London – najin štiridnevni izlet

 

Ideja za izlet v London se nama je porodila, ko sva nekega dne v novembru opazila ponudbo za izjemno ugoden letalski prevoz v to angleško prestolnico. Za povratni let iz Brnika sva odštela skupaj vsega 65 EUR. Zakaj pa ne, sva se vprašala. Nisva še bila v Londonu, tako ugodne ponudbe pa tudi ni vsak dan.

Letalske karte in prevoz

Izvedla sva nakup letalskih kart, oziroma t.i. voucherja. Kljub temu, da je danes precej enostavno priti na bližnja mednarodna letališča, nama je let iz Brnika seveda ustrezal. Ena skrb manj, obenem pa tudi manjši strošek povezan s prihodom na letališče. Kot rečeno sva za voucher porabila 65 EUR. Ob rezervaciji sva plačala še dodatek 8 EUR, ker sva si sama izbrala ustreznejše sedeže na letalu. Ponudnik najinega leta je bila družba Wizzair, ki v Londonu pristaja na nekoliko oddaljenem letališču Luton. Zato sva potrebovala poiskati ustrezen prevoz iz letališča do mesta. Kot najboljšo opcijo sva našla Easybus. Karte sva predhodno rezervirala in plačala na spletu, ter si tako zagotovila sedež in boljšo ceno. Kljub temu, da je potrebno opraviti rezervacijo na določen čas, pa je možen tudi vstop na avtobus, ki pelje do ene ure prej ali ene pozneje. Seveda pod pogojem, da avtobus ni zaseden. Cene prevozov so različne glede na uro odhoda, zato je dobro preveriti tudi cene v ustreznem časovnem okviru. Midva sva za plačilo vključno s povratno vožnjo odštela 25 EUR. Za zaključek je bilo potrebno poiskati še ustrezen prevoz na brniško letališče. Najenostavnejša rešitev se je zdela prevoz z lastnim vozilom, vendar pa bi bilo za parkiranje na zunanjem parkirišču pred letališčem za najino obdobje potrebno odšteti več kot 40 EUR. Z nekaj iskanja sva odkrila parkirišče Adrie Airways, ki je v neposredni bližini, cena parkiranja za celoten najin termin pa je bila 16,60 EUR.Nastanitev v Londonu

Kot običajno sva jo tudi tokrat poiskala s pomočjo portala Airbnb, ki se nama izmed vseh opcij najbolj dopade. Vsi popotniki, ki še nimate svojega računa, lahko le tega registrirate brezplačno, s klikom na to povezavo pa prejmete še dodatnih 18 EUR dobroimetja ob prvi rezervaciji.

Z iskanjem nastanitve sva pričela precej pozno, šele proti koncu decembra. Tako je bila večina najprivlačnejših stanovanj za najin termin že oddanih. Ostala nama je izbira med še neoddanimi ter novo prijavljenimi. K sreči je London tako velik, da se nova ponudba na Airbnb portal dodaja dnevno. Ker so imela neoddane nastanitve za to določen razlog, naj si bo to (pre)visoka cena, neugodna lokacija ali pa slabe ocene preteklih obiskovalcev, sva se odločila za drugo možnost.

Našla sva zasebno sobo z zajtrkom oziroma t.i. BB – Bed & Breakfast. Torej manjša dvoposteljna soba s tušem in toaleto, kar je pa tudi vse, kar sva potrebovala. Tudi sicer preprost zajtrk nama je prišel zelo prav, saj je bila tako ena skrb manj. Soba se je nahajala na odlični lokaciji v predelu Victoria. V bližini je bila tako avtobusna postaja, kot tudi postaja podzemne železnice. Do nekaterih znamenitosti, npr. Buckinghamske palače, pa se je bilo moč sprehoditi celo peš. Za tridnevno nočitev sva odštela celo nekaj manj kot 200 EUR, kar je za London vsekakor ugodno.

Ker je bila omenjena nastanitev na portal na novo dodana, še ni imela nobene ocene gostov. Poslala sva par vprašanj, na katere je upravnica hitro odgovarjala. Ker nama je vse povedano ustrezalo, sva se odločila za rezervacijo. Šele po izvedenem plačilu sva prejela točen naslov s hišno številko. S pomočjo strica googla sva hitro izvedela ime hotela, v katerem se je nahajala najina soba. Ob iskanju dodatnih informacij glede hotela sva naletela na številne ocene preteklih gostov, ki pa so naju šokirale. Plesen v sobah, nečista posteljnina, arogantno osebje in hladna voda za prhanje so le nekatere opazke, ki sva jih zasledila. Med splošnimi ocenami je prednjačila ena zvezdica izmed petih. Torej panika, kaj sedaj? Možna je bila prekinitev rezervacije s povrnitvijo stroškov z izjemo 27 EUR prijavnine, ki jo zaračuna Airbnb. Ampak potem bi sledilo novo iskanje primerne nastanitve. Po premisleku sva se odločila za sestavo sporočila gostiteljici. V sporočilu sva zapisala, da sva naletela na številne negativne ocene ter nanjo naslovila vprašanje, če nama lahko zagotovi čisto in ogrevano sobo, ter urejeno kopalnico s toaleto. Hitro sva prejela njen odgovor, da je vodenje hotela ravno dobro prevzela, da so ga vsaj deloma že prenovili ter da se bo potrudila za najino prijetno bivanje. Odločila sva se, da ohraniva rezervacijo in k sreči sva se odločila pravilno. Prostori v hotelu so bili na novo prebeljeni in čisti, osebje prijazno ter na voljo za morebitno pomoč, skratka nisva imela nekih pripomb. Kot verjetno vsakega (zadovoljnega) gosta, so tudi naju ob odhodu prosili za oddajo pozitivne ocene na portalu Airbnb, kar sva pozneje tudi storila.

London
London

 

Predpriprave na izlet

Transport

Ker sva vedela, da bo najin čas v Londonu hitro minil, obenem pa sva želela videti čim več stvari, sva okvirni plan izdelala že pred odhodom. Seveda sva si tudi tukaj pomagala z informacijami, ki jih ponuja svetovni splet. Začela sva z iskanjem najboljših možnosti za transport. Glede na to, da ima London podzemno železnico, dileme ni bilo. Kaj pa cene? Nakup papirnate karte za eno potovanje znotraj prve cone stane skoraj 5 GBP (cca. 6.5 EUR). V kolikor ne zapustimo postaje, je sicer možno presedanje, pa vendar se to zdi idealna “priložnost” za praznjenje denarnice. Možen je nakup dnevne papirnate vozovnice, ki stane dobrih 12 GBP. Če imaš namen potovati, se to zdi precej boljša varianta. Definitivno pa je najboljši, najenostavnejši ter tudi najugodnejši način nakup kartice Oyster. Zanjo je potrebno plačati 5 GBP pologa, katerega ob vrnitvi kartice dobimo povrnjenega. Sicer pa nanjo naložimo dobroimetje, s katerim nato plačujemo za vožnjo. Poleg tega je potovanje z njo bistveno cenejše od klasične papirnate vozovnice. Ena vožnja znotraj prve cone stane 2.40 GBP, za tri vožnje v enem dnevu plačamo 6.50 GBP, ostale vožnje znotraj tega dne pa so nato brezplačne. Naj ob tem še poveva, da je potovanje s podzemno železnico v Londonu sila enostavno. Potrebujete le zemljevid ter nekaj pazljivosti pri izbiri pravega perona za željeno smer vožnje. Za pravilno smer vožnje je pri vstopu na postajo potrebno spremljati puščice, ki jih spremljajo napisane naslednje postaje. Signalizacija na samem vlaku pa nam tudi redno sporoča lokacijo, oziroma ime naslednje postaje. Dodatne informacije lahko najdete na spletni strani toptiplondon.

Vstopnine

Vstopnine v Londonu so v splošnem kar zasoljene. Je pa tudi tukaj z nekaj spretnosti možnega precej prihranka. V času najinega obiska je bilo veliko znamenitosti zajetih v akciji 2 za ceno 1. Med njimi na primer Madame Tussauds, Tower of London, St Paul`s Cathedral ter London Eye (ki pa je bil v času najinega obiska žal zaprt). Je pa omenjena akcija potekala v sodelovanju z državno železnico. Na spletu je bilo predhodno potrebno izpolniti prijavnico ter jo natisniti (k sreči brez datuma in ure obiska), za veljavnost pa je bilo ob nakupu vstopnice potrebno pokazati vozovnico potovanja z vlakom. V tem primeru je bila potrebna papirnata vozovnica, zgoraj omenjena Oyster kartica namreč ne pride v poštev. Navkljub dejstvu, da sva si natisnila kar nekaj kuponov, jih zaradi pomanjkanja časa nisva izkoristila. Kar pa ne velja za Skygarden, v letu 2014 dokončan 160 metrov visok nebotičnik. Slednjega je moč obiskati brezplačno, če svoje mesto predhodno rezervirate na njihovi spletni strani. Je pa pri rezervaciji potrebno navesti termin obiska. Med drugim je v Londonu možno brezplačno obiskati številne muzeje, med drugim Museum of London, Science Museum, British Museum, Natural History Museum, itd. Ena izmed zanimih opcij, ki sva se jih udeležila, je tudi voden ogled nekaterih mestnih znamenitosti poznan kot Sandeman Free Walking Tour. Slednji je v osnovi brezplačen, vodič pa po koncu zbira prostovoljne prispevke (v stilu plačaj toliko, kot se ti zdi vredno).

1. dan – Prihod

Odhod letala iz Brnika sva imela ob 11.10, pristanek pa dobri dve uri kasneje, oziroma ob 12.20 po lokalnem času. Tako sva uspela ujeti Easybus z odhodom 12.55 (rezervacijo sva sicer imela za eno uro kasnejši termin). Na postajo v Victorio sva prispela uro in 20 minut kasneje. Poiskala sva najin hotel, odložila prtljago ter se odpravila na raziskovanje mesta. Na postaji podzemne železnice sva si privoščila hitro okrepčilo, opravila nakup Oyster kartice z dobroimetjem ter se odpravila na vlak. Namenila sva se obiskati Museum of London, zato sva izstopila na postaji Blackfriars, kjer sva na bližnjem mostu ujela tudi sončni zahod.

Pot naju je nato mimo veličastne katedrale Svetega Paula vodila do Muzeja. Ker sva prispela precej pozno, oziroma se je muzej zapiral prej, kot sva predvidevala, sva uspela prehoditi le del. A kljub temu videla dovolj zanimivosti, da sva se odločila ob priliki vrniti vanj. Kasneje sva se sprehodila še do mogočne stavbe Bank of England in nekaterih drugih znamenitosti.

2. dan – Voden ogled znamenitosti, obisk Camden Towna in ulice Oxford Street

V nedeljo sva se po zajtrku v hotelu odpravila do trga Covent Garden, kjer sva imela ob 10h rezerviran voden ogled nekaterih znamenitosti v okviru Sandeman Free Tour, med njimi Buckinghamske palače, Westminstrske opatije, trga Trafalgar Square in St. James parka. Ogled je trajal približno dve uri in pol, vendar pa je predvsem zaradi zanimivega vodiča minil kaj hitro. Pri posameznih znamenitostih se ni preveč spuščal v zgodovinske detajle, temveč se je bolj posvečal zanimivim prigodam, ki jih v običajnih vodičih običajno težko zasledimo. Njegovo razgledanost nama je pokazal tudi s poznavanjem Slovenije in nekaterih naših večjih krajev. Ogled smo končali pri parlamentu oziroma The Houses of Parliament z znanim Big Ben-om. Vodiču sva prispevala zaslužene prostovoljne prispevke in se odpravila na postajo podzemne železnice za najin naslednji cilj, Camden Town. Tamkajšnji Camden Lock Market nama je bil zagotovo eden izmed najzanimivejših dogodkov v Londonu. Ulico sestavljajo trgovine s ponudbo od oblačil, čevljev pa vse do “kitajskih” modnih dodatkov.

Vse skupaj pa so popestrili osupljivi grafiti in druga ulična umetnost na stavbah. Na koncu ulice sva med drugim našla trgovino Cyberdog, ki je kar nekakšen zaščitni znak oblačil za raversko subkulturo. Pred leti je bilo njihova oblačila moč dobiti tudi v eni izmed trgovin na Trubarjevi ulici v Ljubljani. Sama trgovina je ravno tako “posebna”, kot njihova oblačila. Vsa pod neonsko svetlobo, z glasno elektronsko glasbo in plesalci na odru ter izjemno pestro ponudbo živobarvnih oblačil in dodatkov. Po nepričakovano dolgem ogledovanju v trgovini sva se morala odpraviti proti podzemni postaji, saj sva imela v planu še obisk ulice Oxford Street. Slednja je prav tako znana po svojih trgovinah, le da so te v veliko bolj “urejenem” okolišu. Med njimi so številne izmed najbolj znanih svetovnih verig trgovin z oblačili. Najin obhod sva zaključila z obiskom verjetno najbolj znane trgovine s spodnjim perilom, Victorie Secret. Srečanje z znancem sva izkoristila za krajši počitek ob požirku hmeljevega napitka v enem izmed tamkajšnjih barov. Najino vračanje proti postaji in bivališču so na ulicah popestrili raznorazni “performansi”, ki so bili del sklopa imenovanega Lumiere.

3. dan – Muzej, Skygarden in druge znamenitosti

Po zgodnjem zajtrku v hotelu sva se odpravila v Vzhodni Kensington, kjer se nahaja Natural History Museum. Številne zanimivosti nama je sicer nekoliko pokvarilo dejstvo, da je bila zaradi prenove zaprta razstava dinozavrov, ki sva si jo želela ogledati. Po ogledu naju je pot vodila na drugi konec mesta, natančneje v Museum of London, kjer sva nadaljevala prekinjen sobotni obisk. Po končanem ogledu sva si privoščila hitri prigrizek, saj naju je čas že priganjal k obisku nebotičnika Skygarden, kjer sva bila vezana na čas. Ker so bile najine noge že precej utrujene od hoje, sva se odločila za vožnjo z avtobusom kljub kratki razdalji do cilja. Slednje pa ni bila najboljša odločitev, saj sva zaradi gneče na cesti skoraj zamudila najino rezervacijo za razgled iz Skygardna. Ob vstopu v 160 metrov visok nebotičnik sva bila priča strogi varnostni kontroli, skoraj že podobni tisti na letališču. Dvigalo naju je peljalo v 37. nadstropje, kjer se nahaja terasa s čudovitim razgledom na London. Tam sva počakala sončni zahod, po katerem sva se odpravila še na krajši potep po mestu.

Potovanje v London
Potovanje v London

Najprej mimo znanega spomenika Monument do reke Temze, kjer sva se sprehodila mimo znamenitosti London Eye, kateri sledi London Dungeon s svojim potovanjem skozi temačni svet ter akvarij London Sea Life. Pot sva nadaljevala čez Westminsterski most do podzemne postaje ter naprej v predel SOHO, ki je majhno multikulturno središče osrednjega Londona. Predel je bil včasih poznan po svojem nočnem življenju, danes pa so tam večinoma restavracije in trgovine. Srečanje z znanko sva izkoristila za večerjo v filipinski restavraciji PHO. Tako za predstavo, za tri menije rezancev z mesnimi in zelenjavnimi dodatki ter koktajl in dve pivi smo odšteli dobrih 46 GBP (cca. 60 EUR). Po večerji sva se zaradi zgodnjega leta naslednji dan opravila nazaj v hotel in tako zaključila najino popotovanje po Londonu.

4. dan – Povratek domov

Zaradi zgodnjega leta sva imela rezervacijo avtobusa ob 4.20 zjutraj iz glavne postaje v Victoriji. Za prevoz do letališča Luton sva potrebovala uro in 20 minut, tako da sva imela še dovolj časa do najinega leta, ki naju je ob pol osmih odpeljal nazaj proti Sloveniji.

Zaključek

Izlet v London nama je bil vsekakor zanimiv, saj sva videla številne zanimivosti in vsaj deloma občutila utrip mesta. Kljub temu pa sva morala izpustiti kar precej načrtovanih zanimivosti, saj nama je preprosto zmanjkalo časa. V času obiska sva imela tudi precejšnjo srečo z vremenom, saj v najinem terminu ni bilo za Anglijo tako značilnega dežja. Stroški za najin izlet so le za malenkost presegli polovico evrskega tisočaka, kar pomeni, da se z nekaj iznajdljivosti in iskanja ugodnih ponudb angleško prestolnico lahko obišče tudi relativno precej ugodno. Je pa res, da se tudi zaradi napornega tempa tekom dneva nisva posluževala nočnega življenja, ki pa je v Londonu lahko precej drag.

Jure & Darja

4 komentarji

 1. Izredno prijeten in lep zapis, dodal bi le, da je seveda mogoče v Londonu za 25? na noč v 3. coni spati v skoraj povsem novih hotelih v triposteljnih sobah, seveda tudi s kopalnico in za manjše doplačilo z zajtrkom. Res je, da je potem vozovnica za javni transport dražja. Če sta bila v National History Museum-u, potem bi morda na kratko lahko obiskala še dva muzeja, ki sta neposredno ob njem – Muzej znanosti in Victoria and Albert Muzej. In pa…najmanj 30x sem bil v Londonu, pa še nisem obiskal Museum of London, vedno pa se vračam v British Museum. Naslednjič ne pozabita nanj, pa nikar med vikendom, ker je v njem lahko tudi preko 5000 ljudi naenkrat. Na Trafalgar trgu pa je seveda še National Gallery, tudi zastonj in seveda vredna nekajurnega ogleda.
  Ja, nočno življenje je lahko precej drago, je pa mogoče stroške za tridnevni obisk Londona (četrt dan je itak samo pot domov) še bistveno zmanjšati, pa pri tem ne trpi kvaliteta. Bosta videla, vsakič naslednjič bosta našla kaj še bolj ugodnega in zanimivega. Tisto o dežju so pa tudi bolj pravljice. Redko dežuje, zelo redko in bosta morala imeti res smolo, da bosta naletela ne dež v Londonu.

  1. Pozdravljeni, imam eno vprašanje. Šla bi v London in vmes na ogled tekme v Liverpool. Mi lahko predlagate, je bolje biti nastanjen na enem mestu, ali vzeti vlak karto do Liverpoola in si vzeti enodnevni izlet tja? Prvotni plan je bil, cca 3 dni London in 2 dni liverpool, vendar mislim, da bi z iskanjem prenočitve itd naredila večji strošek in energijo.

   Hvala 🙂

 2. Najprej hvala za vaš komentar in napotke. Če bi vedela, da je javni transport v Londonu res tako dobro urejen, bi si verjetno poiskala hotel v 3. coni, saj so cene nastanitve tam res lahko precej nižje. Sploh glede na to, da se tekom dneva nisva vračala v hotel in se nama tudi višja cena transporta ne bi veliko poznala. Pred leti smo namreč s prijatelji obiskali Amsterdam in si zavoljo nižje cene hotela le tega poiskali precej izven mesta. Tako smo morali kombinirati vožnjo z avtobusom in metrojem, za kar smo porabili precej denarja in tudi časa. Posledično nam je bilo žal, da nismo izbrali hotela bolj v središču mesta.
  Sicer pa sva imela v mislih tudi ostale muzeje kot tudi National Gallery, ampak nama jih žal zaradi pomanjkanja časa ni uspelo obiskati. Bova pa poskušala vsekakor uvrstiti na seznam za najin naslednji obisk. Je pa res zanimivo, da je precej teh muzejev in galerij moč obiskati brezplačno. Sploh glede na to, da so v splošnem vstopnine precej visoke. Sicer pa mislim, da sva glede na najin prvi obisk le tega tudi finančno kar dobro izvedla. Definitivno pa vam verjamem, da bova naslednjič lahko še ugodneje obiskala London glede na najino prvo izkušnjo. Zanimivosti za obiskati je pa tudi še več kot dovolj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja