Marmorno jezero Belovodica

Marmorno jezero

Eno izmed nekoliko manj znanih manjših jezer Makedonije, a definitivno vredno ogleda,  je marmorno jezero v bližini kraja Belovodica pri mestu Prilep. Do marmornega jezera v kraju Belovodica najlažje pridemo po cesti od mesta Bitola proti Prilepu. Marmorno jezero se nahaja kakšnih 15 km naprej od Prilepa v bližini kraja Belovodica. S Tomažem sva ogled jezera izkoristila med potjo iz Grčije nazaj proti Skopju.

Po kakšnih 10-ih kilometrih poti od mesta Prilep naprej, se desno odcepi manjša pot z glavne ceste navzdol. Pot  do jezera z avtom je prava dogodivščina, saj je jezero precej težko dostopno. Nekateri obiskovalci jezera se odločijo, da kakšnih 5 kilometrov poti do jezera prevozijo z avtom, kasneje še kakšna dva kilometra pa nadaljujejo do marmornega jezera pri Belovodici s kolesi  ali peš. Preverjeno se da do jezera priti tudi z avtom, a le za tiste, ki jim ga ni škoda.

Marmorno jezero ima definitivno svoj čar,  zlasti za tiste, ki jim veliki turistično obiskani kraji ne ležijo, s Tomažem sva bila polega čuvaja ter nekaj osamljenih bagrov in kamionov namreč tam edina obiskovalca.  

Kraj Belovodica,  v bližini katerega se nahaja marmorno jezero, je majhna vas, kakšnih 10 km oddaljena od mesta Prilep.  Belovodica šteje le nekaj čez 24  prebivalcev. Ime Belovodica povsem pristaja tudi marmornemu jezeru, jezero je namreč zelo čisto, zaradi marmorja pa nenavadno lepe turkizne modre barve. Odcepa proti vasi Belovodica ob glavni cesti ni tako zelo težko zgrešiti, saj se že od daleč v daljavi na hribu vidijo bele marmorne skale. A od tam je potrebno peljati morda še kakšnih 5 km naprej po makadamski cesti, ki postaja vedno slabša,  vse do vasi Belovodica, nato pa od vasi še kakšen kilometer naprej v hrib navzgor.

Vas Belovodica je v najinem tednu potovanja po Makedoniji zagotovo bila daleč najbolj reven kraj, kar sva jih videla. V vasi je nekaj hudo starih kmečkih kamnitih hiš bolj podobnih podrtijam, na cesti  in ob cesti pa srečaš le kakšne krave in pse, ki se prosto sprehajajo oz. pasejo po vasi. Po cesti proti marmornemu jezeru bi se lepo dalo peljati s kakšnim jeepom, preverjeno pa se, kot že rečeno, vse do jezera na vrhu, da priti tudi z malo nižjim avtom. Ob prihodu sva s Tomažem naletela tam le na čuvaja, ki sva mu za vsak primer ponudila pivo, saj sva želela narediti še par posnetkov z dronom.

Marmorno jezero  v bližini vasi Belovodica je znano kot marmorni rudnik. Jezero je nastalo povsem nepričakovano, ko je v jamo, ki je nastala pri kopanju marmorja, vdrla podtalna voda. V poletnih mesecih se nekateri obiskovalci jezera v njem tudi kopajo,  sicer pa je jezero zaradi belega marmorja, kot že rečeno,  znano predvsem po lepi turkizno beli modri barvi in visokih stopničastih terasah belega marmorja okoli jezera, zato ni čudno, da nekateri marmornemu jezeru pravijo tudi makedonske Pamukale.

Kdor si na popotovanju po Makedoniji z avtom ali pa peš želi doživeti še kakšno nepozabno doživetje več na svoji poti, mu pot do marmornega jezera v kraju Belovodice vsekakor priporočam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja