Oman je čudovita dežela za potovanje

oman potovanje

Ravnokar sem se vrnil s potovanja po Omanu. Iz prve roke vam lahko povem, da je to čudovita dežela za potovanje. Prepričan sem, da vam ne bo žal, če jo boste obiskali.

Sam običajno hodim na potovanja v lastni režiji. Tokrat pa sem se odločil, da grem organizirano s skupino, katere vodja in organizator je priznani fotograf Matjaž Intihar. Že pred odhodom sem vedel, da se bomo imeli super. Nisem pa si mislil, da se bomo imeli tako zelo super. Matjaž se je izkazal za odličnega vodnika in organizatorja. Moji sopotniki so bili odlična družba. Vsak dan posebej je bil zanimiv. Res sem bil navdušen! Če tega ne verjamete, si poglejte spodnji videoposnetek, ki sem ga posnel peti dan potovanja. Mislim, da se z njega vidi moja navdušenost.

Vse videoposnetke, ki sem jih posnel v Omanu, si lahko pogledate na https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos. Vsak videoposnetek je posnet na različnem zanimivem kraju. Snemal sem pred mošejo, v puščavi, ob morju, v hribih …

Kaj vse me je v Omanu navdušilo?

Res je veliko stvari, ki so me v Omanu navdušile. Prva stvar so zagotovo ljudje. So izredno prijazni in gostoljubni. Prepričan sem, da se ne more zgoditi, da bi človeka v Omanu okradli. Tudi, če bi vse stvari pustil na ulici v mestu, mu jih zagotovo ne bi nihče ukradel.

Do tujcev so domačini izredno prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Večkrat te povabijo k sebi. Spomnim se, kako nas je k sebi povabila skupina ribičev. Najprej smo se z njimi zabavali, potem so nam pripravili še okusno kosilo. Ne vem, če sem že kdaj jedel tako dobre ribe. Ko smo se poslavljali, jih je vodnik Matjaž vprašal, koliko jim je dolžan za vse skupaj. Sprva sploh niso razumeli, kaj jih sprašuje, ko so le ugotovili, kaj ga zanima, pa so odločno odgovoril, da nikakor nič. Najbrž so bili celo malo užaljeni, ker jih je vprašal za plačilo.

Popolnoma navdušen sem bil tudi nad puščavo. Tisti, ki tam še ni bil, mogoče ne razume, kaj človek tam vidi. Ampak, ko jo enkrat doživiš, si drugačnega mnenja. Na koncu potovanja nas je vodnik Matjaž spraševal, kaj nam je bilo v Omanu najbolj všeč. Večina nas je odgovorila, da puščava – kljub temu, da smo spali v šotorih in da ni bilo prhe.

Zame ni lepšega, kot se zgodaj zjutraj, še pred sončnim vzhodom, zbuditi v puščavi, se povzpeti na bližnjo sipino in tam počakati sončni vzhod, potem pa se še malo sprehoditi po sipinah.

Puščava je tudi zelo fotogenična, tako da v takšni pokrajini nastajajo res zelo lepe fotografije.

Čudovito smo se tudi imeli na otoku Masirah, kjer sem bil navdušen nad sanjskimi plažami. Ogledali smo si delfine, ki so plavali ob našem čolnu. Dobil sem občutek, da se prav zabavajo. Na otoku so tudi želve, vendar pa teh nismo videli, saj tam nismo bili ob najprimernejšem času za to.

Žal mi je le, da smo bili na otoku le slaba dva dneva. Če bi šel v Oman še enkrat, bi si za ta otok vzel 4 dni časa.

V res pravih hribih, na višini okoli 2000 metrov, smo bili samo en dan, vendar je bilo tudi tam zelo zanimivo! To je pusta, vendar meni naravnost čudovita pokrajina. Navdušeni smo bili nad prepadnimi stenami, ki so globoke več kot 600 metrov, zanimiva pa je bila tudi strma in ovinkasta cesta, po kateri smo se pripeljali na višino nad 1500 metrov.

V teh hribih je tudi nastal spodnji videoposnetek, za katerega sem prepričan, da vas bo navdušil.

Kljub temu, da nisem človek, ki je najbolj navdušen nad mesti, so mi bila omanska mesta res všeč.

Glavno mesto Muškat ima na ogled veliko zanimivih stvari. Najbolj sem bil navdušen nad operno hišo in sultanovo mošejo, ki sta neverjetna arhitekturna dosežka. Tako lepih zgradb res ne vidiš pogosto.

Muškat mi je bil zanimiv, ker se v ozkem pasu razprostira ob morju, zadaj pa ga zapira dokaj visoko gorovje.

Nič manj zanimiva nista bili mesti Sur in Nizwa.

Za konec naj omeni še en kraj, ki me je izredno navdušil, mogoče celo bolj kot puščava. To je Wadi Shab. 

Wabi Shab je puščavska dolina z reko, nad katero se dvigajo več sto metrov visoke navpične stene.

Izhodišče za vhod v Wadi Shab je na obali, kjer se reka, ki prihaja iz vadija, zliva v morje. Najprej smo slabo uro hodili ob reki. Na nekaterih krajih, kjer so bili slapovi in ozki prehodi, je bilo zelo lepo in zanimivo.

Glavna atrakcija pa nas je čakala, ko se je pešpot končala in smo pot nadaljevali po reki. Reka, ki je tekla po vadiju, ni bila velika in v nobenem primeru nevarna. Imela je prijetnih 25 stopinj Celzija.

Ker je malo težje opisati tako zanimivo pot, predlagam, da si pogledate kar spodnji videoposnetek in takoj vam bo jasno, o kakšni zanimivi dogodivščini govorim. Najlepše je bilo na koncu, ko smo preko zelo ozkega prehoda prišli v votlino s slapom. Prehod je bil tako ozek, da bi nekdo, ki ima malo večjo glavo, kar težko prišel noter. Nevarno pa ni popolnoma nič, morda je le malo grozno za tiste, ki imajo klavstrofobijo.

Če vam je bil moj video posnetek všeč, vam predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Na mojem kanalu najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Popoln dan v Wadi Shabu mi je pokvarilo dejstvo, da sem v hotelu pozabil dron in tako te čudovite naravne lepote nisem mogel posneti še z dronom. Težko opišem, kako zelo sem bil jezen sam nase, ker se mi je to zgodilo.

Edini minus tega potovanja v Oman je bil ta, da je potovanje prehitro minilo.

Potovanje v Oman zelo priporočam. Če želite iti tja organizirano, z agencijo, vsekakor priporočam, da greste z Matjažem. Cena njegovega aranžmaja v primerjavi z drugimi ponudniki je zelo ugodna. Pri takem potovanju človek ne sme gledati samo na ceno, ampak tudi na kvaliteto storitve. Matjaž mi je že pred odhodom rekel, da s hoteli in avti ne ‘špara’. Takrat sem sicer mislil, da je to marketinška ‘fora’, ampak v Omanu se je izkazalo, da to drži. Imeli smo super hotelčke, veliko boljše, kot jih običajno izbiram na svojih potovanjih. Avtomobile smo imeli tudi super, najbolj pomembno pa je bilo to, da nismo bili v avtu skupaj s prtljago stisnjeni kot sardele. V dveh avtomobilih smo bili v avtu samo trije, v dveh pa štirje. Biti 10 dni kot sardele stlačen v avto in tako narediti veliko kilometrov ne more biti ravno prijetno.

Za konec si poglejte še videoposnetek iz Omana, na katerega sem najbolj ponosen.

Matjažev program potovanja po Omanu si lahko preberete na http://e-fotografija.si/oman-potovanje-po-jutrovem,1940.html. Predstavitev njegovega naslednjega potovanja v Oman bo 18. aprila. Poslušajte ga, nič vas ne stane.

Za konec naj se še zahvalim vsem sopotnikom za čudovito družbo. Zaradi vas je bilo potovanje še boljše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja