Jogurtovo pecivo s sadjem ali brez

jogurtovo pecivo

Jogurtovo pecivo je najenostavnejše in zelo osvežujoče pecivo v vseh letnih časih

Zanj potrebujemo: 2 jogurta, 1 jogurtov lonček olja, 1 jogurtov lonček sladkorja, 4 jajca, 3 jogurtovi lončki ostre moke, pol male žličke pecilnega praška.

Pripravimo si posodo in metlico ali žlico za mešanje. Ogrejemo pečico na 180 C°. Po dnu namastimo pekač 20×30 cm. Po maščobi potresemo malo moke ali drobtin. V posodo damo jogurt, sladkor in jajca. Dobro premešamo. Dodamo olje. Ponovno premešamo. Dodamo še moko in na njo potresemo pecilni prašek. Vse skupaj zmešamo. Maso vlijemo v pekač in damo takoj v pred ogreto pečico. Pečemo približno pol ure. Po pol ure zapičimo na sredino peciva zobotrebec. In ga izvlečemo. Če je čist, je pecivo pečeno. Še vroče stresemo na rešetko.

Jogurtovo pecivo s sadjem

Ko nalijemo osnovno maso v model, dodamo sadje. Sveže sadje preprosto samo položimo na testo in spečemo. Zmrznjeno sadje pa priporočam, da prej malo potresete z ostro moko. Ko se stali, vsebuje mnogo vode in se potopi na dno ali pusti pecivo lepljivo. Nikakor pa ne mešajte sadja v testo. To spremeni njegove lastnosti in se veliko težje speče. Druga zgodba je s suhim sadjem. Tega narežite na manjše koščke in ga vmešajte v testo. Če delamo pecivo s sadjem, ga iz pekača vzamemo z lopatko in prestavimo na rešetko.

Jogurtovo pecivo se lahko je tudi toplo. Zato ga z lahkoto pripravimo tudi, če nas presenetijo obiski. Med tem, ko kuhamo kavo, lahko pripravimo še testo. Peče se pa med pogovorom. Le pazimo, da si nastavimo opomnik, da ne bi naredili črnega peciva, ki ni najbolj užitno.

Jogurtovo pecivo z jabolki

Dve jabolki operemo. Po želji olupimo. Narežemo na tanke krhlje. Te lepo zložimo na testo, ki smo ga prej vlili v model. Zlagamo jih lahko vodoravno. Ali navpično. Odvisno, koliko jabolk želimo v pecivu. Za sladokusce priporočam, da jih potresejo še s cimetom. Pozimi pa obvezno z ingverjem. Fantastičen okus. Poleg ponudimo aromatičen čaj ali domač jabolčni kompot.

Jogurtovo pecivo z borovnicami

Toplo priporočam zmrznjene. Potrebujemo jih približno dva jogurtova lončka. Sveže imajo preveč hranilnih snovi in bila bi velika škoda, da jih s pečenjem uničimo. Raje jih pojejmo zraven. Torej. Zmrznjene borovnice potresemo z ostro moko in enakomerno posujemo po testu. Čas pečenja se lahko podaljša.

Jogurtovo pecivo z breskvami

Breskve lahko uporabimo sveže ali iz kompota. Breskve iz kompota odcedimo. Narežemo jih na krhlje in položimo na testo, ki smo ga predhodno vlili v model. Če uporabljamo breskve iz kompota, priporočam, da naredimo malo gostejše testo. Ali breskve posujemo z ostro moko.

Jogurtovo pecivo s češnjami

Dva jogurtova lončka češenj razkoščičimo. Testo na rahlo posujemo z ostro moko. Češnje naložimo po testu, ki smo ga že vlili v model.

Jogurtovo pecivo s kislo smetano

Navadno jogurtovo pecivo spečemo na pol. Približno 15 minut. Jogurtov lonček kisle smetane zmešamo z enim jajcem. Polijemo po napol pečenem testu in nadaljujemo s peko še 20 minut. Za bolj sladkosnede priporočam, da dodate kisli smetani še žlico sladkorja.

Drugi način pa je, da spečete pecivo do konca. Napol ohlajeno prerežete po dolgem. Jogurtov lonček kisle smetane razmešate z žlico sladkorja in namažete pecivo. Lahko ga namažete tudi po vrhu. Uporabite še en jogurtov lonček kisle smetane in žlico sladkorja. Tako pecivo je najboljše naslednji dan, ko se malo prepoji in se okusi še bolj združijo.

Kar se sestavin tiče, ni važno kako veliki so jogurti, ker se tako z lončki merijo ostale sestavine. Pri jajcih se lahko prilagaja. Če so jogurtovi lončki 150g in velika L jajca, bodo tudi tri dovolj. Če so jogurtovi lončki 250g in mala M jajca pa bo boljše dodati 5 jajc. Olje je predvideno navadno rastlinsko. Ne bo pa nič narobe, če uporabite lanenega, sezamovega ali konopljinega. Jogurtovo pecivo bo ravno tako dobro. Le količino je dobro zmanjšati, malo zaradi varčevanja, malo pa zaradi močnejšega vonja. Če nimate pri roki ostre moke, je tudi gladka v redu. Le presejte jo. Lahko tudi polnozrnate sorte. Le ržene, ajdove, ovsene ali koruzne moke ne. Te moke namreč skoraj ne vsebujejo glutena, ki veže pecivo. Pecivo z ostro moko je bolj puhasto. Pekač posujemo po dnu zato, da se potem, ko je jogurtovo pecivo pečeno, takoj odlepi od dna, ko ga obrnemo na rešetko. V pekaču ni priporočljivo da ostane. Povsem iz preprostega razloga. Zaradi toplote se naredi na dnu vlaga in pecivo postane lepljivo.

Sestavine: 2 jogurta, 1 jogurtov lonček olja, 1 jogurtov lonček sladkorja, štiri jajca, 3 jogurtovi lončki ostre moke in pol žičke pecilnega praška.

Zgornja navodila za peko veljajo za čisto navadno pečico. Če imate pečico z novejšimi nastavitvami, sledite navodilom o uporabi pečice ali uporabite že pridobljene izkušnje o peki peciva. Dimenzija pekača je moja. Lahko pečete v kateremkoli pekaču, ki ga imate. Vendar pazite potem na čas pečenja. Manjši pekač, zaradi količine, ni primeren.

Recept, ki je podan, je navaden recept. Pri jogurtovem pecivu ima domišljija prosto pot. Že v maso lahko dodate sadje, suho sadje, semena, oreščke ali nevem še kaj. Tudi dišavnice ali žlico aromatičnega likerja. Toplo pečeno pecivo lahko namažete s čokolado ali lešnikovim namazom (nutello). Lahko pa se pecivo ohladi. Po dolgem prereže in namaže z marmelado, smetano, kremami. Jogurtovo pecivo je lahko tudi osnova za kokosove kocke. Hladnega razrežemo na kocke, pomočimo v raztopljeno čokolado in povaljamo v kokosovih kosmičih.

 

jogurtovo pecivo s češnjami

Ali lahko uporabljamo tekoči jogurt?

Lahko. Potem merite s kozarci. In dodajte malo več moke. Masa naj bo tako gosta kot kuhan puding. Tudi čas pečenja se podaljša.

Koliko časa je jogurtovo pecivo še dobro?

Najboljše ga je pojesti še isti dan. Tudi drugi dan je še dobro. Vendar ga je dobro shraniti v zaprti posodi. Če ga namažemo, pa je najboljše naslednji dan.

Kaj naredimo, če nam ga ne uspe pojesti naslednji dan?

Lahko ga posušimo, zdrobimo in uporabimo za dodatek k sadnim mešančkom. Ali pa zalijemo s sadnim sokom, mlekom ali kavo in tako osvežimo.

Ali je jogurtovo pecivo dovoljeno za diabetike?

Je. Izjemoma. Potrebno se je držati navodil uravnotežene prehrane pri sladkornih bolnikih. Manjši košček peciva ob popoldanski kavi, kot popoldanska malica. Priporočeno je merjenje krvnega sladkorja uro in pol po zaužitju in ustrezna terapija z inzulinom ali tabletami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja