Lovrenška jezera na Pohorju

Iščete dobro idejo za enodnevni izlet po Sloveniji? Lovrenška jezera na Pohorju so zagotovo odlična ideja, če ste ljubitelj čudovite narave in pohodništva. Glede na to, da je Rogla izhodiščna točka za pohod do Lovrenških jezer, si boste lahko vmes ogledali še znamenito Pot med krošnjami in samo Roglo.

Lovrenška jezera so v bistvu zaraščeno močvirje na nadmorski višini 1520 metrov, kjer je več manjših jezer. Ta so čudovito temno modre barve. Po močvirju so speljane lesene brvi, po katerih se lahko sprehodimo do prav vseh jezer. Na začetku močvirja je razgledni stolp, s katerega je odličen razgled po celotnem območju močvirja, ki sicer obsega površino 22 hektarjev.

Če še niste 100-odstotno odločeni, ali se vam izplača obiskati Lovrenška jezera na Pohorju, vam predlagam, da si ogledate spodnji videoposnetek, na osnovi katerega si boste lahko zelo natančno predstavljali, kako lepo je tam.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Drugače je v živo vse skupaj še veliko lepše kot na posnetku. Ko si tam, so občutki neverjetni. Usedeš se na leseno klopco ali kar na leseno brv. Dihaš svež gorski zrak in opazuješ naravo. Jaz bi lahko tam več ur skupaj samo sedel in gledal.

Izhodišče za pohod do Lovrenških jezer je Rogla. Do Rogle najlažje in najhitreje pridete tako, da avtocesto Ljubljana-Maribor zapustite pri izvozu za Slovenske Konjice. Potem nadaljujete pot do Slovenskih Konjic. Peljete se skozi celotne Slovenske Konjice (kot da bi želeli iti po stari cesti do Celja), na koncu mesta pa zavijete rahlo desno. To križišče je dobro označeno s tablo Rogla. Nato nadaljujete pot proti Zrečam, ki jih prečite in nadaljujete pot do Rogle.

Ko prispete na Roglo, parkirajte avto v bližini hotela Planja, kjer se začne pot do Lovrenških jezer.

Samo dobrih 200 metrov od glavne ceste, kjer boste parkirali, je jezero, v katerem zbirajo vodo za zasneževanje smučišča. Pri jezeru se držite leve in nadaljujete pot po travniku. Čez približno 700 metrov se začne gozd. Nato boste skoraj ves čas do cilja hodili po gozdu. Pot je sicer dokaj dobro označena, vendar če imate pri sebi pametni telefon, je dobro uporabiti navigacijo, da vidite, če greste v pravo smer.

Malo pred ciljem teren postane močvirnat in je opremljen z lesenim brvmi. Ko pridete iz gozda, boste takoj videli razgledni stolp, na katerega se izplača povzpeti, ker je od tam res lep razgled na celotno področje Lovrenških jezer.

Ko se boste razglednega stolpa naveličali, se po brveh sprehodite do jezer in si vzemite čas zase.

Pot do Lovrenških jezer je dolga dobrih 5 kilometrov in traja dobro uro. Za celotno turo potrebujete vsaj tri ure časa, če hitite. Moj predlog je, da si vzamete čas in ne hitite. Sam sem bil na jezerih več kot dve uri. Tam bi bil še dlje, če se ne bi počasi začel delati mrak.

Hotel Planja na Rogli ni edino izhodišče za pot do Lovrenških jezer. Do njih se lahko odpravite še s treh drugih izhodiščnih točk, ki so:

  • Dom na Pesku, ki je od Hotela Planja oddaljen smo dobre 3 kilometre. Ta pot je približno za 10 minut daljša, kot če si za izhodišče vzamete Hotel Planja.
  • Ribniška koča – Jezerski vrh – Lovrenška jezera. Čas hoje po tej poti je približno eno uro in tri četrt.
  • Najdaljša pot do Lovrenških jezer je iz Lovrenca na Pohorju, ki traja tri ure in pol.

Lovrenška jezera nimajo dotoka vode in se z vodo napajajo izključno z deževnico. Število jezer in nivo vode nihata glede na padavine. Več kot je padavin, več je jezer in višji je vodostaj vode.

Ko ste že na Rogli, si lahko ogledate znamenito Pot med krošnjami, o kateri najdete več informacij na www.tomazgorec.si/pot-med-krosnjami. Zelo blizu je tudi čudovito Črno jezero. Slike, videoposnetek in opis, kako priti do njega, najdete na www.tomazgorec.si/crno-jezero.

Več idej za izlete po Sloveniji najdete na www.tomazgorec.si/category/enodnevni-izleti-po-sloveniji.

Želim vam lep izlet na Pohorje!

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja