Dubrovnik na dlani iz gore Srđ

Le streljaj pred Dubrovnikom se magistralna jadranska cesta ob morju iz smeri Cavtata odcepi desno v hrib  po ozki ovinkasti cesti navzgor. Ime kraja? Znamenita gora Srđ. Srđ je nizka gora, ki se dviga v ozadju nad Dubrovnikom v Dalmaciji, na Hrvaškem. Visok je je 412 metrov, čisto na vrhu pa se nahaja trdnjava  Imperial, ki je bila zgrajena med letoma 1806 in 1816, v času Napoleonskih vojn.

Iz utrdbe na vrhu gore Srđ se  vidi celotno mesto Dubrovnik z obzidjem, otoki, Jadransko morje in različne lokalne znamenitosti, sicer pa se je z avtomobilom ali peš vredno ustaviti že ob sami poti navzgor. Le malo pod vrhom se namreč ob cesti nahajajo številne čudovite razgledne točke,  s katerih se ponujajo morda še bolj fantastični razgledi  na bližnjo otok Lokrum, bolj oddaljene Elafitske  in ostale otoke na horizintu,  Jadransko morje, polotok in zaliv Lapad in seveda celotni Dubrovnik z obzidjem, ki se iz te lokacije razprostira pod goro  kot na dlani. Gora  Srđ in njene razgledne točke so očitno dobro znane tudi turistom, saj sva jih ob ustavljanju srečala kar nekaj, še preden sva sploh uspela priti do vrha.

Za avtomobilom se da zapeljati vse do vrha gore Srđ, kjer se pod utrdbo nahaja parkirišče. Sicer se pa na sam vrh da pripeljati tudi z gondolo, ki vozi  iz obzidja mesta  Dubrovnik in te na vrh Srđa pripelje zgolj v 4 minutah. Čisto na samem vrhu gore Srđ,  se poleg trdnjave nahaja še panoramska restavracija, od koder se Dubrovnik in bližnje otoke da opazovati tudi s teleskopom.

Srđ je bil včasih gozdnato področje s hrastovimi drevesi, ki so jih domačini imenovali dubrava. Beseda dubrava izvira iz stare slovanske besede dub, ki pomeni hrast, po katerem je tako Dubrovnik dobil svoje ime. Južno pobočje gore Srđ je bilo včasih bogato tudi  z borovimi gozdovi, a v drugi polovici 20. stoletja in med hrvaško vojno za neodvisnost v letih 1991-1995, je bil tudi ta del požgan do tal. Gora Srđ je namreč bila prizorišče ene najhujših vojnih bitk za neodvisnost, znane kot obleganje Dubrovnika. Žičnica oz. gondola na goro Srđ, ki je delovala že takrat, je bila v tistem času onemogočena, kasneje ko so jo ponovno odprli pa se je Srđ razvil kot turistična atrakcija.

Obleganje Dubrovnika je komemorirano v domovinskem vojnem muzeju, ki se nahaja na utrdbi malo naprej od panoramske restavracije na vrhu  Srđa. V njem je za nekaj kun na ogled stalna muzejska razstava posvečena mestu Dubrovnik med domovinsko vojno v letih 1991-1995, ki je sledila po razglasitvi hrvaške neodvisnosti in odcepitvi od Socialistične federativne republike Jugoslavije v letu 1991. Razstava v vojnem muzeju prikazuje padec Republike Dubrovnik, srbsko vojno agresijo v letu 1991, zmago hrvaških vojnih sil v letu 1995, uničujoče posledice za lokalno prebivalstvo, v muzeju pa je prikazana tudi bogata kulturna dediščina mesta. Glede na to, da se z gore Srđ Dubrovnik razprostira kot na dlani, je torej povsem logično, da je bil Srbom Srđ za obleganje Dubrovnika več kot primerna točka.

Gora Srđ ima skupaj z Dubrovnikom za sabo težko zgodovino, danes pa se z njegovega vrha razprostira zagotovo najlepši pogled na mesto Dubrovnik in verjetno pa tudi eden najlepših na Jadransko morje. V kolikor obiščete Dubrovnik,  ga torej zagotovo ne smete zapustiti brez obiska gore  Srđ. Ne bo vam žal.

Dubrovnik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja