Česen je ena od najbolj zdravih in koristnih stvari na tem svetu

Česen

Imate radi česen? Sam ga obožujem in ga jem res v velikih količinah. V tako velikih, da me mama včasih krega, da si bom uničil želodec, ker ga pojem tako zelo veliko.

Prvi razlog, da uživam tako zelo veliko česna, je zagotovo ta, da mi je odličnega okusa. Drugi razlog je ta, da česen krepi imunski sistem in od nas odganja razne bolezni, kot so prehlad, nahod, boleče grlo in druge virusne bolezni. Vedno imam v mislih, da nekje sredi jeseni začnem uživati večje količine česna. Če tega ne pozabim, sem celotno jesen in zimo zdrav kot dren. To prakticiram že vsaj 20 let in prepričan sem, da deluje.

Žal pa uživanje česna ne pomaga kaj prida, če ga začenemo uživati, ko se znaki bolezni, kot so prehlad, nahod ali boleče grlo, že začnejo kazati. Ko smo še zdravi, je treba razmišljati o tem. Ko se začnejo kazati prvi znaki bolezni, je za preventivo žal že prepozno. Če zamudimo, nam ne preostane drugega, kot da se par dni mučimo. Veliko prej bomo ozdraveli, če vzamemo antibiotike, ki pa imajo tudi stranske učinke in jih ni dobro jemati prepogosto. Zame je sicer vsaka bolezen zelo mučna in zato kaj hitro posežem po antibiotikih, ker se mi je težko mučiti. Vem, da to ni dobro, ampak preprosto težko zdržim.

Česen jem kot prilogo pri velikih jedeh. Obožujem, če ga je veliko v solati. Zelo se prilega tudi h kakršnem koli mesu. Odlična je na primer česnova juha, katere recept najdete na https://www.tomazgorec.si/cesnova-juha. Česen se zelo ujema s kruhom in topljenim sirom. Če mene vprašate, skoraj ni jedi, kamor zraven ne bi dal česna.

Včasih pa naredim tudi preprost česnov namaz, ki se ga lahko naredi zelo na hitro. Vse, kar moram narediti, je, da olupim in na drobno sesekljam česen, ga potem zmešam z maslom in dodam začimbe, kot so poper, origano in bazilika. Tak namaz je odličen za na kruh ali popečen toast.

Neverjetni učinki česna, ki jih morda še ne poznate

Česen vsebuje številne koristne sestavine, za katere morda sploh ne veste. Če bi vedeli, kako vsestranski je, bi ga zagotovo uživali pogosteje in v večjih količinah. Že tisočletja ga namreč uporabljajo za zdravljenje različnih tegob, sprva se je celo uporabljal zgolj za zdravilo, šele kasneje pa kot živilo za vsakdanjo uporabo v kulinariki.

Med najpogosteje omenjenimi lastnostmi česna je zagotovo lajšanje težav s prebavo in dihanjem. Vsebuje namreč ogromno učinkovin, ki na človekovo telo vplivajo blagodejno. In še zanimivost: prav njegov neprijeten vonj je tudi razlog za njegovo zdravilnost. Takšnem vonj mu dajejo žveplove sestavine v eteričnem olju, ta pa poleg alicina velja za najpomembnejšo zdravilno sestavino česna. Sicer pa česen vsebuje še fosfor, kalij, selen, kalcij, vitamina C in B, beljakovine ter še kaj.

Vse te sestavine pripomorejo, da to rastlino štejemo med nadvse koristne za številne dele človekovega telesa, na primer za kri in srce, saj znižujejo krvni tlak, uravnavajo raven sladkorja, skrbijo za normalne ravni holesterola in dvigujejo raven koristnih snovi v krvi, kot so lipoproteini. Kot blagi diuretik česen spodbuja izločanje urina in tudi širi krvne žile, kar seveda ugodno vpliva tako na raven krvnega tlaka kot holesterola v telesu, možnosti za različne krvne in srčne bolezni pa je tako manj. Naj dodam, da česen dobesedno zavira nastanek strdkov v krvi, hkrati pa tudi povečuje hitrost njihovega razpadanja, če so morda že kje nastali. Na splošno bi lahko rekli, da ta priljubljena sestavina redči človekovo kri, s tem pa lahko prepreči marsikatero blago in celo hudo zdravstveno težavo, kot so tromboze, kapi, srčne bolezni in težave s samim krvnim sistemom. Odpravlja pa tudi slabokrvnost samo po sebi.

Odličen naravni antibiotik

Česnovi stroki spadajo med odlične naravne antibiotike, kar je zagotovo še en razlog, da jih uživamo. Uspešno se bori proti nevšečnostmi, kot so streptokoki, glivice, različni virusi in bacili in še čemu. Njegovo antibiotično delovanje bi lahko izkoristili v primerih različnih virusnih in glivičnih okužb, kot so gripa, vnetje ušes, nahod, vnetja v prsnem košu, herpes in podobno. Uporabimo ga torej lahko za vse naštete tegobe, seveda pa je najbolje, kot sem že omenil, da ga uživamo preventivno. Tudi v primeru, če nas prehlad že napade, zna česen ublažiti njegove simptome, saj si bomo z njegovo pomočjo lažje odmašili nos in pospešili zdravljenje po omenjenih obolenjih.

Znan pa je tudi kot odličen pomočnik pri težavah s prebavo, saj blaži vnetja prebavil in uravnoveša črevesno floro, ki je nadvse pomembna za zdravje celotnega telesa. V črevesju namreč preprečuje gnitje in zastajanje neprimernih snovi, s tem pa tudi preprečuje krče, nastanek črevesnih plinov in širjenje škodljivih snovi naprej v kri. Črevesni paraziti se česna naravnost bojijo!

Deluje tudi na možgane in preprečuje rast tumorjev

Verjeli ali ne, najnovejše raziskave so pokazale, da lahko uživanje česna dobesedno pomlajuje naše možgane! Kako? Obnavlja možganske in imunske funkcije, to so tiste, ki s staranjem slabijo. Med te bi lahko šteli celo Alzheimerjevo bolezen in vse tiste tegobe, ki človeka napadejo z leti, torej luknje v spominu, težave s koncentracijo in podobno.

Zaradi antioksidativnih lastnosti so znanstveniki česen postavili na sam vrh seznama živil, ki lahko celo preprečijo nastanek nekaterih vrst raka. Že v več raziskavah so potrdili, da imajo ljudje, ki zaužijejo veliko česna, manj možnosti za nastanek raka na želodcu, v splošnem pa so ugotovili, da preprečuje rast malignih tumorjev.

V zvezi z zdravjem priporočajo, da to živilo uživamo v obliki pripravkov, kot je na primer česnovo olje, poleg tega olje tudi ne pušča neprijetnega zadaha. In še nasvet za konec: če imate vseeno raje pravi česen in uživate v njegovem okusu, lahko vonj po njem preženete s pomočjo peteršilja oziroma njegovim žvečenjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja