Iščem 3 sopotnike za potovanje v Peru, Namibijo, Čile ali Tajsko. Odhod marec 2022.

Kot vsako leto, se bom tudi letos pozimi odpravil na potovanje nekam na toplo. Kam točno bom šel, še ne vem, so pa v ožjem izboru Peru, Namibija, Čile in Tajska. Več destinacij imam v planu tudi zato, ker dan danes nikoli ne veš katera država bo čez en mesec odprta in katera ne bo. Upam, da bo marca odprta vsaj ena od naštetih štiri držav. 

Običajno na potovanja hodim sam. Tokrat pa sem se odločil, da poizkusim najti enega, dva ali tri sopotnike. Namreč kamorkoli bom šel, nameravam, da bi že na letališču najeli avto in bi naokoli potovali z najetim avtom. Take vrste potovanje ima veliko prednosti. Če potuješ z lastnim prevozom vidiš veliko več in upam si trditi, da doživiš stvari, ki jih drugače ne moreš, če po deželi potuješ z lokalnim prevozom. Z lastnim prevozom prideš v vsako gorsko vasico. Potovanje z lastnim prevozom je tudi veliko hitrejše kot z lokalnim prevozom. Kako super je potovati z lastnim prevozom sem ugotovil letos, ko sem z avtom potoval po Turčiji in Gruziji. Kako je potovanje potekalo si poglejte v videoposnetkih na mojem Youtube kanalu, ki ga najdete na https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos ali pa me na Youtube najdete pod Tomaž Gorec. Zavedam se sicer, da ima tudi potovanje z lokalnim transportom svoj čar, vendar meni, glede na vse prej našteto, veliko bolj odgovarja potovanje z lastnim prevozom. 

Na potovanje bi se šlo enkrat v marca 2022. Kar se tiče točnega datuma odhoda sem jaz popolnoma prilagodljiv. Mi je čisto vseeno ali se gre dva tedna prej ali dva tedna kasneje. Potovanje bi trajalo nekje od 22 do 26 dni. Manj kot 22 dni se mi ne zdi smiselno hoditi tako daleč, več kot 26 dni bi pa jaz težko šel zaradi službenih obveznosti. 

Okvirna cena potovanja

Naredil sem eno hitro kalkulacijo, kakšna bi bila cena potovanja v Peru, če bi šle štiri osebe. 

Povratna letalska karta iz Trsta je 680 evrov. Letalska karta iz Benetk je še cenejša in je 600 evrov. Sem pa te cene zelo na hitro poiskal, tako da menim, da se da najti še za kakšnih 50 do 100 evrov cenejše karte. 

Najem avtomobila Toyota Rav 4 za 21 dni je 1.300 evrov, kar pomeni da to pride okoli 325 evrov na osebo. Cena bencina v Peruju je točno en evro. Omenjeni avto ima po podatkih, ki sem jih našel na internetu, porabo 7 litrov na 100 kilometrov. Če bi naredili v Peruju okoli 5.000 kilometrov in recimo, da je poraba 8 litrov na 100 kilometrov, potem bi nas gorivo stalo 400 evrov, kar je 100 evrov na osebo. Skupni strošek najema avtomobila in goriva bi torej bil okoli 425 evrov na osebo. 

Kakor sem preveril cene na Bookingu se dobi v Peruju zelo solidno prenočišče za 10 do 12 evrov na osebo. Pa da si vzamemo še malo rezerve, recimo 15 evrov na dan. Torej bi nas prenočišča stala okoli 300 evrov za celotno potovanje.

Hrana je v Peruju poceni. Na spletu sem našel podatke, da je obrok v poceni restavracijah 2,5 evra. Hrana je tako zanemarljiv strošek. V nekaterih hotelih je v ceno vključen tudi zajtrk. Jaz mislim, da bomo za hrano zelo težko zapravili več kot 200 evrov na osebo. 

Dodatni stroški, ki jih bomo imeli so zagotovo razne vstopnine v nacionalne parke, pristojbine,… Vstopnina za Machu Picchu in Huayna Picchu je okoli 50 evrov. Ampak to je verjetno najdražja stvar v Peruju. Mogoče bo kje treba najeti kakšnega lokalnega vodiča. Ta strošek zelo težko ocenim.

Moje predvidevanje je, da nas bi celotno potovanje stalo okoli 2.000 evrov na osebo. Kar za 23 do 24 dni za moje mnenje ni neka huda cena.

Če je kdo pred kratkim bil v Peruju in ima kakšne sveže informacije glede cen, bom zelo vesel, če to napiše v komentar tega prispevka. 

O meni

Sam sem popotnik že kar dolgo časa. Do sedaj sem bil na več kot dvajsetih potovanjih izven Evrope, ki so trajala dlje kot tri tedne. Obiskal sem že 45 držav sveta. Tudi v Peruju sem že bil, vendar je to bilo davnega leta 1998. Ampak vseeno, nekaj izkušenj s Perujem imam. V Namibiji, Čilu in Tajski pa še nisem bil. 

Kljub temu, da sem star 51 let, sem v zelo dobri kondiciji in mi za potovanje nikoli ne zmanjka energije. Pridem lahko na katerokoli goro, hodim lahko cel dan, nikoli mi ni niti prevroče, niti premrzlo,.. Lahko bi rekel, da sem zelo vzdržljiv! 

Kakšen je moj stil potovanja, si boste najbolje predstavljali, če si boste ogledali spodnji videoposnetek, ki je kratek povzetek mojega nedavnega potovanja po Indoneziji. 

Poglejte si tudi še kakšen drug videoposnetek na mojem Youtube kanalu. V zadnjem času sem bil v Turčiji, Gruziji, Maroku ter Bosni in Hercegovini. Namreč jaz si to naše potovanje predstavljam v podobnem stilu, kot vidite na mojih videoposnetkih. 

Sem nekadilec in bi si želel, da je tudi sopotnik nekadilec. 

Do sedaj sem šel že na kar veliko potovanj s sopotnik, ki jih nisem poznal od prej, in sem tako jaz kot oni imeli dobre izkušnje. Eno izkušnjo ene moje sopotnice si lahko preberete tukaj. Še eno pa na www.zasluzek.org/zaposlitev-sanja. Ta punca je sicer delala za mene, vendar je tudi bila moja sopotnica in kot vidite je imela z mano zelo dobro izkušnjo. 

Kakšnega sopotnika iščem?

Glede sopotnika nimam kakšnih posebnih pričakovanj. Dobrodošel je vsak, ki je prilagodljiv (tudi sebe imam za prilagodljivega), pozitiven in je v relativno dobri popotniški kondiciji. To, da je v dobri popotniški kondiciji je mišljeno, da mu ne sme biti težko, če se bo kašen dan vozilo 10 in več ur. Seveda se moramo pred odhodom osebno spoznati in videti, če se ujamemo. Namreč, če se dobimo štiri popolnoma različne osebe, bomo težko shajali drug z drugimi. 

Nikakor si ne želim sopotnika, ki ves čas nekaj jamra in ni nikoli nič dobro. Nikakor si tudi ne želim sopotnika, ki bi se želel na potovanju pogovarjati o politiki, koronavirusu in podobnih neumnosti. 

Če ste zainteresirani, da bi šli na potovanje z mano, mi pišite na tomazgorec@gmail.com. V sporočilu napišite par osnovnih informacij o sebi. Predvsem me zanima, če že imate kakšne popotniške izkušnje? V katerem kraju živite? In v kakšni popotniški kondiciji ste?

3 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja