Bučke in malancani

Ženska opravila so mi šla zmeraj dobro od rok. Kot otrok sem delal gobeline, kvačkal, pletel, pekel peciva,…. Kdaj pa kdaj pa tudi kaj skuhal.

In par dni nazaj ni bilo doma moje drage mame. V hladilniku ni bilo nič pametnega in sem se odločil da si sam naredim nekaj za pod zob. Ker imamo doma, oziroma na vikendu velik vrt imamo v tem času veliko zelenjave.

In jaz sem se odločil, da si naredim bučke in malancane na žaru. Bučke in malancane imam zelo rad, poleg tega pa je to zdrava, dietna (če odmislimo par kapljic olivnega olja) in okusna hrana.

Bučke in malancane sem najpreje narezal na rezine debele cca 4 do 5 milimetrov in ji z obeh strani dobro (vem da ni zdravo) nasolil. Tako nasoljene sem jih pustil stati ene pol ure.

Potem sem začel z peko. V ponev sem dal zelo malo olivnega olja in ga zelo segrel. Potem sem notri dal rezine bučk in malancanov. Kmalu sem jih obrnil in dodal še par kapljic olivnega olja, tako da so se obe strani malo navlažile z njim. Med peko sem jih še parkrat obrnil in ko so bile dobro zapečene sem si jih še popopral in serviral. Jedel sem jih z en dan starim kruhom. Jaz namreč jem kruh, ki je vsaj en dan star. Svež mi ni tako dober.

Kasneje, ko sta domov prišla oče in mama, sem še za njih naredil bučke in malancane. V tej drugi rundi sem ugotovil, da je bolje, če so rezine malo tanjše (približno tri milimetre).

Mojo mojstrovino je poiskusila tudi stara mama. Njen kometar je bil:”Tom saj ti ne rabiš nobene punce, ko vse sam znaš”

4 komentarji

  1. Obožujem vse, kar spada med bučke, melancane, cukine in jajčevce. Hvala, ker si me spomnil, kaj bo jedla jutri! Njami. :)))))

    Zelo priden, da si naredil tudi staršem. In stari mami! A te kličejo Tom? haha kot Tom Cruise (njemu je tudi prav ime drugače: Thomas…). 🙂

  2. Mi to delamo na žaru 🙂 , ali v ponvi 🙂 , ker pekača nimamo.

    So pa bučke res carske med zelenjavo 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja