Krn – priljubljen dvatisočak z razgledom na Jadransko morje

Gore in hribe že od nekdaj obožujem. Na kakšen vrh sem se povzpela že dvakrat ali celo večkrat. Tako sem tudi že bila dvakrat na Krnu. Krn je 2244 metrov visok vrh, ki se nahaja v Julijskih Alpah. Poti na vrh je kar nekaj, sama sem prehodila dve. Prvič sem šla od Doma v Lepeni, od koder je nekje 5 ur hoje, drugič pa sem šla s Planine Kuhinje, od tam je nekje 3 ure in pol hoje. Obe poti bosta tudi opisane v nadaljevanju. Z vrha Krna je razgled na Jadransko morje in na velik del Julijskih Alp. Na vrhu je tudi razgledna točka in tik pod vrhom tudi Gomiščkovo zavetišče.

Sam Krn lahko opazujete tudi iz Kobarida in Drežnice. Prepoznate ga po izraziti podobi zahodne stene. Je pa celoten Krn znan tudi po ostankih iz prve svetovne vojne, ko je na tem območju potekala zelo znana Soška fronta. Boji na tem območju so bili res hudi in vojaki so pretrpeli marsikaj. Ni se bilo lahko boriti na takšnih višinah.

Dom v Lepeni – Krn

Kako do izhodišča?

Ko se peljete proti Bovcu ali obratno lahko opazite smerokaze za Lepeno. Po tem morate slediti vse do Doma v Lepeni. Do tja je lepo speljana asfaltna cesta. Pri domu je na voljo kar nekaj parkirišč, vsa so brezplačna. Je pa težko najti parkirni prostor v senci, saj je večinoma vse na soncu.

Opis poti

Od doma morate nadaljevati za smer Krnsko jezero in Krn. Pot vodi po gozdu in vas pripelje do zgornje postaje žičnice. Tukaj se gozd konča in cesti sledite dalje. Med potjo boste videli še merjenje višine snega. Potem boste prišli tudi do table, kjer se pot odcepi za Veliko Babo. Vi greste tukaj kar naravnost. Potem pa pridete na naslednje razpotje, kjer lahko greste levo ali pa nadaljujete naravnost. Levo pridete do Doma pri Krnskem jezeru, naravnost pa vas pot pripelje točno do Krnskega jezera. Ko boste pri jezeru, morate priti na drugo stran jezera. Pot poteka po levi strani jezera. Pri jezeru si lahko tudi odpočijete, saj je veliko travnate površine.

Ko pridete na drugo stran jezera kar nadaljujte po poti. Le ta vas bo višje pripeljala tudi do kraja, kjer se vam priključi nemarkirana pot. Vi nadaljujte naravnost, vse dokler ne prispete na planino na Polju. Tukaj se vam bodo odprli čudoviti razgledi. To planino boste le prečili in nadaljevali pot. Ves čas morate samo slediti planinskim oznakam, ki vas bodo pripeljale do Krnske škrbine. Pot od planine do škrbine se ves čas vzpenja, zato je potrebno imeti nekaj kondicije. Na škrbini je možno videti nekaj ostankov iz prve svetovne vojne, ki so res zanimivi. Od škrbine vas potem loči samo še nekje 30 minut hoje, vse do vrha Krna. Na škrbini morate nadaljevati pot desno, ko dosežete Krn pa si le odpočijte in se naužijte razgledov, ki bodo ob lepem vremenu segali daleč.

 

Planina Kuhinja – Krn

Ta pot je krajša, ampak se vseeno vleče. Prav tako je na tej poti veliko manj sence, kot pa na prejšnji. Prav tako pa tukaj ne boste deležni toliko razgledov med samo potjo, kot pa če greste na Krn iz Lepene.

Kako do izhodišča?

Če se peljete od Kobarida do Tolmina ali obratno, boste med potjo videli oznake za Kamno. Tukaj morate iti desno. Cesti sledite vse do vasi Krn in potem vse do Planine Kuhinja. Prispeli boste do velikega in brezplačnega parkirišča. Nekaj parkirišč je tudi v senci.

Opis poti

Od parkirišča greste za oznakami Koča na Planini Kuhinja. Hitro se pot razcepi, vi pa lahko izberete obe poti. Ena vodi mimo planine, druga pa čez planino. Obe poti se potem tudi združita in tam morate nadaljevati za smer Krn. Pot vas bo tukaj vodila čez travnike, ki so tudi ograjeni za živino. Višje boste prišli do starega vojaškega zaselka na planini Slapnik. Od tukaj dalje boste nekajkrat prečili cesto, nadaljujete pa samo ravno in vedno za oznakami za Krn. Pot se bo potem vzpenjala po travnatih pobočjih, kjer ni nobene sence. To zna biti res mučno poleti, ko tukaj žge sonce. Zato ne pozabite na primerno zaščito. Na neoznačenem razpotju boste nadaljevali naravnost, ker gre desno pot na Krnsko škrbino. Ko se boste vzpenjali po grebenu Krna, boste ves čas pred sabo videli Gomiščkovo zavetišče. Zaradi tega se pot še bolj vleče, saj se zdi, da je le to vedno bolj daleč in ne vedno bližje. Pot po grebenu bo malo lažja, saj boste lahko občudovali vedno več razgledov. Vedno višje boste, vedno lepši bodo tudi razgledi. Ko boste enkrat pri zavetišču, pa je do vrha Krna samo še nekje 5 minut nezahtevne hoje.

Gomiščkovo zavetišče na Krnu

Nahaja se na nadmorski višini 2182 metrov. Od tukaj in do vrha Krna ni daleč. Zavetišče je odprto od julija in do konca septembra. Zgradili so ga že leta 1901. Le tega je potem porušil sneg, novo zavetišče pa so zgradili komaj leta 1951. Nudijo vam vse od pijače in hrane in pa tudi sobe, kjer lahko prespite. Čeprav lahko tukaj jeste in pijete, pa si vseeno nekaj hrane in pijače nesite s sabo. Je pa lep razgled tudi že pri zavetišču. Zna pa pri zavetišču in tudi na vrhu Krna kar pihati, zato si vzemite dodatna oblačila.

Obe poti, kateri sem jaz prehodila sta lahki. Je pa res, da sta zelo dolgi in bo tako potrebno celoten dan, da pridete na vrh in nazaj. Ne pozabite vsaj na nekaj pijače in nekaj prigrizkov, ki bodo olajšali vašo pot. Pri poti iz planine Kuhinje, med potjo ni izvirov vode. Pri poti iz Lepene pa lahko najdete nek izvir vode na planini na Polju. Takrat, ko sem jaz bila tam je voda bila, ampak večkrat usahne, tako da se na to rajši ne zanašajte. Prvo pot sem prehodila pri mojih 10-ih letih, brat je bil takrat star le 8. Drugič sem pa Krn osvojila 4 leta pozneje. Obe poti, ki sem ju sama prehodila sta primerni za otroke, če so le vajeni hoditi z vami v hribe. Nista težki in ni kakšnih res prepadnih območij. Ostalih poti na vrh je potem še kar nekaj, med njimi je tudi ena zahtevna, kjer je nekaj jeklenic in klinov. Ne pozabite pa na pohodne čevlje, ki so za Krn obvezni. Če imate dovolj kondicije in imate radi hribe, vam sam Krn res priporočam. Dolga pot se izplača, ko vidite vse razglede. Iz vrha lahko opazujete tudi Krnsko jezero.

Kje je izhodišče za Krn?

Izhodišč je več, med najbolj priljubljenimi sta Dom pri Lepeni in Planina Kuhinje.

Koliko časa se hodi na Krn?

Od Doma pri Lepeni se na Krn hodi približno 5 ur, s Planine Kuhinje pa približno 3 ure in pol.

Ali je obisk Krna primeren za manjše otroke?

Sam vzpon na Krn po omenjenih poteh ni izpostavljen, in je primeren tudi za manjše otroke, če imajo dovolj kondicije.

Kdaj je najprimernejši čas za vzpon naKrn?

Najbolj ugoden čas je gotovo pomladi, ko ni še pretirane vročine, in v času, ko so že odprte planinske koče. Vzpon pozimi se priporoča izkušenim hribolazcem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja