cel kup slovničnih napak, tako da najprej pometaj pred svojim pragom, kot drugo, cigan ni slabšalnica, ampak podvrsta romov, tako kot če bi tebe klicali evropejec z besedo slovenec pa bi te žalili, tretje, cigani malokrato ali skoraj nikoli ne zahajajo v dobre in urejene lokale, raje imajo manjurejene neelegantne lokale, saj se tam počutijo bolj domače, četrto, kdo pa je rekel, da ne smemo MI SLOVENČKI imeti deset otrok in socialne pomoči, pri desetih otrokih jo definitivno dobiš, petič – cigani se spravljajo le na osebe, ki jih dražijo, se iz njih norčujejo in so do njih krivični v smislu rasizma. Sama ti lahko povem to iz prve roke, saj je namreč moj fant cigan. Šestič – cigani niti slučajno niso reve, ampak so se zadržali, da niso izpadli tako necivilizirani kot ti, če bi hoteli bi lahko rabili tebe, deset tvojih kolegov in tvoj lokal naenkrat, vendar so CIVILIZIRANI ljudje in tega ne počnejo. In še zadnjič, sedmič – kaj bi storil, če bi cigani tako govorili in preko spleta črtili tebe in tvoje? Ne pozabi, cigani so do tebe takšni kot si ti do njih.

 10. Kot prvo ti verjamem na besedo, da je v mojem članku veliko slovničnih napak.

  Če cigani nebi bili reve, potem nebi hodili okoli z orožjem, noži,… Meni tega ni potrebno. Enkrat je en cigan šel nad mano z nožem. Seveda sem ga brez težav razbil kot…… In, če iskreno povem, sem užival, ko sem ga mlatil.

  Verjamem sicer, da obstajajo tudi pošteni in ‘normalni’ romi. Proti takim nimam absolutno nič. Samo takih v Trebanjskem romskem naselju ni! Pa najbrž tudi v Grosupljem in še kje.

  Upam, da tvoj fant ni iz zgoraj omenjenih naselji. Ker če je, je zelo malo možnosti, da je kaj prida.

  Me pa zelo zanima kako si prišla do fanta roma? Si ga izbrala zato, ker veš, da je on tisti pravi? Ali si ga izbrala zato, ker imaš pač krizo z fanti?

 11. Mah Slovenci smo v lastni državi zatirani, brez pravic in hkrati brez podpore države in njenih oblasti.
  Za cigane, če pogledam, vedno najdejo izgovore in jih ščitijo. So glavni dilerji in ti lahko, če si v dobrih odnosih z njimi, uredijo vse kar želiš (droge, orožje..).

  Edino kar je pomembno, da vzpostaviš stik spoštovanja (sicer mal hecno vendar je velikim tako uspelo od njih pridobiti spoštovanje), da ga kresneš na gobec direkt (četudi je zraven 5 drugih). Če stisneš rep med nogami pa da si v njihovi bližini, bolje da te ni.

  Skratka osebno mnenje je, da bi bi morali cigane civilizirati na lep ali grdi način. Nič več najvišjih socialnih podpor, nič več raznih podpor s strani države ker tudi Sloveni nikateri potrebujejo denar bolj ko oni, podreti vse stavbe zgrajene na črno ali jih vpisati v zemljišče.
  Socializirali pa bi jih na tak način da bi obkolili speciali njihove dmovanje, pregledali vsak del zemlje in jih izselili na primerno lokacijo (seveda če nebi našli ničesar, drugače direkt v zapor). Seveda pa nova lokacija nebi pomenila njihovo brezplačno podporo ampak pod pogoji, ki veljajo za vse državljane. Če kršijo zakon jih lahko vržejo na cesto, če ne plačujejo redno jih lahko vržejo na cesto, če ne poskrbijo za primerno vzgojo otrok jim jih pobere socialna. Skratka, če bodo želeli živeti kot zgledni ljudje in hkrati državljani Slovenije (saj sploh ne vem če imajo državljanstvo) bodo lahko živeli kot vsi normalni ljudje, v kolikor ne pa na cesto med klošarje!

  LP

 12. Tudi jaz bi lahko napisala kar nekaj zgodb, ki so se kar dobro konec koncev končale ob preganjanju teh ljudi z zemlje. Z možem sva namreč lastnika parcele, kjer so si brez vprašanja postavili bazni tabor (beri šotor). Moram povedat, da sva takoj ukrepala, pa je žal zaleglo le za tisti dan,… naslednji dan opet isto. … in je trajalo dokler nismo nastopil na grdo, jih dobesedno fizično pregnala (no jaz ne, sem le ženska), čeprav se ne ustrašim nobenega. Tudi meni je cigo zagrozil, da ima pištolo pri sebi, pa sam na to izjavo znorela, ga napizdla,…. no kot sem omenila mož pa z malo fizičnega prerivanja dosegel svoj učinek. V pričo njiju (sta res bila starejša) sva na njun ogenj vrgla njune stvari, pa smo tako zaključil z zgodbo. Mogoče pa kontra grožnje učinkujejo. Seveda so tudi nama grozil, da nama bodo zažgal brunarico, inp, tako da nas je bilo tudi malo strah, ampak tem ljudem se je potrebno upret. Ne pokazat, da vas je strah, ker tukaj najdejo našo šibkost. Predhodnici pa svetujem, ko jih tako zagovarja, da če še ne živi pri njih, naj se kar v cigo bunker preseli- saj imajo po svoje res raj na zemlji- nedotakljivi živijo v svojem getu 🙂
  Je pa tudi res kar se tiče spoštovanja, ko ga enkrat pridobi, jih imaš pod kontrolo. Moj oče je že pred 30 leti vse v red spravil. Lepo jim je povedal, da samo ena stvar izgine izpred hiše (živi namreč v zračni razdalji malo več kot 500 m), bo njihovo naselje letelo v zrak- je namreč bil miner :). Pa smo res imeli mir. Eden je še celo hodil pomagat delat- ampak to je bilo 20 -30 let nazaj. Sedaj pa – zakaj pa bi? Samo poglejte s kakšnimi avtomobili se vozijo. … pa ne zaradi poštenega dela. Res ne razumem ljudi, ki jih zagovarjajo. Vabim jih na ogled na Račje selo ali pa v Novo mesto. Pa za sosede naj jih vzamejo. KS Račje selo bo nadvse vesela, jaz osebno poskrbim pa za žur :).

 13. Manca ali karkoli že si, a se ti ne zdi da bi bilo dobro, če bi si ogledala svoje napake, ne pa napake drugih, ker žal iz tvojega komentarja je lepo razvidno, da nisi ravno neka intelektualna oseba.

 14. zivjo,naj se jaz pokomentiram.jaz dokler ciganov nisem poznal,jih tudi nisem maral. zdaj ko pa smo z nekaterimi kolegi,pa vem da se ni treba nobenga bati,in ce potrebujes uslugo ti radi priskocijo na pomoc.in kmalu zves kdo je baraba in kdo ne.kakrsen si ti do njega tak je on do tebe. konc koncev pa je se zmer ena meja prijateljstva,saj cigan je cigan,tko ali drugace.pa ce se ti z njimi zastopis,mu brez problema reces cigan,ker ve da ne mislis grdo.
  pa nekateri delajo hodijo v sluzbo.veliko se jih hoce civilizirat.samo,kdo pa bo ciganu hiso prodav?jaz ne,saj bi me sosedje iz koze dali. pa brez zamere,saj jih niti ne branim in niti neblatim.vendar clovek je clovek,pa naj bo cigan,slovenec,hrvat ,bosanc,…

 15. jest – priznaj si da se jih bojiš, zato pa si njihov prijatelj

  jaz sem cigan – moj ime in priimek imaš v domeni, pridi in mi osebno povej če se upaš!

 16. Zdravo. Me zanima če lahko vaš članek uporabimo v naši novi spletni strani ki je v nastajanju.
  Seveda z linkom do originala in z avtorjem besedila.

  Upam na Vaš odgovor

 17. Žal ne, ker to pomeni, da bo moja in vaša stran imela duplikat. To pa Google kaznuje z slabšo uvrstitvijo.
  Če nebi bilo te težave, nebi imel nobenih zadržkov.

 18. Se vam ne zdi da malo pretiravate..Tudi med nami je kriminal ne samo med Romi..Ljudje pravijo da imajo Romi več pravic kot mi Slovenci..Ja mogoče jih majo ker se mi ne znamo borit..Pa tudi zato, ker se jih “bojimo”. Če ne bi toliko kazali na njih z prstom znajo bit čisto vredi.

  ZAMISLITE SE MALO!!!

  1. Mateja,

   Kar se kriminala tiče, povejte koliko procentov kriminalcev imajo Romi v svoji populaciji in koliko ostali? Bom rekel na pamet, da Romi vsaj 100 krat več.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja