Lukomir je pravljična gorska vasica na 1.500 metrih nadmorske višine

Lukomir je čudovita gorska vasica, ki leži na 1500 metrih nadmorske višine. Vasica se nahaja v južnem delu gorovja Bjelašnica v Bosni in Hercegovini.

Čeprav sem Bosno in Hercegovino obiskal vsaj že 70-krat, sem gorsko vasico Lukomir obiskal prvič šele leta 2019. Preprosto nisem vedel zanjo.

Kako lepo je v Lukomirju si poglejte v videoposnetku na https://youtu.be/oFeMdI-dGOM?si=mGXzUqbED8G1zJxF ali v videoposnetku spodaj. 

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, vam predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Na mojem kanalu najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Prvič sem Lukomir obiskal avgusta 2019. Že pot do vasice je bila tako zelo zanimiva in lepa, da sem vedel, da me na cilju čaka nekaj zelo lepega. To vasico sem vzljubil v prvi minuti, ko sem jo zagledal. Žal sem tam ostal samo eno noč, kar je veliko premalo in hkrati dovolj, da ti vasica postane zelo všeč.

V tej vasici se je ustavil čas. Kamnite hiše so take, kot so bile pred več desetletji ali celo več. Skoraj pri vsaki hiši imajo veliko število ovac in par pastirskih psov. Edina izjema je nekaj hiš, kjer se ukvarjajo s turizmom, kar pomeni, da oddajajo sobe.

Še en krajši videoposnetek, si poglejte na mojem spodnjem videoposnetku. Prepričan sem, da boste po ogledu videoposnetka ostali brez besed.

Na koncu vasice se teren strmo spusti v 850 metrov globok kanjon reke Rakitnice. Da je globok ravno 850 metrov, vem, ker sem vanj spustil dron in ta mi je pokazal, da je kar 850 metrov globoko. Ko zdaj gledam posnetke, mi po glavi roji misel, kako zanimivo bi bilo prehoditi kanjon reke Rakitnice. Če bi hotel prehoditi celotnega, bi verjetno potreboval več dni. Malo se poigravam z mislijo, da bi to enkrat res naredil.

Iz Lukomirja se lahko do kanjona reke Rakitnice odpravite po markirani poti. Sam sem del te poti prehodil, ko sem Lukomir obiskal drugič. To je bilo septembra, ko sem v Bosno in Hercegovino peljal skupino šestih prijateljev. Kako smo se imeli, si lahko preberete na www.tomazgorec.si/turisticni-vodic-bosna-hercegovina.

Pot proti kanjonu reke Rakitnice je bila izredno zanimiva in lepa. Škoda, da se je začela delati noč in sem se moral obrniti, drugače bi z veseljem šel vse do kanjona.

V Lukomirju je skoraj neomejeno možnosti za pohodništvo in planinarjenje. Na levi in desni strani so zanimivi hribi, na katere vodi več poti. Žal nisem imel časa (ne prvič ne drugič), da bi se povzpel na kakšnega od okoliških vrhov. To imam namen narediti ob naslednjem obisku Lukomirja. Ko bom šel naslednjič tja, bom tam prespal vsaj trikrat in bom prehodil ter raziskal vso okolico. Šel bom na vse okoliške hribe in do kanjona reke Rakitnice.

Najlepša točka v Lukomirju je majhen hribček čisto na koncu vasice, kjer na eni strani najdete čudovit razgled na kanjon reke Rakitnice, na drugi strani pa vas očara čudovit pogled na samo vasico. Kako je videti ta razgledna točka, vidite na zgornjem videoposnetku in na spodnji fotografiji. Razgledna točka je na koncu vasice.

Lukomir je najvišje ležeče naselje v Bosni in Hercegovini, v katerem še živijo ljudje. Ljudje sicer tam ne živijo skozi celotno leto, ampak se pozimi, ko zapade prvi sneg ali še malo prej, preselijo v dolino. Spomladi, ko poti spet postanejo prevozne, se prebivalci Lukomirja vrnejo nazaj v svoje kamnite hiške.

Če boste obiskali Lukomir, boste verjetno tja prišli iz smeri Sarajeva. Če boste, boste morali najprej priti do smučarskega centra Bjelašnica. Ta kraj se drugače imenuje Babin Do. Ko boste enkrat tam, imate dve poti do Lukomirja. Prva pot pelje po asfaltirani cesti naprej proti kraju Šabići. Druga, krajša pot, je makadamska. Če želite priti na to pot, morate na koncu kraja Babin Do v krožnem križišču zaviti rahlo desno (ne čisto desno). Takoj na začetku se pot hitro vzpenja. Ta pot je sicer krajša in tudi bolj zanimiva, tako da predlagam, da greste po njej. Do Lukomirja boste imeli 19 kilometrov makadamske, vendar zanimive poti. 

Za nastanitev predlagam, da si izberete čudovito namestitev, ki jo najdete na https://bit.ly/45HJSKd. Tukaj smo bili nastanjeni poleti 2023, ko smo Lukomir obiskali skupaj z nečaki in starši. Lastnika sta izredno prijazna, hrana je odlična, cena pa ugodna. Tukaj sem spal tudi, ko sem šel še enkrat s prijateljem. Nad nastanitvijo in hrano nisem bil navdušen samo jaz, ampak tudi prijatelj. 

Ko sem drugič obiskal Lukomir sem bil nastanjen v nastanitvi, ki jo najdete na http://bit.ly/2po8g3E. To je sicer preprosta, vendar lepo urejena planinska hiša, ki ima lep vrt, na katerem strežejo hrano in pijačo. 

Ko sem prvič obiskal Lukomir, sem spal v hiši, ki jo vidite na http://bit.ly/2WlMxW8. Tudi tukaj je bila soba zelo čista in lepo urejena. Mogoče je bila malo boljša kot v nastanitvi, kjer sem bil, ko sem Lukomir obiskal prvič. Pri tej nastanitvi sicer nimajo uradno gostinskega lokala, vendar vam je lastnica pripravljena pripraviti domačo hrano, kadarkoli boste želeli. 

Če v Lukomirju še niste bili in ste ljubitelj narave, ga morate obvezno obiskati. Najlepši je v poletnem času, ko je vse tako lepo zeleno.

2 komentarja

  1. Prelepo, res! Obožujem gore, skrite kotičke, ki niso oblegani, mir, prijazne ljudi…
    Obiskala bom ta biser, zagotovo.
    Hvala vam za lepo predstavitev in še mnogo lepega na vaših popotovanjih vam želim.
    Hetti

  2. Super opisano prikazano. V kratkem grem tja, peljem “domačine” da jim pokažem kako lepo imajo tam. Sam sem bil že dvakrat, sem videl del teh opisanih lepot. Naši “sorodniki”, pol tega niso videli.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja