Recept za okusno česnovo juho

Česnova juha

V zimskih dneh se še posebej prileže okusna in zdrava česnova juha. Česen je namreč naraven antibiotik, ki preprečuje razvoj številnih bolezni. Sam ga v času pozne jeseni in zime uživam zelo veliko, ker sem prepričan, da mi ta krepi odpornost in preprečuje, da zbolim. Sicer ima česen najbolj zdravilen učinek, če uživamo surovega, zagotovo pa ima nekaj zdravilnega učinka tudi, če je pripravljen v juhi.

Česnova juha je ena najpogostejših jedi, ki jih pripravim. Glede na to, da sem jo delal že velikokrat, sem recept ves čas malo prilagajal, tako da jo delam v različnih izvedbah. V nadaljevanju vam bom opisal več različic.

Ker sem velik ljubitelj česna, ga običajno uporabim malo več, kot bi ga morda kdo drug. Če delamo česnovo juho za štiri osebe, vam bosta zadostovali dve srednje veliki glavici česna. Sam sicer uporabim tri srednje velike glavice česna. Če ste ljubitelj česna, vam svetujem, da jih tudi vi.

Najprej česnove stroke olupim in jih narežem na srednje debele ‘listke’. Ko imam stroke olupljene in narezane, jih popražim na maslu, tako da česen blago potemni. Ko česen popražim, ga postavim na stran.

Nato v drugi posodi na olivnem olju popražim zelenjavo. Sam izberem tisto zelenjavo, ki jo imam tisti trenutek v hladilniku. Meni osebno so za česnovo juho najboljši korenček, cvetača, brokoli, por in špinača. Včasih uporabim samo eno vrsto zelenjave, včasih več. Kadar nimam na voljo omenjene zelenjave, uporabim tudi krompir ali kolerabo.

Med praženjem zelenjave dodam sol in poper.

Ko zelenjavo popražimo, jo zalijemo s pol litra vode in pol litra mleka in vse skupaj kuhamo okoli 20 minut. Juhi dodamo začimbe, kot so timijan, bazilika ali origano. Lahko dodate samo eno od naštetih začimb, lahko pa kar vse. Naredite tako, kakor mislite, da vam bo bolj odgovarjalo. Lahko tudi malo eksperimentirate in enkrat uporabite eno začimbo, drugič drugo, tretjič dve, četrtič vse tri. Česnovi juhi dodamo tudi sesekljani drobnjak ali peteršilj, lahko tudi oboje.

Na koncu lahko juhi dodamo še 2 decilitra smetane za kuhanje in tako naša zelenjavna česnova juha postane še bolj krepka. Nekaterim je okusnejša juha brez smetane, drugim z njo. Kadar pripravljam česnovo juho za 5 ali več oseb, vedno naredim dve različici, torej kremno s smetano in tisto brez smetane, tako da se lahko vsak sam odloči, katero bo jedel. Običajno pa se zgodi, da vsak poje malo navadne in malo kremne. Na koncu vsi rečejo, da je super, ker sta na voljo obe.

Že med kuhanjem juhe lahko narežete kruh na kocke in ga potem popečete na maslu, ki vsebuje na drobno narezan česen. Tako boste dobili popečene kruhove kocke odličnega okusa, ki jih boste dodali juhi.

Sestavine za 4 osebe:

 • 2 srednje veliki glavici česna
 • 30 do 40 gramov masla
 • 150 do 250 gramov zelenjave (korenček, cvetača, brokoli, špinača, por, krompir …)
 • ščepec začimb (timijan, bazilika, origano)
 • 2 decilitra smetane za kuhanje
 • malo sesekljanega peteršilja ali drobnjaka
 • 0,5 litra mleka
 • 4 žličke kisle smetane

Česnova juha po mojem receptu bo narejena v približno 45 minutah.

Ker sem velik ljubitelj česnove juhe, je običajno naredim malo več, kot je trenutno potrebujem. Kar je ostane, jo dam v hladilnik in si jo pogrejem, ko sem pač lačen.

Vsakega mnenja v zvezi z mojim receptom bom zelo vesel. Prosim, da ga napišete v komentar tega prispevka.

3 komentarji

 1. Dragi Tomaž!

  Hvala za tale super zimski recept! Imam samo eno pripombico; kdaj se česen, ki smo ga prepražili na maslu, doda k ostali zelenjavi? Namreč, kadar kakšno jed delam prvič, se poskušam kar se da držati recepta in navodil za pripravo, da potem lahko ocenim, ali je recept oziroma končni izdelek dober ali ne. Drgače pa…za prste obliznit! 🙂

  Lep pozdrav, Nastja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja