Kje kupiti poceni letalske karte?

Ko sem bil na potovanju na Tajskem, sem dobil ogromno vprašanj o tem, koliko sem plačal za letalsko karto do Bangkoka, kje sem jo kupil in od kod sem letel. Ker bo takšnih vprašanj zagotovo še veliko, sem se odločil, da o tem napišem prispevek, v katerem bom pojasnil, kje kupujem poceni letalske karte in zakaj jih kupujem ravno tam. 

Sam kupujem letalske karte pri turistični agenciji Posvetu. Ko povem, da kupujem letalske karte pri turistični agenciji, skoraj vsak, ki se ima za velikega popotnika, zmajuje z glavo in se dela pametnega, da mora pravi popotnik letalsko karto kupiti sam preko spleta. 

Lastnik turistične agencije Posvetu je Miha, ki ga osebno poznam. Nisva sicer ne vem kakšna prijatelja, da bi mu brezplačno delal reklamo! Vendar pa sem prepričan, da je Miha človek, ki je v Sloveniji verjetno kupil največ poceni letalskih kart. Poudarjam poceni, ker za nekoga, ki je delal pri neki veliki turistični agenciji in je kupoval letalske karte za razna velika podjetja ter javno upravo, kjer cena ni pomembna, je to čisto nekaj drugega kot najti poceni letalsko karto. 

Pa da ne bom preveč filozofiral, preidimo na dejstva. Sam sem kupil letalsko karto za Bangkok okoli dva meseca pred potovanjem. Vsi vemo nekaj: če hočeš dobiti letalsko karto poceni, jo moraš kupiti prej! Veliko prej! Meni je Miha našel povratno letalsko karto iz Zagreba za 540 evrov. Verjetno se strinjate, da je cena ugodna. 

Zdaj, če smo čisto iskreni, bi to karto na Skyscannerju znal najti tudi sam. Ampak, ko jo hočeš rezervirati, se vedno najdejo neke težave ali dodatni stroški. Spomnim se, kakšne probleme sem imel, ko sem rezerviral letalsko karto do Omana. Na koncu se je izkazalo, da jo je možno rezervirati samo preko agencije, ki je favorizirala samo neko čudno kreditno kartico, za vse ostale pa je vzela 50 evrov provizije. Zakaj bi se jaz s tem ukvarjal? Raje dam agenciji od 10 do 15 evrov provizije in oni naredijo to zame. 

To pa še ni vse!

Takoj, ko sem kupil poceni letalsko karto, mi je Miha po moji želji rezerviral sedeže. Tudi to je nekaj vredno, da ti ne dajo ravno najslabšega sedeža. Seveda je bilo to popolnoma brezplačno!

Za teh 10 evrov provizije (ne vem, mogoče je meni dal kaj popusta) imam tudi neko varnost. Če bi šlo kadarkoli kaj narobe, jih lahko kadarkoli pokličem. Tudi v primeru odpovedi leta, kar se sedaj kar pogosto dogaja, se bom ukvarjal z agencijo, ki ima sedež v Sloveniji in se bom z njimi verjetno lažje kaj dogovoril kot z neko veliko letalsko družbo, ki ima sedež nekje v tujini. Eno zanimivo in popolnoma resnično zgodbo na to temo vam zaupam na koncu tega prispevka.

Kako sem “prišparal” 900 evrov, ker sem letalsko karto kupil preko agencije Posvetu

V začetku leta 2020, ko so se že začenjale težave s koronavirusom, sem šel na potovanje v Indonezijo. Seveda sem letalsko karto kupil pri turistični agenciji Posvetu. Cena je bila zelo ugodna.

Približno en teden pred odhodom iz Indonezije sem se dobil na pijači z enim Slovencem. Ta mi je povedal, da se je odločil za predčasno vrnitev domov, saj da situacija s koronavirusom postaja resna in ne bi rad obtičal v Indoneziji. 

Ko sva se razšla, sem tudi sam začel razmišljati o predčasnem odhodu. Preko Facebooka sem kontaktiral Miho in ga vprašal, če mi lahko brezplačno spremeni rezervacijo na kakšen dan prej. Rekel je, da so ravno pred dvema dnevoma od letalske družbe Katar dobili obvestilo, da se rezervacija zaradi koronavirusa lahko spremeni brezplačno. Super, sem rekel, daj mi potem poišči odhod čez kakšna dva dni. Odgovoril mi je, da bo preveril. Naj pa povem še, da mi je na Facebooku odgovoril prej kot v petih minutah. 

Čez par minut mi Miha odgovori, da mu sistem ne dovoli spremeniti rezervacije brezplačno, ampak mu hoče zaračunati karto. Ampak Miha je znajdljiv in je rekel, naj malo počakam, da bo poklical njihovo pisarno v Zagreb. Čez par minut mi odgovori, da se mu ne javijo, da je sobota in da delajo samo do dvanajstih. 

Jaz sem že mislil, da bo treba odšteti 900 evrov za novo letalsko karto, ko se Miha spomni še ene rešitve. Spomnil se namreč je, da letalo iz Katarja v Zagreb prileti ob štirih in da lahko tam dobi njihovo osebje ter se dogovori za spremembo rezervacije. Dejal mi je, naj bom ob tisti uri zagotovo na Facebooku, da mu lahko spremembo takoj potrdim. 

Seveda sem bil čez par ur na Facebooku in Miha mi piše. Pravi, da obstajata dve možnosti: čez štiri dni ali pa čez eno uro in 45 minut. Tale možnost čez 4 dni mi je bila malo pozna, tale čez eno uro in 45 minut pa malo prehitra. Vprašal sem ga, ali je sploh možno ujeti letalo, če ima odhod čez eno uro in 45 minut. Rekel je, da bi nekako še šlo, če se takoj odpravim. Potrdim rezervacijo in nato sem tudi brez težav pravočasno prišel na letališče. 

Če ne bi kupil letalske karte preko Mihe, bi morda ostal v Indoneziji ali pa plačal zelo drago letalsko karto. 

Ravno takrat je bila v Indoneziji tudi moja znanka z družino. Kasneje mi je povedala, da je čisto malo manjkalo, da niso ostali tam ter da je za tri osebe morala kupiti nove letalske karte, kar jo je stalo več kot 5.000 evrov. 

Še ena izkušnja glede nakupa letalskih kart

Pred kratkim so moji domači kupili letalske karte za neko destinacijo na spletni strani priznane letalske družbe. Karte so tudi nekako zavarovali, ne vem sicer točno, kako, vendar je bilo nekako tako, da so plačali malo več in v primeru, da na pot ne bi šli, bi jim okoli 800 evrov od vsake karte vrnili, 200 evrov pa obdržali zase. Slišati je zelo enostavno in pošteno. 

Na pot niso šli, ker se je eden od njih poškodoval. Rezervacijo so pravočasno odpovedali in po elektronski pošti poslali zahtevek za vračilo plačila tistih 800 evrov na karto.

Vendar odgovora po mailu ni bilo več mesecev. Menda jih tudi poklicati nimaš kam. Čisto točne podrobnosti ne vem, ker tega nisem urejal jaz. Ampak nauk te zgodbe je, da če kupiš letalsko karto preko agencije, lahko vsaj kam pokličeš. Če kupuješ sam, imaš cel kup težav in vprašanje je, ali boš kdaj dobil denar nazaj. 

Naj povem še, da so moji domači še vedno pametni in še vedno sami kupujejo letalske karte. 

Sicer pa vsak zase ve, kaj mu najbolj odgovarja. Tako da jaz nobenega ne silim, kako naj kupuje letalske karte. To se mora vsak odločiti sam.

Kje kupiti poceni letalske karte?

Poceni letalske karte lahko kupite v turistični agenciji Posvetu, kjer vam najdejo letalsko karto po ugodni ceni. Zaračunavaj minimalno provizijo, ki pa vam da varnost, prihrani čas in denar.

Ali se mi izplača kupiti letalske karte na spletu, brez posrednikov?

Moj odgovor je v večini primerov ne. Namreč, če karto kupiš preko turistične agencije se izogneš morebitnim dodatnim skritim stroškom, nimaš s tem nobenega dela in imaš veliko večjo varnost. Za več si preberite cel članek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja