Pozimi sem se kopal v termalnem jezeru Heviz

V svoje šestdnevno potovanje po Madžarskem sem vključil tudi termalno jezero Heviz, ki se nahaja čisto na začetku Blatnega jezera in je od slovensko-madžarske meje oddaljeno samo 90 kilometrov. Iz Ljubljane pridete do jezera Heviz v samo treh urah. 

Jezero Heviz je termalno jezero s površino 4,4 hektarja in je največje termalno jezero na svetu. Temperatura vode v jezeru Heviz je pozimi med 24 in 27 stopinj, poleti pa se temperatura dvigne tudi do 36 stopinj Celzija.

Sam sem jezero Heviz obiskal v začetku januarja in ‘malo na oko’ bi rekel, da je bila temperatura vode okoli 27 stopinj Celzija. Ker me v vodi kar hitro zebe, menim, da znam kar dobro oceniti temperaturo vode. Za to, da je imelo jezero pozimi tako visoko temperaturo, je verjetno razlog v tem, da so letos dokaj visoke zimske temperature ozračja. Običajno naj bi bila temperatura jezera pozimi od 23 do 25 stopinj Celzija. 

Kako je videti termalno jezero Heviz, si lahko pogledate na prikazni sliki videoposnetka spodaj. To sicer ni moja slika. Oba dneva, ko sem bil tukaj, je namreč padal dež in nisem mogel spustiti drona. Pa tudi, če bi ga, ne bi mogel narediti tako lepe fotografije, ker je še zima in ni tako lepo zeleno. Predlagam vam tudi, da si pogledate spodnji video, da si boste bolje predstavljali, kako je videti termalno jezero Heviz in kakšen je hotel, v katerem sem bil nastanjen. V videu boste videli tudi nekaj zanimivih znamenitosti, ki sva si jih ogledala s sopotnico Renato. Najbolj zanimivasta bila 8 milijonov let star vulkan in zapuščeno mesto Szentkirályszabadja, ki mu pravijo tudi Madžarski Černobil. 

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Namestitev v mestu Heviz

V mestu Heviz sem si našel namestitev kar preko Megabona, Bil sem v hotelu, katerega ponudbo najdete tukaj. Dve nočitve za dve osebi z vključenim polnim penzionom staneta samo 189 evrov. To pomeni manj kot 50 evrov na osebo z vključenim polnim penzionom v hotelu, ki ima bazen in savno. Zdi se mi, da je to zelo ugodna cena. 

V hotelu, kjer sem bil nastanjen preko Megabona, so imeli zelo dobro hrano. Če ste si pogledali zgornji videoposnetek, ste videli, kako veliko izbiro so imeli. Kar je pa najbolj pomembno, pa je to, da je bila hrana zelo okusna. 

Hotel ima tudi bazen in savne. Na voljo so turška, finska in infra savna. 

Če ne bi šel v hotel preko Megabona, bi si izbral hotel na www.booking.com/hotel/hu/villa-oliver-heviz.sl.html?1845696. To je lepa nastanitev za samo okoli 18 evrov na dan na osebo. V to ceno so vključeni tudi zajtrk, uporaba savne in parkiranje. 

Znamenitosti v okolici mesta Heviz

V okolici mesta Heviz je kar nekaj zanimivih znamenitosti, ki se jih je vredno ogledati. Z Renato sva si ogledala zapuščeno mesto Szentkirályszabadja. Oglejte si, kako je videti to zapuščeno mesto, ki mu pravijo tudi Madžarski Černobil

S sopotnico sva obiskala tudi 8 milijonov let star vulkan Hegyestű, katerega vrh je na nadmorski višini 337 metrov. Tudi to si lahko pogledate na zgornjem videoposnetku. 

Na hitro sva se ustavila tudi na polotoku Tihany, kjer se nahaja istoimenska vasica. To je simpatična vasica ob Blatnem jezeru.

V bližnji in malo daljni okolici mesta Heviz je še veliko zanimivih stvari, ki pa jih zaradi pomankanja časa in slabega vremena s sopotnico Renato nisva obiskala. Zagotovo je zelo zanimiva jama Tapolca, po kateri se lahko vozite z malimi čolni. 

Po slikah sodeč je zelo zanimiv tudi več kot 750 let star grad Szigliget, s katerega je lep razgled na Blatno jezero.

V okolici mesta Heviz je tudi veliko možnosti za kolesarjenje. 

Jaz se v Heviz zagotovo še odpravim. Najlepša bi ga bilo obiskati v pozni pomladi ali začetku poletja, ko je vse zeleno in je narava najlepša. 

To je bilo moje prvo potovanje na Madžarsko. Nikoli si nisem mislil, da je Madžarska tako zanimiva. Pa še poceni je. Tako da obisk Madžarske zelo priporočam. Vabim vas tudi k ogledu mojih še dveh videoposnetkov. Prvega najdete na https://youtu.be/jW1NWg8vZWw in drugega na https://youtu.be/kN-MHIn_SR8.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja