Napisal bom turistični vodnik za Bosno in Hercegovino

Avgusta letos sem šel na dvotedensko potovanje po Bosni in Hercegovini. Imel sem se tako zelo dobro kot že dolgo ne. Vsak dan je bil bolj zanimiv od prejšnjega. Bilo je kot v pravljici. Ob tako čudovitih potovanjih ugotoviš, kako lepo je živeti na tem svetu.

Na tem potovanju mi je nekje na poti iz etnološke vasice Raj v raju proti Konjicu prišlo na misel, da bi moral napisati turistični vodnik za Bosno in Hercegovino. Glede na to, da sem nad to deželo tako zelo navdušen, bi to delo zagotovo opravil zelo dobro. In, kar je najbolj pomembno, to delo bi opravljal z veseljem. Prepričan sem, da mi tega ne bi bilo težko delati niti minute, čeprav da bi delal od jutra do večera.

Trdno sem odločen, da bom ta projekt speljal do konca. Ravno zato, da si ne bi slučajno premislil ali našel kakšen izgovor, sem se odločil to zapisati še na svoj blog. Zdaj, ko sem to zapisal in javno objavil, bi me bralci namreč imeli za ‘nakladača’, če tega ne bi speljal do konca.

Tega projekta se bom lotil izključno zaradi tega, ker me to veseli. Nikakor ne zato, ker bi lahko s tem dobro zaslužil. Že kar nekaj časa mi v življenju glavna prioriteta ni denar. Večinoma delam le tisto, kar me veseli, nikakor pa ne tistega, kar je dobro plačano. Če bi mi bil denar prioriteta, potem bi vse dneve sedel v pisarni in delal optimizacijo spletnih strani za stranke. Za to delo sem namreč daleč najbolje plačan.

Drugače pa obstaja kar velika možnost, da bom s tem turističnim vodnikom za Bosno in Hercegovino dobro zaslužil. Potrudil se namreč bom, da bo to najboljši turistični vodnik o Bosni in Hercegovini na vsem svetu. O tem, da bo moj vodnik najboljši na svetu, sem popolnoma prepričan. O Bosni in Hercegovini sem v spletni trgovini Amazon našel samo dva vodnika. To pomeni, da bom kupil ta dva, ju preštudiral in naredil boljšega. To nikakor ne pomeni, da bi dva obstoječa vodnika kopiral! Zanimivo je tudi to, da založba Lonely Planet, ki je največja založba turističnih vodnikov na svetu, nima samostojne knjige o Bosni in Hercegovini. Obstaja samo Western Balkans, v katerem je Bosna in Hercegovina opisana zelo površno.

Turistični vodnik, ki ga bom napisal, imam namen prevesti v vsaj nekaj jezikov in ga med drugim prodajati tudi na Amazonu, ki je največja spletna trgovina na svetu. Glede na to, da sta na Amazonu na voljo samo dva turistična vodnika o Bosni in Hercegovini, menim, da imam kar veliko možnosti, da prodam veliko izvodov. Dejstvo je tudi to, da Bosna in Hercegovina postaja vse bolj zaželena turistična destinacija in da jo vsako leto obišče več popotnikov in turistov. Skoraj prepričan sem, da bo enkrat v naslednjih letih nekje objavljena novica, da je imela Bosna in Hercegovina največjo rast, kar se tiče turizma na vsem svetu. Kako lepa je Bosna in Hercegovina, si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, vam predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Na mojem kanalu najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Za to, kako bom vse skupaj izpeljal, že imam okviren načrt. Mislim, da lahko turistični vodnik napišem v približno šestih mesecih. To pomeni, da bom šest mesecev preživel v Bosni in Hercegovini. To mi seveda ne bo nobena težava, ampak čisti užitek.

Namen imam tudi, da bom v Bosni in Hercegovini najel nekoga, ki mi bo pomagal pri delu. Ne vidim namreč nobene potrebe po tem, da bi sam zbiral zgodovinske podatke o mestih, kot sta Sarajevo in Mostar, da bi lahko potem opisal zgodovino teh mest. Za to bom dobil lokalno osebo, ki se je vse to že učila v šoli in ji bo lažje napisati take stvari. Sam bom pisal potopise, opise krajev, znamenitosti, namestitev in ostalega. In, seveda, fotografiral in snemal.

V načrtu imam, da projekt začnem aprila 2020 in ga končam do konca leta 2020. Komaj čakam, da začnem.

20 komentarjev

  1. Najlepša hvala za prednaročilo. Počakajmo, da bo knjiga izšla. Bo še trajalo nekaj časa, ker to je obsežen projekt. Do takrat pa spremljajte moj blog. Bom veliko objavljal o Bosni in Hercegovini!

 1. Če Vam to uspe, potem lahko nadaljujete z drugimi republikami nekdanje Jugoslavije ( Srbija, Makedonija, Črna Gora).

 2. 1. Na svetu obstajajo tudi stvari, ki jih Amazon ne prodaja. Vodniške literature o BiH je kar precej.
  2.Prepričanje, da je štirinajstdnevno potovanje dovolj za pisanje “najboljšega” vodiča po neki državi, ki je večja od Lichtensteina, kaže na na nek precej znan sindrom. lahko napišete knjigo, ki bo za določen tio ljudi točno tisto, kar iščejo, ne bo pa to najboljši turistični vodič o BiH.

  1. Kakor vidim niste prebrali mojega članka. Če bi članek prebrali v celoti, bi videli da sem napisal, da imam namen preživeti v Bosni in Hercegovini 6 mesecev. Kar pa mogoče tudi ne bo dosti in bom podaljšal na kolikor bo pač potrebno.
   Če dodam še to dejstvo, da sem Bosno in Hercegovino po vojini obiskal okoli 50 krat, da sem v to deželo zaljubljen in da bom tole delal z veseljem, sem prepričan, da bom napisal najboljši vodič o Bosni in Hercegovini. V to sem tako zel oprepričan, kot v to da diham zrak.
   Najlepša hvala za komentar! Taki komentarji me spodbudijo, da je na koncu moj izdelek boljši in prej na voljo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja