Materina dušica ali timijan je močna zaščitnica dihal pred virusi

Vrtna materina dušica (Thymus vulgaris L.) je znana tudi kot divji timijan. K nam je zašla iz Sredozemlja ter raste divje v naravi ali na vrtovih. Materina dušica je obvezno zelišče, ki ga mora imeti doma vsako gospodinjstvo iz dveh razlogov. Pri razlog je ta, da je dobra obramba pred virusi in bakterijami ter vnetji in drug razlog je, ker izjemno lepo diši in se uporablja kot začimba pri vseh jedeh. V tem članku opišemo preizkušeno metodo, kako sami naredite eno najbolj učinkovitih sredstev za odpravljanje virusov in bakterij v ustih in dihalih.

 

Materina dušica ali divji timijan se je že od nekdaj uporabljal kot izjemna začimba za vse vrste jedi, saj je ena izmed najstarejših začimb, ki jih je zabeleženih, da so jih ljudje kdaj uporabljali pri pripravi jedi. Ta začimba ima tako lep in aromatičen vonj, da sodi tako k mesnim, kot rastlinskim jedem, brez izjeme. Razlika med vrtno materino dušico in divjim timijanom je v tem, da ima materina dušica več eteričnih olj in je precej bolj učinkovita, kot divje rastoča rastlina.

Materino dušico pa se v ljudski medicini uporablja kot čaj za izkašljevanje, za grgranje in za inhaliranje pri težavah z grlom, sluznico v nosu ter pljučih. Lahko se jo tudi inhalira za odmaševanje sinusov. Materina dušica je nepogrešljiva pri prehladih in tudi, kot preventiva, da do prehlada sploh ne pride.

Izjemno dobro vpliva tudi na čiščenje kože, zato se jo lahko dodaja h kopelim v obliki čaja.

Zakaj materina dušica tako dobro učinkuje?

Materina dušica mehča sluzi v grlu in nosu ter v pljučih. Pomaga, da krči bronhijev popustijo. Hkrati pa pospeši prekrvavitev in odlično razkužuje. Ta rastlina vsebuje eterično olje z vsebnostjo 50 % timola. Zato, ker topi sluzi, se uporablja pri vnetjih dihal.

Farmacija materino dušico uporablja proti kašlju, ker je ekspektorant, zato je zelo učinkovita pri prehladu, bronhitisu in oslovskem kašlju. Uporablja jo tudi kot bronhospazmolitik, saj razširi bronhije in jih pomirja. Kot sekretolitik utekočinja sluzi v dihalnih poteh, ter tako pospeši izkašljevanje.

Eterično olje timol vsebuje tako materina dušica, kot ga tudi človek izloča preko pljuč. Zato materina dušica deluje antiseptično, saj zavira rast bakterij v dihalih, kot tudi v prebavilih in sečilih.

Če imate vnete glasilke ali slab ustni zadah, potem lahko pomagata čaj ali tinktura iz materine dušice, ki ju grgrate.

Če materino dušico uporabljate v kulinariki in jo dodajate jedem, deluje kot karminativ, zato izboljša prebavo in preprečuje nastanek vetrov. Ker je tudi diuretik, spodbuja izločanje stare vode iz telesa preko urina in tudi razkužuje organe za izločanje.

Farmacija tudi dostikrat eterično olje materine dušice uporablja v kremah, ki so namenjene za mazanje, če se pojavijo bolečine v mišicah ter sklepih. Eterično olje timol se uporablja še kot konzervans, ki ga dodajajo tekočinam, s katerimi zalijejo botanične preparate.

Uporaba materine dušice pri odraslih

Materina dušica kot čaj je najbolj uporabna preventivno, kot tudi kurativno. V iste namene se uporablja tudi tinktura. Tinkture pa se ne uporablja pri otrocih, nosečnicah in pri ljudeh, ki ne uživajo alkohola. Če boste tinkturo materine dušice grgrali zjutraj, po umivanju zob in še pred zajtrkom, boste iz ustne votline spravili vse bakterije in bacile ter viruse. Priporočamo, da tinkturo nekoliko razredčite z vodo, ker jo je zelo težko grgrati, ker alkohol peče.

Če greste ven med ljudi, je priporočljivo, da prej grgrate tinkturo iz materine dušice in ko se vrnete, storite enako. Grgrajte pa jo tudi zvečer, ko si umijete zober pred spanjem in seveda, po grgranju ust ne splakujte, ne pijte in ne jejte. Materina dušica vas bo pred virusi in bakterijami čuvala vso noč.

Še bolj zaščiteni pa boste, če boste v pisarni ali zunaj med ljudmi imeli v ustih klinček (nageljnove žbice). To je res odlična preventiva pred prehladi in podobnimi obolenji. Seveda morate poskrbeti tudi za pravilno prehrano.

Velja pa opozoriti, da materine dušice ne uporabljajte ves čas, saj lahko postanete preobčutljivi in alergični. Nekateri ljudje pa so v vsakem primeru bolj občutljivi na materino dušico, še posebej tisti, ki so občutljivi na ustnatice, brezov prah in ljudje s težavami s ščitnico. Lahko povzroči tudi želodčne težave.

Tinktura iz materine dušice – recept

Tinkturo lahko naredite sami. Kozarec za vlaganje, ki je običajno 700 gramski ali litrski, napolnite z rastlino materine dušice, približno eno četrtino kozarca. Uporabite cvetove in liste, najbolje je, da so posušeni. Če materina dušica ne raste v vaši bližini in nimate svoje, jo kupite v lekarni.

Nato kozarec zalijete skoraj do vrha s sadjevcem, ki naj bo 40 %. Takega boste dobili v trgovini, ne pa pri kmetih. Doma narejen sadjevec ima lahko več ali manj vsebnosti alkohola, kar za tinkturo ni v redu. Če ima manj vsebnosti alkohola, ne bo učinkovita dovolj, če pa ima več, pa je lahko premočna za sluznico.

Nato kozarec dobro zatesnite, dobro pretresite in ga postavite na hladno in temno mesto. Naslednje 3 tedne ga pretresite vsak dan, če nimate časa pa vsaj dva krat tedensko. Po treh tednih je tinktura narejena. Lahko jo precedite ali pa tudi ne, kot želite. Uporabna je vsaj 10 let.

Uporaba materine dušice pri nosečnicah in otrocih

Materina dušica je v farmaciji zelo raziskana rastlina in farmacevti že dolgo opazujejo učinkovanje te enkratne rastline na ljudi. Ugotovili so, da za grgranje pri nosečnicah, otrocih in odraslih, ki ne uporabljajo alkohola, zelo učinkovit tudi čaj iz materine dušice.

Otroci, ki so stari več kot eno leto, lahko pijejo, polovico manjše količine čaja iz materine dušice, ki je enako pripravljen, kot za odrasle osebe. Za nosečnice se priporoča, da se pred uporabo posvetuje z zdravnikom.

Pripravki iz materine dušice

Čaj za odrasle in otroke se priporoča pri prehladih in težavah z dihali pa tudi črevesjem in sečili. Čaj pripravite tako, da eno čajno žličko čaja prelijete s 150 ml vrele vode, to je ena skodelica. Pokrijete in pustite stati 10 minut. Nato čaj precedite in spijete svežega. Odrasli lahko spijejo od 3 do 4 skodelice čaja na dan, medtem ko otroci do 2 skodelici.

Materina dušica pomaga tudi pri grgranju. Za ta namen naredite za polovico močnejši čaj in sicer daste v skodelico 2 čajni žlički čaja ter prelijete s 150 ml vrele vode in pustite stati pokrito 10 minut ter ga nato precedite. Čaj uporabite za grgranje ter za izpiranje ust, če imate težave s sluzmi in s slabim zadahom. Pripravite vedno svež čaj.

Materina dušica je odlična tudi za kopeli. Kopeli pa ne smejo uporabljati ljudje z ranami. Materina dušica bo očistila kožo nečistoč. Kopel pripravite tako, da z enim litrom vrele vode prelijete 100 g čaja, pokrijete ter pustite stati približno 15 minut in nato odcedite. Pripravek zlijete v banjo, kjer ste pripravili kopel.

Ali je materina dušica varna rastlina za uporabo?

Materina dušica je dokaj varna rastlina in večina ljudi nima z njo težav. Nekateri pa so preobčutljivi in imajo reakcije, kot so alergije in želodčne težave. Tisti, ki jemljejo zdravila, naj se pred jemanjem materine dušice posvetujejo z zdravnikom, kar velja tudi nosečnice. Tisti, ki imajo težave s ščitnico, naj materino dušico ne uporabljajo.

Ali je materina dušica varna za otroke?

Otroci lahko pijejo pol manj čaja iz materine dušice, kot odrasli, tinkture pa naj ne uporabljajo. Če so mlajši od enega leta, naj čaja ne pijejo in ne mažite jih s kremami iz materine dušice. Za njih so lahko reakcije prehude, ker izločajo preveč sluzi, zato se lahko zadušijo.

Ali sta materina dušica in timijan ena in ista rastlina?

Divji timijan je dejansko podivjana različica materine dušice, ki raste v naravi in je manj učinkovita, kot vrtna materina dušica, zato se slednja uporablja bolj za zdravljenje, je pa uporabna seveda tudi divja rastlina, ki pa je za kulinariko boljša, ker ima lepšo in manj agresivno aromo.

Kako se materina dušica uporablja?

Uporablja se kot čaj za grgranje in pitje pri vnetju dihal, želodčnih težavah in vnetjih sečil. Pri vnetju dihal je še bolj učinkovita tinktura iz materine dušice, ki jo lahko uporabljate v zimskih dneh, ko je nevarnost virusov velika, kot tudi preventivno. Uporablja se tudi kot krema proti bolečinam v mišicah in sklepih. Je izjemno aromatična začimba in se uporablja v prehrani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja