Kanjon Matka – maternica Makedonije

Ena izmed mnogih lepot Makedonije, ki si jo je nedvomno vredno ogledati, je kanjon Matka. Matka je kanjon v Makedoniji, ki se nahaja kakšnih 15 km jugozahodneje od mesta Skopje. Kanjon Matka slovi po svojih lepotah za obiskovalce tako od blizu kot tudi od daleč. Matka je namreč priljubljena točka oddiha tudi za prebivalce Skopja.

Avto sva s Tomažem parkirala pred vhodom v sam kanjon Matka, kjer se nahaja manjše parkirišče, kjer v bolj zgodnjih jutranjih urah med vikendom in prazniki morda še dobiš kakšno prosto mesto, kasneje je že potrebno biti malo bolj iznajdljiv. Oprtala sva nahrbtnike in se odpravila proti jezeru in kanjonu Matka. Pred vhodom v kanjon Matka se nahaja velik jez, s katerim uravnavajo nivo vode v jezeru. Z avtomobilom se da od navedenega parkirišča priti sicer skoraj do jeza, a cesta je ozka, po njej pa se sprehaja kar nekaj obiskovalcev kanjona Matka, zato priporočam, da se avto raje parkira nekje prej, kot sva storila tudi midva.

Samo jezero kanjona Matka je sicer umetne tvorbe in je nastalo z zajezitvijo reke Treška  zaradi hidroelektrarne, po nekaterih mojih podatkih pa bi naj šlo za najstarejšo umetno jezero v Makedoniji. Reka Treška teče vzdolž kanjona, ki poteka nekje od vasi Zdunje na jugu okoli 30 kilometrov vse do hidroelektrarne Matka. Reka Treška se malo pred Skopjem izteče v reko Vardar, po reki Treška pa se imenuje tudi dolina, po kateri reka teče.  

Že kmalu pri vhodu v kanjon Matka sva srečevala množice turistov, ki so si za ogled kanjona najemali kar ladjice in kanuje, s katerimi  te za nekaj par EUR zapeljejo po celotnem jezeru Matke ali se pa po njem zapelješ kar sam. Midva sva se naprej odpravila peš. Po nekaj časa hoje sva prispela do velike prijetne restavracije ob jezeru, kjer je ponovno mrgolelo turistov in kjer sva si kasneje ob izhodu iz kanjona privoščila kavo, ob poti tja pa sva se za nekaj minut vendarle ustavila ob  pravoslavni cerkvi Svetega Andreja iz 14. stoletja, ki se nahaja tik ob restavraciji in v kateri je na ogled nekaj starodavnih fresk.

Ime Matka pomeni maternico in predstavlja biser, zibelko narave. Kanjon Matka je sicer znan po kar nekaj cerkvah in samostanih, predvsem pa ponuja  številne možnosti za raziskovanje čudovite narave, pohodništvo, plezanje, kajakaštvo, sprehode ali zgolj preživljanje prostega časa ob jezeru na številnih počivalnih točkah vzdolž celega kanjona.  Raziskovalna popotniška radovednost naju je s Tomažem večinoma vodila po gozdni ali skalni poti po zahodni strani kanjona Matka navzdol, nizko tik ob jezeru ali visoko v klifih, ki je na višini vsaj večji del zaščitena z železno ograjo na eni strani ter jeklenimi vrvmi na drugi strani.

Med potjo sva se s Tomažem ustavila in naredila nekaj lepih posnetkov kanjona z dronom. Po poti so se namreč ponujali fantastični razgledi na čudovito naravo, rastlinje, dolino, skalovje, klife, številne votline, jame,  jezero in celotni kanjon. Navdušena nad kanjonom in polna pričakovanj sem bila že ob vstopu, vsak naslednji korak in vsaka razgledna točka, ki jih je vzdolž kanjona nešteto pa je mojo energijo in željo po raziskovanju kanjona Matka le še dvigovala.

Pot je postajala vedno bolj samotna, soobiskovalcev kanjona pa je bilo vedno manj. Po kakšnih 3 kilometrih hoje sva se s Tomažem odločila, da se počasi vendarle obrneva in odideva po isti poti nazaj, saj je bilo že pozno, poleg tega pa sva si isti dan želela ogledati še  jezero Kozjak, največje umetno jezero in jez Makedonije, ki se nahaja v smeri južneje od kanjona Matka v bližini kraja Zdunje. Ko sva se vračala nazaj, sva vsa presenečena ugotovila, da  je pot po kateri sva hodila, na dveh mestih poplavila voda, saj so očitno ravno v tem času vodo iz jezera zajezili, tako da sva morala uporabiti še nekaj iznajdljivosti in plezalnih spretnosti, da nisva nazaj hodila skozi vodo, ampak sva pot obšla malo višje.

Malce pred izhodom iz kanjona sva s Tomažem še ugotovila, da se prav na koncu kanjona Matka na drugi strani nahaja podvodna jama Vrelo, ki bi bila vredna ogleda, zato sva ob koncu sklenila, da se semkaj zagotovo še vrneva in najameva za pot do tja kar kajak.

Tik pred parkiriščem sva od Albanca ob cesti kupila jagode in že kakšne pol minute kasneje ugotovila, da bi bilo morda bolje nekaj metrov počakati,  saj so sosedove bile videti lepše pa tudi cenejše, no, so pa bile najine vsaj zelo okusne.

Polna doživetij in pričakovanj sva se z avtom odpravila še v smeri jezera Kozjak. Kot je kazalo, naj bi bila do tja možna bližnjica po cesti, ki je ves čas vodila nekje vzdolž samega kanjona Matka. Z avtom sva se vzpenjala vse višje in višje v gorovje, samotna cesta na kateri sva po nekaj prevoženih kilometrih srečala le eno kravo, ki se je mirno sprehajala po cesti, je postajala vedno slabša in vedno bolj ozka, nekajkrat sva celo skrenila s poti, saj naju je navigacija ves čas usmerjala po neki napačni poti, končno pa sva prispela do vrha, kjer naju je pričakalo manjše albansko naselje z domačini, po najini oceni časovno vsaj  kakšnih 50 let za nami. A kam naprej? Navigacija naju je usmerjala po nekakšni skalni poti preko gore. Kazalo je, da jezero ni več daleč vstran. Navkljub izjemno slabi cesti, sva se z  avtom  zagnala naprej mimo vasi v skalovje. Upala sva, da se nama  ne bo potrebno obrniti. Cesta je postajala še slabša, na koncu pa sva vozila praktično le še po čistem skalovju, tako da sva se navkljub vztrajnosti  na koncu vendarle vdala in spoznala, da očitno res ni druge, kot da se obrneva in odideva po isti poti nazaj v dolino,kakor pa da sredi ničesar ostaneva s predrto gumo.

Ob vožnji po glavni cesti proti Skopju sva se ustavila v gostilni ob cesti, kjer sva po odlični večerji gostiteljem očitno bila tako zelo všeč, da sva od njih dobila še gromozansko zastonj sladico, ki je sploh nisva naročila.

Dan v kanjonu Matka je nedvomno bil eno izmed najlepših doživetij najinega potovanja po Makedoniji in eden izmed najlepših delov najine celotne poti, za katero upam, da jo bom podoživela še kdaj.

kanjon Matka

Kje se nahaja kanjon Matka?

Kanjon se nahaja v Makedoniji, približno 15 kilometrov od mesta Skopje.

Kaj je mogoče videti v kanjonu Matka?

V kanjonu teče reka Treška, ponuja pa možnosti za pohodništvo, plezanje, kajakaštvo, sprehode in čudovito naravo.

Ali je za vstop potrebno plačati vstopnino?

Vstop v kanjon Matka je brezplačen.

Kdaj je najprimernejši obisk kanjona Matka?

Kanjon lahko obiščemo skozi celo leto, a obisk bo najbolj prijeten v poletnem času. V najvišji poletni sezoni pa moramo pričakovati gnečo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja