Parketi za toplino in trajnostno izbiro

V obdobju zgodnje renesanse so se v Evropi začeli pojavljati parketi. Zapleteni geometrijski vzorec iz tesno prilegajočih se kosov lesa je v tem času postal zelo priljubljen, saj je vsaka plemiška družina skušala prehiteti druge z ustvarjanjem bolj zapletenih in okrašenih vzorcev. Parketi se že stoletja uporabljajo v palačah, vladnih stavbah in na kraljevih dvorih. Parketi so vrsta talnih oblog iz najpogosteje hrastovega, jesenovega in orehovega lesa. Parketi so lepega videza, trpežni in enostavni za čiščenje, zato so ena izmed najbolj priljubljenih vrst lesenih talnih oblog na današnjem trgu. Za vsak prostor v hiši lahko izberete različne barve, teksture in sloge.

ParketiPrednosti parketa

V primerjavi z drugimi vrstami talnih oblog ima številne prednosti, med drugim: trpežnost in dolgotrajnost. Ker so parketi izdelani iz naravnih materialov, lahko dolga leta vzdržijo veliko obrabo, ne da bi se poslabšala njihova kakovost ali videz. Zato so idealni za gospodinjstva z majhnimi otroki ali hišnimi ljubljenčki, ki bi lahko nehote poškodovali občutljivejše površine. Parketi so na voljo v najrazličnejših vzorcih in izvedbah, kar lastnikom stanovanj omogoča veliko možnosti izbire pri prilagajanju notranjosti. Parket je razmeroma enostaven za vgradnjo, poškodovane dele pa je običajno mogoče zamenjati brez večjih težav. Zaradi tega so dobra izbira za samograditelje ali vse, ki imajo omejen proračun. Parketi so primerni za uporabo tako v stanovanjskih kot poslovnih okoljih, zato so idealna izbira za različne prostore. Z njim lahko ustvarjate presenetljive vzorce v velikih javnih prostorih ali subtilne vzorce v dnevnih sobah in domačih pisarnah.

Zakaj izbrati les za talno oblogo?

Za izbiro lesa za talne obloge je veliko razlogov. Les je naravni material, ki je trpežen in enostaven za nego. Prav tako ima toplo, naravno lepoto, ki lahko vsakemu prostoru doda značaj in čar. Lesena tla je tudi enostavno čistiti in vzdrževati, zato so idealna za zaposlena gospodinjstva. Za razliko od sintetičnih materialov je les obnovljiv in trajnosten. Prav tako je biološko razgradljiv, zato je okolju prijazna izbira. V vsak prostor vnese toplino in predstavlja vabljivo talno oblogo za pohištvo in dekorativne elemente vseh stilov in barv. Izbira lesa za vaš naslednji projekt je pametna izbira, ki vam bo zagotovila dolga leta lepote, trajnosti in enostavnega vzdrževanja. Ker je razlogov za izbiro lesa toliko, ni čudno, da ta naravni material ostaja ena najbolj priljubljenih izbir lastnikov stanovanj po vsem svetu.

Čiščenje parketa

Parketi so zaradi svoje trajnosti in lepega videza priljubljena izbira lastnikov stanovanj. Vendar pa se na parketu sčasoma lahko pojavijo znaki obrabe, zaradi česar ga boste morda morali čistiti pogosteje ali uporabljati drugačne metode čiščenja kot takrat, ko so bila tla nova. Ne glede na to, ali je so vaši parketi že doživeli boljše čase ali pa jih želite ohraniti kot nove, vam ponujamo nekaj nasvetov za pravilno čiščenje parketa, ki vam bodo pomagali pri hitrem in učinkovitem čiščenju. Če je le mogoče, uporabljajte krtače z mehkimi ščetinami. Krtače z mehkimi ščetinami so najboljše za čiščenje parketa, saj nežno odstranjujejo umazanijo, ne da bi ga opraskale ali poškodovale. Redno pometanje je sicer pomemben del vzdrževanja čistoče tal, vendar je sesanje še boljše, saj pomaga potegniti umazanijo iz razpok v parketu. Uporabite vlažno krpo – ta korak je pomemben, saj pomaga ohraniti tla čista in brez umazanije, hkrati pa ščiti njihovo površino. Če je mogoče, izberite univerzalno čistilo, ki je varno za parket, da ne bi poškodovali ali razbarvali površine. Pri uporabi vlažne krpe ne pustite vode predolgo na površini in ne pozabite parket osušiti z mehko suho krpo.

Pravilna nega parketa

Razlite tekočine lahko povzročijo veliko škodo, če ne ukrepate hitro, zato vse razlite tekočine hitro očistite z gobo. Če imate na parketu trdovratne madeže, ki se nočejo očistiti, boste morda morali uporabiti močnejše čistilno sredstvo. Vendar je pred uporabo ostrih kemikalij vedno najbolje, da jih najprej preizkusite na neopaznem območju in se prepričate, da ne bodo poškodovale tal. Pri čiščenju se zlahka osredotočite na glavni del tal, vendar ne pozabite na robove in vogale, kjer se lahko zlahka nabere umazanija. Za temeljito čiščenje teh predelov uporabite krtačo z mehkimi ščetinami ali sesalni nastavek. Da bi se izognili praskam in drugim poškodbam, je pomembno, da parket zaščitite pred pohištvom. Pod noge stolov in miz namestite blazinice ali pa pri premikanju težkega pohištva po tleh uporabite podstavke. S temi preprostimi nasveti bodo parketi ostali kot novi še vrsto let

Kako izbrati?

Zaradi številnih različnih vrst in stilov parketa na trgu lahko težko ugotoviti, kateri je pravi za vaš dom. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati popoln parket za vaš dom: upoštevajte splošni slog vašega doma. Parketi so na voljo v različnih slogih, zato je pomembno, da izberete takšnega, ki bo dopolnjeval splošno estetiko vašega doma. Če imate na primer dom v tradicionalnem slogu, se boste morda želeli odločiti za klasičen parket iz masivnega lesa. Upoštevajte prostor, v katerem boste uporabljali nov parket. Različni prostori zahtevajo različne vrste tal, zato je pomembno, da izberete takšna, ki so primerna za ta prostor. Za prostore z veliko obrabe kot so hodniki in dnevne sobe, bo na primer koristil trpežen les kot sta hrast ali jesen, medtem ko lahko v manj obremenjenih prostorih kot so spalnice, brez težav uporabite mehkejše vrste lesa kot sta javor ali češnja. Ko boste izbrali svoj novi parket, poskrbite, da bo pravilno nameščen, da bo kar najbolj trpežen in stilsko dovršen. To boste najbolje zagotovili tako, da boste najeli usposobljene strokovnjake, ki imajo izkušnje z vsemi vrstami parketa. Ti strokovnjaki bodo znali ne le pravilno namestiti vaš novi parket, temveč tudi priporočiti pravo vrsto voska ali polirnega sredstva, da bo parket še dolga leta videti odlično!

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja