Črno jezero na Pohorju

Črno jezero na Pohorju je zelo lepo in zanimivo jezero v osrčju narave, kjer vladata mir in spokoj. Če iščete idejo za enodnevni izlet po Sloveniji in ste ljubitelj narave, bo to zagotovo dobra ideja.

Črno jezero na Pohorju je črno-modre barve. Take barve je zato, ker se v jezeru že mnogo let nabirajo organski ostanki živali in rastlin, iz katerih je nastala debela plast mulja. Sicer pa je voda v jezeru kristalno čista in je v njem tudi veliko rib. Leži na nadmorski višini 1195 metrov in se razprostira na površini 1,2 hektarja. Samo močvirje okoli jezera pa je sicer veliko večje.

Črno jezero je nastalo pred približno 8000 leti, ob koncu zadnje ledene dobe. Jezero so pohodniki odkrili leta 1836, ko je bilo še bolj podobno močvirju kot jezeru. Pred približno 150 leti so domačini zajezili potok Črnava in tako je nastalo jezero, kakršnega vidimo še danes. Potok Črnava so domačini zajezili zato, da so iz teh krajev lažje spravljali les v dolino.

Na spodnjem videoposnetku si lahko jezero ogledate s ptičje perspektive. Zagotovo se boste strinjali z menoj, da je zelo lepo.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, vam predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Na mojem kanalu najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Najbližja izhodiščna točka do Črnega jezera je od Doma na Osankarici. Do Doma na Osankarici najlažje pridete z avtom iz Slovenske Bistrice. Pot je dolga 22 kilometrov in traja malo manj kot 45 minut. Do Doma na Osankarici se lahko pride tudi z Rogle. Pot je dolga 15 kilometrov in traja dobre pol ure. Večina poti je makadamske. Avto lahko parkiramo pri Domu na Osankarici.

Od Doma na Osankarici do Črnega jezera na Pohorju bomo z normalnim tempom hoje in brez ustavljanja prišli v slabe pol ure. Pot je markirana in na močvirnih delih poteka po lesenih brveh, kar je meni osebno zelo interesantno in lepo.

Ko po slabe pol ure hoje prispete na cilj, lahko najdete svoj prostor na kakšni od lesenih klopic in miz ali na lesenem pomolu ob jezeru. In nato uživate v čudoviti naravi. Če se boste na Črno jezero odpravili med tednom, boste skoraj zagotovo uživali v popolnem miru in tišini. Malo drugače pa bo, če boste tja šli med vikendom. Takrat zna biti tam namreč veliko obiskovalcev, še zlasti, če je lepo vreme.

Ne pozabite, da sta jezero in okolica zaščitena kot naravni rezervat, kar pomeni, da sta tam prepovedana kampiranje in kurjenje ognja.

V bližnji okolici je na voljo še nekaj zanimivih naravnih znamenitosti, ki se jih izplača pogledati. Najbližje sta slapova Veliki Šumik in Mali Šumik. Od Doma na Osankarici imate do Rogle samo dobre pol ure z avtom. Rogla je vedno zanimiva! Tam si lahko med drugimi pogledate znamenito Pot med krošnjami. To je zanimiv razgledni stolp, ki je najnovejša pridobitev Rogle.

Z Rogle se lahko odpravite pogledati tudi čudovita Lovrenška jezera. Do njih je dobra ura hoje.

Še več idej za izlete po naši čudoviti Sloveniji najdete na www.tomazgorec.si/category/enodnevni-izleti-po-sloveniji.

 

 

1 komentar

  1. Pozabil si povedati da je dostopno tudi s Treh kraljev, kjer je pri Jakcu zelo prijetno, hvala in prisrčen pozdrav! ?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja