Recept za mesno lazanjo

Mesna lazanja je krasen samostojen obrok. Recept za pripravo te čudovite in nasitne jedi za 4 osebe pa je sledeči:

paket testenin za lazanjo ali domače testo iz dveh jajc, maščoba, dve veliki čebuli, 600g mletega mešanega mesa, trije stroki česna, sol, poper, kumina, origano, paradižnikova omaka, bešamel omaka, jajce, sir.

Recept za pripravo nadeva iz mesa je približno enak kot za mesno omako iz mletega mesa. Čebulo narežemo na drobne kocke. Lahko jo tudi sesekljamo v priročnem sekljalniku. Razpustimo maščobo in dodamo sesekljano čebulo. Pražimo, da ostekleni. Dodamo mleto meso in ga z mešanjem razdrobimo med čebulo. Dodamo česen, sol in začimbe. Pri origanu je potrebna previdnost. Dodamo ga samo toliko, da zadiši. Mesna lazanja naj ima predvsem okus po testeninah z mesom. Začinjeno meso pražimo približno petnajst minut. Zalijemo s paradižnikovo omako. Mesni nadev mora biti gost, da ga bomo potem lahko lepo razmazali po testeninah. Vseeno naj bo še nekaj omake, da se bodo testenine lahko skuhale. Na majhnem ognju kuhamo še vsaj deset minut. Ugasnemo in pustimo, da se omaka vsaj malo shladi. Tako bomo potem lažje delali z njo. Pečico zagrejemo na 160°C. Vzamemo pekač 15×20 cm in ga namažemo z maščobo.

Na dno naložimo testenine, premažemo z bešamel omako, ki smo jo skuhali, kot nam piše recept iz 100g masla, 4 žlic moke in pol litra mleka. Ponovno naložimo plast testenin. Polijemo z bešamelom in nato dodamo nadev iz mesa. Pokrijemo z testeninami. Namažemo bešamel, dodamo mesno omako in ponovno pokrijemo z testeninami. Sestavljanje končamo, ko nam zmanjka mesne omake. Po vrhu naložimo testenine namažemo z bešamelom in ponovno naložimo testenine. Zadnjo plast testenin polijemo z mešanico bešamela in jajca. Po vrhu posujemo s sirom. Damo peči. Pečemo 1 uro. Po vrhu naj se naredi zlato rjava skorjica. Mesno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo nekaj časa stati. Lepše se bo rezala in lažje jo bomo jedli.

Kot marsikatero jed, lahko tudi mesno lazanjo poenostavimo oziroma naredimo njen približek. Tu so enostavni recepti. Če niste vešči kuhanja bešamel omake, jo preprosto prestavite v mesno. Ko je meso spraženo, ga pomokate in zalijete tako s paradižnikovo omako, kot s smetano za kuhanje. Omaka naj bo gosta, a hkrati dovolj tekoča, da se bodo testenine skuhale. Začinite enako, kot obe omaki. Lahko pa tudi čisto po svoje. Po vrhu namesto bešamel omake, zmešate smetano za kuhanje in jajce in polijete. Potresete s sirom.

Še en zelo enostaven recept. Skuhamo katerekoli testenine. Lahko so malo manj kuhane. Stresemo v ustrezen pekač. Prelijemo z mesno omako. Na njo polijemo belo omako. To zmešamo z mlekom/smetano in jajcem. Damo peči. To jed lahko pečemo krajši čas pri višji temperaturi, ker so vse sestavine že termično obdelane. Na 180°C 20 minut. Ni ravno mesna lazanja original, je pa dokaj dober in enostaven približek. Ta recept priprave testenin je tudi dober ?pucaj hladilnik? način. Nam ostanejo testenine, mesna omaka. V hladilniku se najde še kakšen košček sira ali drugega mlečnega izdelka. Še malo igre z začimbami in dišavnicami in slastno kosilo je tu. Poleg, seveda, sodi tudi skleda dobre solate.

Recepti se seveda lahko prilagajajo povsem vašim željam, ko enkrat osvojite čiste osnove.

Kakšno naj bo razmerje mesa za mleto meso?

Če se boste mletja mesa lotili sami, kar toplo priporočam, zmeljite približno 30% svinjskega in 70% govejega mesa. Drugače pa lahko kupite tudi razne mesne pripravke ali čisto goveje mleto meso. Tudi druge vrste mesa niso izključene. Čas termične obdelave je približno enak, ker gre za mleto meso.

Ali lahko uporabim jogurt za preliv?

Lahko. Le malo drugače se bo obnašal med peko. Ne bo prav lepa skorjica. A okus bo zagotovo fantastičen.

Kaj je bolje, rezana čebula ali sesekljana?

Rezana. Znanstvene razlage ne poznam. Pišem iz lastnih izkušenj. Verjetno pa zaradi čistih rezov. Sesekljana se premetava po posodi in verjetno tam zgubi nekaj na kvaliteti.

Ali lahko mesno lazanjo zamrznemo?

Mesna lazanja se lahko zamrzne. Tako surova, kot že pečena. Surovo priporočam, da zamrznete kar v pekaču in nato daste peči kar direktno iz skrinje v pečico. Pečete jo pa na 140°C uro in pol. Mogoče samo izpustite sir po vrhu in ga dodate zadnjih nekaj minut pred koncem peke. Pečeno zamrznite po porcijah in jih potem odtajajte in pogrejte kar v mikrovalovni pečici.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja