Letne pnevmatike so bistveno drugačne od zimskih

Letne pnevmatike so drugačne od zimskih, ker imajo manjši profil in je tudi prilagojen bolj suhi cesti ter dežju, zato je tudi tek profila drugačen. Sama struktura gume se precej razlikuje od zimske, ker je bolj trda, da se ne obrabi preveč hitro zaradi poletne vročine. Tudi jeklene ojačitve so vgrajene drugače. Z njimi se lahko vozi precej hitreje, kot z zimskimi gumami. Kje kupiti kakovostne letne pnevmatike ni več vprašanje, ker le sledite tej povezavi in našli jih boste za vsa vozila. Naročite jih po ugodni ceni. Dobite jih dostavljene domov ali pa jih dostavijo k serviserju, kjer vam jih bodo zamenjali. Letne pnevmatike se kupujejo na začetku poletja za tekočo sezono ali pozimi, ko jih izdelujejo. Poleti pa izdelujejo zimske gume, ki se jih da dobiti nove že proti jeseni.

letne pnevmatike

Kako kupiti letne pnevmatike?

Letne pnevmatike pozimi niso uporabne, saj bi vaš avto drsel po cesti, kot bi bil na drsalkah, ker so preveč trde in imajo premajhen profil za sneg ter plundro. S tem bi ogrozili sebe in varnost drugih v prometu. Lahko se tudi tragično konča. Če vas ustavi prometni policist in vozite s letnimi gumami pozimi, boste plačali kar veliko kazen. Raje pravočasno nabavite letne pnevmatike, saj stanejo manj kot kazen, razen če živite ob obali.

Letne pnevmatike se ne splača kupovati na zalogo, ker če stojijo preko zime, potem počasi trdijo in se starajo, pa jih boste prej morali zamenjati, kljub temu, da imajo še dovolj profila. Če postanejo preveč trde, so neuporabne in drsijo. Kupite pa jih malo, prej kot pred poletjem, ker je takrat ponavadi zaloga že bolj slaba, saj vsi kupujejo gume ravno takrat. No nekateri pa vseeno kupijo letne gume jeseni za drugo leto, ker so bistveno cenejše.

Da bi kupili prave gume za svoj avto, morate poznati točne oznake gum, ki jih imate na vašem vozlu sedaj. To piše na sami gumi in lahko z nje kar preberete ter sporočite prodajalcu, kaj potrebujete. Servis bo sam ugotovil, kaj potrebujete, če boste šli direktno tja kupit in zamenjat gume. Vedno pa se nujno pozanimajte za vašo znamko in tip vozila, katere gume lahko kupite. Če imate malo posebne gume, potem jih boste kar težko zamenjali, če ste kupil napačne.

letne pnevmatike

Katero znamko pnevmatik izbrati?

To je kar zanimivo vprašanje. Ne prisegajo vsi na enakega proizvajalca. Res je tudi, da se pri nekaterih vozilih bolj obnesejo ene vrste pnevmatik, pri drugih pa drugačne. Odvisno je od teže vašega vozila, koliko kilometrov prevozite in tudi od tega, v katerem kraju živite in se največ gibljete. Letne pnevmatike za vse leto pridejo na primer v poštev na Primorskem na obali, kjer ni snega. Tam zimske gume niso obvezne razen, če zapade sneg, takrat z letnimi gumami ne smete voziti.

V hribih letne pnevmatike skoraj niso uporabne. Za take kraje je najbolje, da imate celoletne pnevmatike, ki so dejansko zimske, vendar če boste z njimi  vozili po avtocesti ter v toplih krajih, jih boste uničili zelo hitro. Če se vozite zmerno in z normalnimi hitrostmi, brez pretiranega zaviranja ter dirjanja v ovinkih, bodo letne gume zdržale tudi 4 leta. Po tem se priporočajo zamenjati tudi, če so še dobre, ker preveč otrdijo in zato drsijo.

Katere so dobre znamke pnevmatik za poleti in za katera vozila, boste najhitreje ugotovili skozi kakovostne članke, ki jih pišejo profesionalci, ki testirajo gume. Običajno zelo pošteno povedo prednosti in slabosti vsake gume, kako se je obnesla na testih v primerjavi z drugimi gumami. Nato le še primerjate ceno. Nikar pa ne varčujte pri  ceni. Če je guma 20 ali 50 evrov dražja in bistveno boljša, jo kupite.

Nekatere dobre znamke pnevmatik

Letne pnevmatike so lahko potovalne, mestne, zmogljive ali dostavne. Glede na vaše cilje  vožnje je dobro, da izberete model, ki podpira to, kar si želite. Skoraj vse znamke vseh proizvajalcev imajo na voljo te štiri različice gum. Če tega niste vedeli, vprašajte naslednjič v trgovini. Nekatere dobre znamke gum so:

 • Michelin
 • Bridgestone
 • Continental
 • Goodyear
 • Pirelli
 • Dunlop
 • Uniroyal
 • Kleber
 • Firestone
 • Fulda
 • Falken 
 • Semperit
 • Hankook.

Dobro se je pozanimati, kateri proizvajalec prihaja iz katere dežele, ker so gume testirane za tisto podnebje in ni nujno, da so za nas v redu. Še posebej velja to za japonske in kitajske gume. Če ste z Gorenjske, kupite od proizvajalca, ki izdeluje gume na severu Evrope. Te se bodo gotovo najbolje obnesle ali vprašajte domačine, sosede, sodelavce ali serviserja katere gume se največ uporabljajo. 

Zakaj se ne splača na pnevmatikah varčevati?

Letne pnevmatike ali pa zimske, vse morajo biti kakovostne. Guma je za avto največji amortizer, torej blažilec udarcev, ki jih cesta povzroča vozilu ter vozniku in sopotnikom. Torej, če želite, da bo vaše vozilo dolgo zdržalo in da vaša hrbtenica ne bo trpela, kupite dobre gume. Med boljšimi glede tega so na primer Dunlop gume. Te priporočajo za vse, ki bi radi imeli mehko vožnjo. 

Ko kupujete letne pnevmatike, ne varčujte, kupite tiste, ki so srednjega in višjega cenovnega ranga. Veliko bolj so varne, kar je najbolj bistveno. Poskrbeli boste za svojo varnost ter za varnost drugih v prometu. Z njimi boste hitreje zavirali in se ustavil tudi na mokrem cestišču. Lažje boste  vozili preko luž, ne da bi avto privzdignilo in bi odplaval, vendar morate tudi počasi voziti, da bodo gume vedno imele stik s tlemi.

Ocenite to stran

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja