Carigrad – ugoden in carski dopust (kaj videti, kje spati in kaj jesti)

Carigrad

Carigrad ali Istanbul, kot mu pravijo domačini, je eno izmed tistih svetovnih mest, ki navduši čisto vsakega obiskovalca. Na še tako velike skeptike zna to mesto narediti dober vtis, visoka pričakovanja navdušencev pa preseže. Iz nekega razloga so običajno skeptični predvsem možje, ki obiščejo Carigrad na željo svoje žene. Vendar moram reči, da je prav vsak od njih pozitivno presenečen. Tako da dragi skeptični možje: tokrat se vam splača poslušati svojo ženo, ker ima (kot vedno) prav ;).

Sama sem prvič obiskala Carigrad leta 2007. Kljub temu, da sem takrat že nekaj prepotovala, je Istanbul takoj postal ena izmed mojih najljubših destinacij. Še dolgo časa po potovanju sem pogrešala zbujanje ob sončnih žarkih in zvokih galebov, eksotične klice iz minaretov, sproščanje ob vodni pipi ter razgledih tako lepih, da ti zastane dih. Življenje v tem mestu je obenem hitro a tudi lagodno saj Carigrad diha 24ur na dan in na vsakem koraku lahko najdeš možnosti za zadovoljitev takih ali drugačnih potreb.

Je začelo deževati in si brez dežnika? Ulice so takoj polne prodajalcev dežnikov. Stojiš na avtocesti v prometu? Med kolonami se sprehajajo prodajalci vode in prigrizkov. Si pozabil na obletnico s svojo drago pa jih ne bi rad poslušal? Ni problema saj boš gotovo na poti do restavracije šel mimo kakšnega od mnogih prodajalcev cvetja, ki jo bodo omehčale.

Da o hrani niti ne govorim.. Zagotovo v Carigradu nikoli ne boš lačen, morda le včasih žejen saj alkohola ne strežejo povsod. Vendar tudi to ni problem, če to pričakuješ in veš v kateri konec mesta iti za žur ali pa na prijeten klepet ob pivu. Na kratko, Carigrad ponuja VSE kar ti srce poželi in še več.

S prijateljem sva že ob prvem obisku preživela tudi dva tedna z domačini, ki so nama iz prve roke pokazali kaj pomeni živeti po turško. Turki so mojstri v uživanju življenja in se pri tem ne pustijo motiti. V Sloveniji smo prepogosto obremenjeni predvsem s tem kaj vse MORAMO narediti (po takih ali drugačnih standardih), medtem ko so Turki obenem osredotočeni tudi na to kaj si želijo storiti v danem trenutku. Ne pozabijo se sproti razvajati pa naj bo to s čajem, hrano, klepetom ali razgledom. Nič ni narobe, če se včasih ustavimo in vdihnemo. Tako Carigrajčani kljub veliki natrpanosti in hitrem ritmu mesta najdejo svoj način, da živijo počasi.

Po mnogih obiskih tega čudovitega mesta me je usoda tu zasidrala za stalno. Danes v Carigradu domujem že 6 pestrih let in še vedno se ga nisem naveličala. Za vse, ki prihajate ali si želite priti na obisk pa bom v tem članku navedla nekaj idej o tem kaj videti, kje stanovati in kaj jesti. Zraven bodo navedene tudi okvirne cene za lažjo pripravo na vaš dopust. Dejansko pa so cene v Carigradu precej nižje kot v Sloveniji zato lahko pričakujete, da boste tudi z manj denarja tukaj živeli kot ‘Carji’.

Kako priti v Istanbul po ugodni ceni?

Danes je potovanje v turški Istanbul  za Slovence mala malica. Mesto je dobro povezano in leti so cenovno ugodni zaradi česar so Slovenci začeli masovno obiskovati to evropsko-azijsko velemesto. Prvi veliki val smo naredili že leta 2010, ko so slovenski košarkarski navijači poplavili carigrajske ulice in jih obarvali zeleno. Na ta način smo vplivali tudi na prepoznavnost Slovenije v Turčiji – še posebno v bolj turističnih delih. Slovenci so domačinom zelo prikupni in simpatični in ne bodite presenečeni, če vas bo kdo tudi ogovoril po slovensko.

Turkish Airlines letalska družba redno objavlja letalske karte po akcijskih cenah, ki Slovence povezujejo s Carigradom. Čas objave njihovih akcij je običajno septembra-oktobra ali januarja-februarja. Po akcijskih cenah pa lahko letite v Istanbul v obdobju vse od oktobra do maja. Žal se zadnja leta njihove akcije cenovno višajo, letos so na primer izdajali letalske karte v akciji za 149 evrov. Ta cena velja za povratne letalske karte z vključenimi 30 kg prtljage.

V Carigrad s Turkish Airlines lahko letite iz Ljubljane, Zagreba, Benetk ali Gradca.

Drugo možnost ponuja tudi Pegasus letalska družba, ki po zelo nizkih cenah potnike zapelje v Carigrad iz Dunaja,  Benetk in Budimpešte. Njihove običajne letalske karte stanejo od 80-120 evrov, ob objavljenih akcijah (ki so kar pogoste) pa cena pade tudi na 60 evrov za povratne karte. Če ne živite predaleč od teh mest ali pa če potujete v skupini, ki bi si lahko razdelili potne stroške do enega izmed teh mest se vam splača. Prav tako so na voljo cenovno ugodna prevozna podjetja kot je Flixbus, ki recimo zaračuna pot med Ljubljano in Dunajem od 19,99 evrov navzgor.

Pegasus ima v ceno vključeno le ročno prtljago, vendar če doplačate 20 kg check-in prtljage ob rezervaciji letalske karte ta stane zgolj 7 dodatnih evrov. Če vam ni pretežko, predlagam, da proti Carigradu odpotujete z ročno prtljago na poti nazaj pa doplačate velik dodatni kovček katerega boste napolnili s sadovi vašega nakupovanja. Carigrad ima z razlogom status nakupovalne meke in marsikomu je največja težava s katero se sooči na dopustu, kako spraviti vse nakupljeno nazaj domov.

Tudi prevoz z obeh Carigrajskih letališč v mesto je zelo dobro urejen. Z izjemo uporabe taksijev in transferjev boste za prevoz z letališča odšteli maksimalno 3 evre.

Če potegnemo črto glede stroškov leta je situacija torej sledeča:

Če uspešno kupite letalske karte po akcijskih cenah in imate čas, ki vam omogoča potovanje na oddaljeno letališče lahko letite v Carigrad in nazaj že za okoli 110 evrov.

Če nimate časa pa lahko tudi z Brnika skočite za 150 evrov.

Naj znamenitosti

GRAND BAZAR – veliki pokriti bazar s svojo 500 letno zgodovino je še danes eden največjih svetovnih pokritih bazarjev. Zgubite se med barvitimi zgodovinskimi ulicami in več kot 4000 pisanimi prodajalnami, ki ponujajo vse od usnja, zlata, preprog, tkanine, barvitih svetilk in celo ponaredkov znanih znamk.  Za zabavo se lahko preizkusite tudi v barantanju z enimi najbolj pretkanih trgovcev, ki se bodo po vseh močeh trudili, da bi pridobili vašo pozornost. Seveda se tudi zavedajte, da Grand Bazar ni ravno kraj za ugodne nakupe in da boste na tem turističnem bazarju izdelke preplačali.

ZAČIMBNI BAZAR – je še eden izmed znamenitih carigrajskih bazarjev, ki ga boste doživeli skozi oči, brbončice in še posebno skozi nos. Odlikujejo ga barviti kupčki in omamne vonjave sto in ene začimbe, ki bodo vaš nos popeljale v eksotične dežele.. degustacija najboljših ratlukov in nakup najboljše sveže mlete turške kave. Obiska tega bazarja definitivno ne smete izpustiti.

SULEJMANOVA MOŠEJA – Morda je Modra mošeja bolj znana vendar je Sulejmanova mošeja prav tako vredna obiska. Gradnjo le te je naročil Sulejman Veličastni  (ja tisti iz nadaljevanke), nahaja pa se blizu Grand bazarja na enem izmed sedmih gričev kjer je bil postavljen stari Konstantinopel. Lokacija te mošeje je enkratna in ponuja čudovit razgled.

MODRA MOŠEJA – verjetno ena izmed najbolj obleganih znamenitosti. Drugače imenovana tudi Sultanahmedova mošeja je svoj vzdevek ‘modra’ dobila zaradi modrih ploščic, ki krasijo njeno notranjost. Vstop v mošejo je prost v času izven molitev, morate se le primerno pokriti kar pa tudi ni težava saj pred vhodom delijo pokrivala tako za ženske kot za moške.

HIPODROM – po tej znamenitosti se boste sprehodili mimogrede, saj se nahaja prav ob Modri mošeji. Od konstantinopelskega hipodroma kjer so nekoč prirejali konjske dirke danes ni več veliko ostalo zato boste potrebovali malček domišljije. Še vedno pa lahko vidite ostanke spomenikov, ki so nekoč krasili središče mogočne arene – egipčanski obeliks in kačji steber.

HAGHIA SOPHIA MUZEJ – svoj čas je bila Haghia Sophia največja in najmogočnejša obstoječa cerkev katero so nekateri celo poimenovali osmo čudo sveta. Služila je kot sedež Vzhodne Pravoslavne  Cerkve, dokler ni bila ob otomanski osvojitvi preobražena v mošejo. Danes stoji kot muzej, ki priča o svoji bogati zgodovini. Cena vstopnine: 72 turških lir (11,3 evre).

BAZILIKA CISTERNA – je vodna cisterna še iz časa Konstantinopolisa, ki nikakor ne zgleda tako dolgočasno kot sem jo ravno opisala. Ogromno antično cisterno, ki se skriva pod ulicami starega Carigrada krasijo marmorni ionski stebri in Meduzine glave, pridušena svetloba pa prispeva še k dodatnem mističnem pridihu. Nad njo je navdušen prav vsak, s svojo scenografijo pa je privabila celo številne ustvarjalce Hollywoodskih filmov. Cena vstopnine je 20 turških lir (dobre 3 evre).

TOPKAPI PALAČA – palača kjer so nekoč bivali Sultani danes v obliki muzeja govori zgodbe otomanskega dvornega življenja. Poleg dvornih soban (med drugim harema) so razstavljene tudi obleke, orožje, potreti, dragulji in ostalo bogastvo. Vidite pa lahko tudi relikvije nekaterih oseb, ki so skupne Kristjanom in Muslimanom – recimo Mojzesova palica, Davidov meč ter Jožefovo ogrinjalo. Cena vstopnine je 72 turških lir z doplačilom 42 turških lir za harem, če bi si ga želeli ogledati (11,3 evra + 6,6 evra).

ARHEOLOŠKI MUZEJ – ta muzej je pogosto spregledan vendar lahko zagotovim, da bodo ljubitelji zgodovine nad njim navdušeni saj ponuja veliko zanimivih ostankov bogate lokalne zgodovine. Med drugim boste videli imitacijo trojanskega konja, mumije, ostanke civilizacij iz območja Mezopotamije, starih Grkov in Bizantinskega cesarstva. Cena vstopnine je zgolj 36 turških lir (5,5 evra).

GALATA MOST – še ena izmed ikoničnih carigrajskih lokacij. Na vrhu ob ograji široke sprehajalne steze se vedno tere ribičev, spodnje nadstropje pa polnijo številne restavracije in kavarne. Prav tako je to ena izmed lokacij kjer lahko opazujete neverjetno lepe sončne zahode.

GALATA STOLP – zapuščina italijanskih trgovskih kolonij in nekoč najvišja stavba v mestu. Čeprav izgleda kot stolp iz pravljice, na vrhu ne boste našli Zlatolaske temveč restavracijo in čudovit panoramski razgled. Cena vstopnine za panoramski razgled je 25 TL kar je slabe 4 evre.

TAKSIM TRG IN ISTIKLAL ULICA – že stoletja nazaj v času otomanskega imperija so se tu nahajali evropski priseljenci in mestna elita. Še danes stavbe pričajo o multikulturni preteklosti, obenem pa tukaj najdete mnogo trgovin, galerij, kavarn, barov, restavracij, mejhan itd. Še pred leti je bil Taksim središče nočnega življenja kamor so zahajali svobodomiselni Turki vendar se je zadnje čase vzdušje in tip ljudi, ki ga obiskujejo malo spremenilo. Osrednja ulica Istiklal je zaprta za promet po njej pa vozi tudi nostalgični tramvaj.

DOLMABAHÇE PALAČA – v Beşiktaşu velja za eno najbolj glamuroznih palač na svetu. Narejena v 19. stoletju je bila v uporabi kot končna rezidenca otomanskih sultanov.

ORTAKÖY – slikovita soseska na evropski strani Carigrada, ki se nahaja pod prvim mostom. V Ortaköyu je med drugim ogromno kavarn, barov in tudi diskotek s čudovitim razgledom na bosporski most. Znana je tudi baročna Ortaköy mošeja, ki skupaj s slavnim mostom krasi mnogo razglednic.

DEKLIŠKI STOLP – edinstven stolpič katerega zgodovina sega daleč nazaj v 5. stoletje je postavljen na otočku ob azijski obali. Vidite ga lahko med plovbo po Bosporju ter pobližje iz obale Üsküdarja kjer je del ikoničnega obrisa Carigrada. Nekoč je služil kot kontrolni stolp ter svetilnik, o njem pa kroži tudi veliko zanimivih legend. Danes sta v njem muzej in elitna restavracija, ki ju lahko obiščete s čolnom.

Pod črto lahko zapišemo, da boste za znamenitosti zapravili od 0,0 evra do — (odvisno od tega kaj vas zanima in kaj si želite ogledati)

Naj aktivnosti

KADITI NARGILE (VODNO PIPO) – kajenje vodne pipe je med domačini še vedno zelo popularno. Po mestu je ogromno kavarn kamor se lahko greste sproščati z vdihavanjem aromatičnega tobačnega dima. Ob kajenju lahko vržete tudi kakšno rundo tavle (backgammon) ali okej igre.

Predlog za eno izmed nargile kavarn v starem delu mesta: Çorlulu Ali Paşa.

IZKUŠNJA TURŠKEGA HAMAMA  – prečistite svoje telo in se sprostite v enem številnih zgodovinskih hamamov. Turški hamam se je rodil iz kombinacije starih rimskih kopeli in parne kopeli – tradicije katero so prinesli s sabo Turki. Včasih so bili to kraji druženja in čiščenja telesa saj gospodinjstva niso imela tekoče vode, zdravilni in pomirjujoči učinki hamama pa veljajo še danes.

Poleg savnanja so del tradicionalnih paketov tudi piling celega telesa in ritual s peno, po želji pa lahko dobite tudi masažo ter druge wellness storitve.

Za obisk naj predlagam dve vrsti hamamov med katerima lahko izbirate: 

1) zgodovinski hamami, ki so bolj turistični in dražji a pričarali vam bodo pravo otomansko vzdušje. V njih so zahajale tudi številne znane zgodovinske osebe – tako lokalne kot svetovne.

Aga Hamami Cena: 150tl (24 evrov) http://www.agahamami.com/

Süleymaniye Hamami Cena: 40 evrov https://www.suleymaniyehamami.com.tr/

Çemberlitaş Hamami Cena:  40 evrov https://www.cemberlitashamami.com/cemberlitas-bath-historical-turkish-bath/

Çagaloglu Hamami Cena: 50 evrov https://www.cagalogluhamami.com.tr/

Ayasofya Hürrem Sultan Hamami Cena: 55 evrov https://www.ayasofyahamami.com/

2) Manjši hamami, ki so preprostejši, cenejši a za doživetje po nizki ceni prav tako zanimivi.

Üsküdar Şifa Hamami Cena: 60 tl (slabih 10 evrov) http://www.uskudarsifahamami.com/

Kadirga Hamami Cena: 75 tl (slabih 12 evrov) http://kadirgahamami.com/

*Ob koncu ne pozabite dati napitnine.

POVESELITI SE V MEJHANAH – turška rakija, okusne meze in v ozadju turška klasična glasba. Poveselite se kot domačini ob dobri hrani, močni kapljici in dolgih pogovorih pozno v noč.

Mejhan je v mestu ogromno, da dam nekaj osebno preizkušenih predlogov kjer so cene zmerne in hrana božanska: Eleos in Neyle Meyle.

ALI V ENEM IZMED MNOGIH KULSKIH BAROV – mogoče je Turčija v glavi mnogih Slovencev še vedno nekaj eksotičnega in orientalnega vendar v resnici je Carigrad izredno moderno mesto. Tudi nočno življenje se z lahkoto kosa z drugimi večjimi svetovnimi mesti. Za veseljačenje pozno v noč obiščite Taksim (Beyoglu), Beşiktaş, Ortaköy ali Kadiköy (Moda) kjer boste našli vse od barov, restavracij, žive glasbe in diskotek. Med njimi so nekatere z zares zanimivimi koncepti, vzdušje pa nikoli ne zamre saj je Carigrad le mesto z (neuradnimi) 20 milijoni prebivalcev.

IZLET Z LADJO PO BOSPORJU – Čudovita priložnost, da spočijete svoje noge in dušo medtem, ko mirno plujete med carigrajskimi soseskami ob Bosporju. Tega z obeh strani krasijo bogate vile, palače, utrdbe in druge znamenitosti. Na ta način boste videli Carigrad še iz druge perspektive ter morda dobili lažje razumevanje o velikosti in veličini tega mesta.

Na voljo so krajša in daljša križarjenja, ki trajajo od dobre ure do celih 6 ur z dveurnim premorom v manjši ribiški vasici na severu Bosporja. Omenjeno dolgo vožnjo organizira mestno ladijsko podjetje Şehir Hatlari za zgolj 25 turških lir (slabih 4 evrov), krajše vožnje pa dobite že za 15 turških lir (2,4 evra).

SONČNI ZAHOD V ÜSKÜDARJU – ni lepšega kot, da se po napornem dnevu zlekneš na blazine ob morju azijskega Üsküdarja in opazuješ enega najlepših sončnih zahodov.

Pljuskanje morja, mirno čebljanje okolice, turški čaj, ki ti počasi vrača energijo.. pred tabo pa oranžno obarvan horizont na katerem so zarisani minareti in stolpi starega dela mesta.

BRANJE PRIHODNOSTI IZ KAVNE USEDLINE – sama v to sicer ne verjamem vendar je branje prihodnosti iz kavne usedline ena izmed zanimivih in malo drugačnih aktivnosti, ki so med Turkinjami zelo popularne. Kdor bi torej rad doživel ‘šloganje’ po turško naj zavije v katerikoli lokal, ki ima napis ‘FAL’. Da jih naštejem nekaj katere pohvalijo: Simbol Fal Cafe, Bakirköy Fal Cafe Melekler Bahçesi, Baba Vanga Falun Cafe Kadiköy.

OGLED PLESNIH PREDSTAV V KULTURNEM CENTRU HODJAPASHA – če imate radi plesne predstave si tu lahko ogledate tradicionalne turške plese, vrteče derviše in trebušne plesalke. Predstave so dolge od ene ure do ure in pol in ne razočarajo.

Ideje za prenočišča

Tu bom razdelila prenočišča glede na predel mesta. Za prvi obisk predlagam, da ste nastanjeni v srčiki starega dela mesta – Sultanahmet ali Sirkeci predelu. Ta predela sta v središču vseh največjih znamenitosti. Tako boste lahko najbolje izkoristili svoj čas dopusta saj zna biti transport in prometni zamaški v tem velemestu kar zamudna zadeva. Omenjena predela sta sicer zelo turistična vendar tudi bolj umirjena, še posebno se pozna razlika ob večerih.

Če ste bolj za žur in zabavo predlagam, da ste nastanjeni v okolici Istiklal ulice oziroma v predelu imenovanem Galata. Tu se ponoči precej dogaja in vam zagotovo ne bo dolgčas. Obenem gre za centralen predel mesta, ki je dobra iztočnica za pohajanje po mestu.

Ob kasnejših obiskih pa lahko izberete za bivanje tudi Beşiktaş ali azijski Kadiköy oziroma druge vam najljubše predele mesta.

PRENOČIŠČA V TAKSIMU IN OKOLICI GALATE

Nizki cenovni razred

Sanat Hostel Taksim – http://bit.ly/2pSILYt.

Stay Inn Taksim Hostel – http://bit.ly/32ncQN2.

Srednji cenovni razred

Bunk Hostel – http://bit.ly/2K43Whb

The Pera Hotel – http://bit.ly/2pJSKPX

Double DD Hotel – http://bit.ly/2Qc0Lb0.

Višji cenovni razred

Tomtom Suites – http://bit.ly/2Nv2YfU

Mr Cas Hotels – http://bit.ly/32wuzBA

PRENOČIŠČA V OKOLICI SULTANAHMEDA IN SIRKECI

Nizki cenovni razred

Nobel Hostel – http://bit.ly/2NWjULe.

Oban Suites Istanbul – http://bit.ly/32tw9nV.

Cheers Lighthouse – http://bit.ly/32tw9nV.

Srednji cenovni razred

Hotel Buhara Family Inn – http://bit.ly/2rq7qnG

Flower Palace Hotel – http://bit.ly/2p1b2vB

Venue Hotel Istanbul Old City – http://bit.ly/36Er3bE.

Kaftan Hotel – http://bit.ly/2K1PyG9

Višji cenovni razred

Seven Hills Hotel – http://bit.ly/36QrFeD.

Idylle Hotel – http://bit.ly/2rsoIAJ

Romance Istanbul Hotel Butique Class – http://bit.ly/34IKdLG

Kaj jesti?

Turški zajtrk

V Turčiji je zajtrk več kot le nekaj za pod zob. Miza je polna raznovrstnih dobrot od zelenjave, sirov, jajc, mesa do sladkih specialitet in kulinaričnih mojstrovin. Uživa se ga počasi ob kramljanju in druženju ter seveda turškem čaju.

Ulična hrana in hitra hrana

Simit – s sezamom posuta štručka. Verjetno najbolj tradicionalna ulična hrana.

Kuhana koruza – ime že vse pove 🙂

Pečen kostanj – ta se prodaja skozi celo leto, kot hiter in zdrav ulični prigrizek.

Balik ekmek (riba v kruhu) – pečena riba v kruhu s čebulo in solato. Tako preprosta a neverjetno okusna zadeva.

Midye dolma (polnjene školjke) – na ulicah boste videli veliko prodajalcev školjk, polnjenih z začinjenim rižem. Gre za res okusno zadevo, priporočam pa da jih raje poskusite v preverjenem in čistem okolju.

Kumpir – veliki pečen krompir pomešan z maslom in polnjen z vsem kar ti srce poželi – od zelenjave, omak, sira, hrenovk, itd.

Kokoreç – gre za začinjeno jagnječjo drobovino. Kdor ga je že jedel prisega, da je božanski..jaz se še nisem opogumila.

Çig köfte – nekoč je šlo za mesne kroglice iz surovega mesa, danes pa jih pripravljajo iz bulgurja. Odlična zadeva in primerna tudi za vegetarijance in vegane.

Lahmacun – ali turška pica je pripravljena na tankem testu v krušni peči. Nadevana je z mletim mesom, peteršiljem, paradižnikom in čebulo (Antep verzija je s česnom). Zraven dobite servirano svežo solato in rezine limon, ki ju razporedite in pokapate po pici, jo zavijete v rolo in BUM! Okus je bomba 😉

Pide – še ena božanska lokalna ‘pica’. Ta je iz debelejšega kruha kot lahmacun in polnjena z različnimi nadevi – mleto meso, meso v kosih in sir, zelenjava, jajce, itd.

Köfte (mesne kroglice) – čevapi na turški način. Tudi mesnih kroglic je ogromno vrst v Turčiji, ene izmed najboljših pa boste našli prav v mestnem jedru pri tradicionalnem Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta.

Börek (burek) – Če ste ljubitelji burekov boste prišli na svoj račun saj Turki poznajo burek na tisoč in en način.

Gözleme – posebna palačinka polnjena z različnimi slanimi nadevi. Na voljo so tako vegetarijanske kot mesne variacije.

Kebabi

Pri nas bolj poznan döner kebap je pravzaprav le ena vrsta kebaba. Predlagam, da se v Turčiji zaženete v degustacijo izvstnih in raznovrstnih kebabov po katerih si boste lizali prste. Meso, ki ga uporabljajo je govedina, jagnječina ali piščanec.

Şiş kebap – kosi mesa pečeni na nabodalu, ki se kar topijo v ustih. Postreženi so lahko v jufki ali pa na krožniku z bulgurjem in popečeno zelenjavo.

Adana kebap – mleto meso dimljeno na sablji. Adana je pikantna verzija tega kebaba, če želite nepikantno pa naročite Urfa kebap.

Iskender kebap – meso döner kebaba v paradižnikovi omaki z paradižnikom, papriko, kruhom in jogurtom.

Testi kebap – ta izhaja iz področja Kapadokije in je spečen v glini. Kot verjetno veste glina dela čudeže z okusi….

Çag kebap – marinirano jagnječje meso, ki se na izgled peče kot horizontalni döner. Vendar okus dönerja se sploh ne mora primerjati z nebeškim çag kebabom. Poskusite ga lahko pri priznanemu Şehzade Çag Kebap blizu Sirkeci postaje.

Domača hrana strežena v lokantah

Turška kuhinja je več kot kebabi in baklave. Če vas zanima kakšno hrano Turki pripravljajo doma se definitivno odpravite v eno od lokant. Zagotovo ne boste razočarani.

Meze

Meze so nekaj kar je res težko opisati saj pri nas nimamo ničesar podobnega. Gre za manjše tople in hladne jedi, ki so lahko predjedi, solate ali pa same po sebi zadostujejo kot glavna jed. Še posebno ribje meze zelo pašejo ob turški rakiji.

Sladice

Baklave – turške baklave so rahle iz zelo finega testa in zelo raznovrstne. Najboljše strežejo v Karaköy Güllüoglu in Hafiz Mustafa.

Künefe – je zelo posebna sladica iz vzhoda Turčije. Če imate radi sladko slane kombinacije ste v resni nevarnosti, da vas zasvoji. Standardna verzija sladice je narejena iz Hatay sira, rezancev imenovanih kadayif, vse to pa je zalito s sladkim šerbetom in posuto z obilo pistacij.

Lokum – ta je nam znan po imenu ratluk. Na voljo so nešteti okusi, mešanice in stopnje sladkosti. Za dober lokum se obrnite na najstarejšo prodajalno lokuma Haci Bekir.

Mlečne in čokoladne sladice

Kazandibi – karameliziran mlečni puding.

Firin sütlaç – sladkan mlečni riž karameliziran v pečici.

Tavuk gögsü – mlečna sladica iz piščančjih prsi.

Profiterol – biskviti polnjeni s kremo, ki se kar topijo v ustih preliti s čokolado.

Supangle – bogat čokoladni puding.

Turški ‘maraş‘ sladoled

Ta vsebuje salep in mastiko zaradi česar ima posebno konsistenco in se vleče kot čigumi. Na svoji vrednosti pa bo še bolj pridobil saj se boste pri uličnih prodajalcih za svojo kepico morali precej potruditi.

Clara Mevželj Özay

Clara je nemirna duša, ki mora vse življenjske lekcije preizkusiti na lastni koži. Po koreninah Trebanjka, po duši popotnica in avanturistka. Rada ima preproste ljudi in živali ter ne kloni pred ničemer v kar sama ne verjame, da je prav. Ljubezen jo je pred leti vodila v turški Carigrad, ki je postal njen dom.

O življenju v Turčiji, turških navadah, lokalnih skrivnostih in turističnih nasvetih Clara piše tudi blog, ki si ga lahko preberete na http://www.skrivnostibazarja.com/

Kaj videti v Carigradu?

Grand bazar, začimbni bazar, Sulejmanova mošeja, Modra mošeja, hipodrom, muzej Haghia Sophia, Bazilika Cisterna, Topkap? palača, arheološki muzej, Galata most, Galata stolp, Taksim trg in Istiklal ulica, Dolmabahçe palača, Ortaköy, Dekliški stolp, itd.

Kaj početi v Carigradu?

Kaditi nargile (vodno pipo), obisk turškega hamama, vožnja z ladjo iz Evrope v Azijo ali daljši izlet z ladjo po Bosporju, ogled sončnega zahoda na obali Üsküdarja, branje prihodnosti iz kavne usedline, ogled plesnih predstav v kulturnem centru Hodjapasha, žuranje v tradicionalnih mejhanah ali modernih barih in diskotekah.

V katerem delu Carigrada iskati prenočišče?

Sultanahmet predel je srčika turističnih znamenitosti kjer je hotelov na pretek znamenitosti pa dosegljive na dlani. Za ljubitelje nočnega življenja je bolj zanimiv bližnji Taksim, izberete pa lahko tudi vmesni lokaciji med Taksimom in Sultanahmedom imenovani - Karaköy in Sirkeci.

Kaj jesti v Carigradu?

Tradicionalni turški zajtrk, meze, raznoliko ulično hrano (simit, kuhana koruza, pečen kostanj, sveže pečena riba v kruhu, polnjene školjke, kumpir, kokoreç, lahmacun, çi? köfte, bureki, pide, gözleme), različne vrste kebabov in seveda vse vrste sladic od baklav, maraş sladoleda do künefeja - sladice iz sira.

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja