Baška je meni najlepši kraj na otoku Krk

Baška je po mnenju mnogih najlepši kraj na otoku Krk. Sicer je meni osebno lep in zanimiv celoten otok Krk, vendar je Baška nekaj posebnega. Meni je tako zelo všeč, ker je z obeh strani zaprta s hribi. Ni lepšega, kot se zvečer usesti v kakšen lokal ob morju in gledati okoliške hribe ter par kilometrov oddaljen otok Prvić. No, še malo lepše je, če vstanemo zgodaj zjutraj in se peš odpravimo na kakšen hrib ter od zgoraj opazujemo čudovito naravo.

Večina ljudi je nad Baško navdušena zaradi 1800 metrov dolge prodnate plaže. Tudi sam sem ljubitelj lepih plaž, vendar mi je Baška še posebej všeč, ker je na voljo veliko možnosti za aktivne počitnice. Veliko možnosti je za planinarjenje, pohodništvo, kolesarjenje in plezanje. Še posebej sem navdušen nad planinarjenjem, saj so v okolice Baške tako zelo lepe pohodniške poti, da ostaneš brez besed.

Da si boste lažje predstavljali, kako čudovita je Baška z okolico, si poglejte spodnji videoposnetek.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Kdaj je najboljši čas za obisk Baške

Kot sem napisal, sem nad Baško navdušen. Moram pa po pravici povedati, da je ne bi v nobenem primeru obiskal v času med 15. julijem in 20. avgustom. V tem obdobju je v Baški namreč taka gneča, da na 1800 metrov dolgi plaži skoraj ne najdeš prostora. V tem času so tudi cene namestitev in cene v gostinskih lokalih nesramno visoke.

Najboljši termin za obisk Baške je maja in v začetku junija, ko tam ni skorajda še nobenega turista. To je tudi zelo primeren čas za pohodništvo, planinarjenje in kolesarjenje, saj še ni preveč vroče. Še boljši čas za obisk Baške pa je verjetno septembra, ko je morje še zelo toplo in so temperature ravno prav visoke. Toplo je, vendar ni vroče. Če je vreme lepo, je tudi oktober še zelo primeren za obisk Baške.

V terminih od 1. maja do 15. julija in od 1. septembra naprej so cene namestitev več kot za polovico nižje kot na vrhuncu sezone. Tudi nekateri gostinci takrat cene spustijo za več kot 30 odstotkov in nudijo posebne akcije.

Plaže v Baški in okolici

V Baški in bližnji okolici je menda več kot 30 zelo lepih prodanatih plaž. Sam sem jih obiskal veliko, vendar zagotovo ne vseh. Mogoče dobrih deset.

Kot sem že omenil, je v Baški najbolj znana 1800 metrov dolga Vela plaža. V bistvu je najbrž tako, da je Baška znana prav po Veli plaži.

Zelo lepa plaža je tudi v uvali Bunculuka, ker je nudistični kamp in tudi plaža je nudistična.

Če greste peš še malo naprej, boste prišli do vsaj 3 manjših, vendar zelo lepih plaž. Kako se te plaže imenujejo, žal ne vem, jih pa zagotovo ne morete zgrešiti. Poti do njih niso ravno najbolj urejene, tako da boste potrebovali nekaj spretnosti. 

Dve zelo lepi plaži sta v uvalah Vela luka in Mala luka. Do njih lahko iz Baške pridete peš ali s čolnom. Če se boste tja odpravili peš, boste do Vele luke potrebovali slabe tri, do Male luke pa dobre tri ure. Do tu vodi resna planinska pot, tako da bo morda lažje, da greste tja kar s čolnom. Domačini iz Baške redno vozijo turiste v obe smeri.

Nastanitev v Baški

Baška ima veliko kapacitet za nastanitev. Veliko je večjih in manjših hotelčkov. Še veliko več je apartmajev, katerih lastniki so običajno domačini. V Baški je tudi več kampov, kamor lahko pridete s svojo prikolico ali šotorom. V zadnjih letih so kampe opremili z mobilnimi hiškami, tako da lahko najamete tudi mobilno hiško.

Cene nastanitve v Baški so v glavni sezoni zelo visoke, verjetno med dražjimi na Jadranu. Pred začetkom in po koncu glavne sezone pa se cene nastanitev bistveno znižajo, tudi več kot za pol. Če boste šli v Baško izven glavne sezone, se vam izplača malo pobrskati na http://bit.ly/2NPF2CL, kjer se vedno najde kakšna ugodna ponudba.

Planinarjenje in pohodništvo

Baška je izhodišče za nekaj zelo lepih pohodniških oziroma planinskih tur. V turistično-informativnem centru brezplačno dobite mapo pohodniških, planinskih in kolesarskih poti. Mapo lahko dobite tudi v večini hotelov.

Najbolj kratka in enostavna planinska pot je pot na Hlam, ki se začne pri cerkvi svetega Ivana. To je tista cerkvica, ki se nahaja na hribčku na desni strani Baške, če gledamo proti morju. Do cerkvice se lahko po ozki asfaltirani poti pripeljete z avtom.

Pogled iz Hlama na Baško

Začetek planinske poti do Hlama je neke vrste božja pot. Na začetku poteka po borovem gozdu, ki se na nekaj mestih odpre in nudi čudovit pogled na Baško. Pot do vrha Hlama traja slabi dve uri. Tudi če ne boste šli do vrha, boste našli par čudovitih razglednih točk.

Najlepša planinska pot na otoku Krk je meni osebno planinska pot, ki se začne pri vhodu kampa Bunculuka in vodi najprej do Vele luke, potem pa še do Male luke. Že sama pot je čudovita, še bolj čudoviti pa sta obe luki. Nikakor se na zadovoljite s tem, da greste samo do Vele luke. Pojdite naprej, do Male luke, saj je ta še bolj lepa in zanimiva.

Zelo lepa, vendar tudi dolga, je planinska pot iz Vele plaže do uvale Vela draga. Do Vele drage boste hodili približno tri ure, vendar bo vaš trud poplačan.

Še ena zelo lepa, vendar najbolj naporna od vseh, pa je planinska pot iz Baške v Staro Baško in nazaj. V eno smer boste hodili več kot 3 ure in naredili veliko višinsko razliko. To je najbolj zahtevna in naporna planinska pot na otoku Krk.

Iz kraja Draga Baščanska, ki se nahaja par kilometrov pred Baško, se lahko odpravite na najvišji vrh otoka Krk, ki se imenuje Obzova. Pot je ves čas zelo strma, vendar ni tako dolga kot iz Baške do Male luke ali Stare Baške. Do vrha pridete v dveh urah.

Kolesarjenje

Sam sem v okolici Baške kolesaril samo enkrat. Nimam namreč najprimernejšega avtomobila, da bi s sabo vozil kolo.

Ko se z avtom spustite v Baščansko dolino, boste na levi strani videli zapuščeni objekt, ki je bil včasih diskoteka. Tu parkirajte avto. Tik za objektom je asfaltirana cesta, ki je zaprta z zapornico. S kolesom greste mimo zapornice in na nadaljujete pot po strmi asfaltirani cesti. Ko se klanec konča, se konča tudi asfalt, pot pa morate nadaljevati po slabi makadamski cesti. Tako da za ta podvig potrebujete gorsko ali vsaj treking kolo. Če boste nadaljevali po makadamski cesti in kasneje samo po planinski poti, boste prišli do Cerkve svetega Ivana nad Baško. Potem se lahko spustite v Baško in se po glavni cesti odpeljete do avta.

Sam sem naredil to kolesarsko turo in bil zelo zadovoljen.

Za konec

Če ste ljubitelj aktivnih počitnic in narave, boste nad Baško zagotovo navdušeni. Še posebej, če jo boste obiskali izven glavne sezone.

Če iščete več informacij o otoku Krk, jih najdete na www.tomazgorec.si/otok-krk.

1 komentar

  1. Ja tomaž baška je res lepa. Nudi ti vse kar turist rabi. Sam v baški je blo pa res lepo pred 30 ali več leti. Buncu luka je bla nekaj kar si je nudist samo želev. Nekaj najlepšga pa je blo ko si prišel v staro baško. Nič turistov samo umetniki vseh vrst- od pesnikov slikarjev in drugih je blo uživanje v kakšni konobi pravi užitek poslušat klapo mladih fantov. Ja nostalgija.lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja