Recept za zelenjavno lazanjo

Zelenjavna lazanja je lažja različica mesne lazanje. Recepti nam omogočajo, da lahko uporabimo praktično katerokoli zelenjavo. Opisala bom par načinov priprave te okusne različice fantastične jedi. Osnovni recept za pripravo vsebuje vedno testenine za lazanjo, bešamel omako, zelenjavo, jajce in sir. Količine si prilagajajte glede na število porcij in sestavine, ki jih imate najraje. Pekač dimenzij 20x30x8 cm je približno za šest porcij lazanje. Sama pripravljam v lončeni ognjevarni posodi za dve osebi. Potrebovala bi nekje 10 lističev testenin. A jaz delam testo sama. Uporabim recept za eno jajce in za težo jajca gladke moke. Umesim in dobro zgnetem testo. Testo mora biti gladko. Dam ga v vrečko in pustim eno uro, da počiva. Razvaljam ga s strojčkom za rezance kar na tanko. Pustim, da se suši. Med tem skuham bešamel omako iz 50g masla, dveh žlic moke in 2dl mleka.

Zelenjavna lazanja iz korenaste zelenjave

Zelenjavo, približno pol kilograma, naribam na rezance ali lističe. Prepražim na maščobi, da spusti sok. Približno tri do pet minut. Posolim, dodam poper in nariban muškatov orešček, da zadiši. Odstavim. Sestavim lazanjo. V namaščeno posodo dam na dno testo. Namažem bešamel in položim novo plast testa. Namažem z bešamelom in naložim polovico zelenjave. Pokrijem s testom, namažem z bešamelom in porabim zelenjavo do konca. Obložim s testeninami, namažem z bešamelom. Še ena plast testenin. Po vrhu namažem z ostankom bešamela, ki sem mu primešala jajce. Pečem 30 minut na 180°C. Lazanjo vzamem iz pečice in pustim še malo stati. Potem pa samo še skleda domače solate in njami. To je najbolj osnovni recept. Vse ostalo je stvar vaše domišljije.

Poletna zelenjavna lazanja

Za njo ne uporabljam bešamela. Pač pa uporabljam naslednji recept. Razmešam pol litra jogurta s tremi jajci. Prižgem pečico na 180°C. Z maščobo namažem posodo. V posodo naložim plast testenin, premažem z oljčnim oljem in ponovno plast testenin. Narežem poletno zelenjavo. Približno štiri pesti. Paradižnik, kumare, bučke in jajčevce na kolute, papriko na večje kose, čebulo na večje kose. Zelenjavo režem in solim sproti, da mi ne izgubi preveč soka. Seveda ne uporabim vse zelenjave hkrati. Odločim se za dve ali tri vrste v eni jedi. Zelenjavo naložim na testenine, solim. Prelijem z jogurtom in jajci le toliko, da je malo omake. Prekrijem s testeninami. Ponovno obložim z zelenjavo in polijem z mešanico jogurta in jajc. Prekrijem s testeninami. Jih premažem z oljčnim oljem. Ponovno plast testenin. Prelijem z ostankom jogurta in jajc. Potresem s sirom in dam peči. Pečem približno 45 minut. Vzamem iz pečice in dam za par minut počivat. Potem pa, akcija. Recepti pa so enaki za vso svežo zelenjavo.

Zelenjavna lazanja z zeljem 

Poleti s svežim, pozimi s kislim. Pol kilograma zelja je čisto dovolj za dve osebi. Pa še ena debela čebula, sol, poper, kumina in česen. Bešamel omaka in seveda testenine. Prižgemo pečico na 180°C. Namažemo pekač. Na maščobi prepražimo čebulo, da ostekleni. Dodamo zelje, solimo, popramo, dodamo kumino in česen. Pražimo nekaj minut, da se zelje zmehča. Odstavimo. Skuhamo še bešamel. Lotimo se sestavljanja lazanje. Dve plasti testenin, zelje prelijemo z bešamelom, plast testenin, zelje z bešamelom, dve plasti testenin. Po vrhu pa le še bešamel. Damo peči za 40 minut. Po pečenju obvezen počitek in, dober tek. Ko pripravljamo lazanjo s kislim zeljem, zelja ne solimo. Enak recept uporabimo pri pripravi lazanje s porom.

Zelenjavna lazanja pušča brezmejne možnosti priprave.

Ali obstaja veganska različica lazanje?

Obstaja. Vlečeno testo naredimo iz moke, olja in vode. Oblikujemo tri ali več kroglic iz testa in damo počivat. Bešamel omako naredimo z rastlinskim oljem ali maščobo, moko in rastlinskim mlekom. Prav tako začinimo. Iz kroglic razvaljamo testo čim bolj na tanko. Ali pa ga razvlečemo. Prvo in zadnjo plast testa ne podvojimo. Nadevamo z zelenjavo ali omako iz sojinega/pšeničnega mesa. Po vrhu potresemo veganski sir.

Lahko namesto testenin za lazanjo uporabim kakšne druge?

Brez problema. Priporočam le, da jih pred sestavljanjem skuhate. Odlični nadomestek so široki rezanci. Pri večjih testeninah plastenje ni potrebno. Testenine, zelenjava, bešamel omaka, sir.

Lahko zelenjavo kuham v bešamelu?

Lahko. Ali obratno. Naredite bešamel na zelenjavi. Le na gostoto pazite. Mora biti gosto kot puding.

Čebulo uporabljam praženo ali surovo?

Praženo. Surova se bo le skuhala in ne bo dala od sebe pravega okusa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja