Recept za špinačno lazanjo

Recept za špinačno lazanjo ni neka znanstvena fantastika, se pa razlikuje v nekih malenkostih, ki pa niso nepomembne. V osnovi potrebujemo testenine za lazanjo, bešamel omako in špinačo. Špinača je lahko sveža, pasirana, zmrznjena. Ni važno, samo da je špinača. Potem pa še oljčno olje, jajce in sir. Špinačna lazanja je kraljica zelenjavnih lazanj. Vsaj po mojem okusu. In izredno enostavna za pripravo. Ima pa več izpeljank in tu so recepti.

Sestavine: testenine za lazanjo, bašamel omaka, špinača (sveža, pasirana, zmrznjena), oljčno olje, jajce, sir

Priprava je zelo enostavna. Najprej pa prižgemo pečico na 180°C. Potem z maščobo namažemo pekač. Za štiri osebe je dovolj velik 20x15x8 cm. Recept pa je sledeči. Pripravimo testenine. Paket kupljenih bo dovolj. Če delate testenine sami, jih pripravite iz dveh jajc. Skuhamo bešamel omako iz 100g masla, štirih žlic moke in pol litra mleka. Solimo, začinimo s poprom in muškatnim oreščkom. Zamrznjeno špinačo odtajamo. Približno pol kilograma. Špinačno lazanjo lahko začnemo sestavljati. Na dno pekača naložimo plast testenin, premažemo z oljčnim oljem in naložimo še eno plast testenin. Odtajano špinačo zmešamo v bešamel. Malo bešamela si prihranimo čistega za preliv po vrhu. Enako naredimo tudi, če imamo pasirano špinačo. Po potrebi dosolimo, popramo in dodamo še malo naribanega muškatnega oreščka. Nadev polijemo po testeninah. Pokrijemo s plastjo testenin in zopet polijemo nadev. Sestavljanje ponavljamo do dveh prstov pod robom pekača. Zadnja plast so testenine, premazane z oljčnim oljem. Zložimo še eno plast testenin in jih polijemo z mešanico bešamela z jajcem. Potresemo s sirom in damo peči za 40 minut. Špinačno lazanjo vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi. Poleg ponudimo jogurt. To je zelo osvežilen in lahek obrok. Primeren za zgodnjo večerjo ali poletno kosilo. Recept pa tudi ni preveč zahteven.

Poleti, ko imamo svežo špinačo na vrtu, lahko naredimo špinačno lazanjo iz povsem sveže špinače. Špinača vsebuje kar nekaj beljakovin in je bogat vir železa. Vsebuje tudi ogromno vitamina K, ki je topen v maščobah in je dober za obnavljanje kosti. Prav tako je bogat vir antioksidantov. Tudi, če se znajde v lazanji, še vedno obdrži veliko količino dobrih hranil. Za ta recept potrebujemo dobre pol kilograma sveže špinače. Sveže špinače ne vmešamo v bešamel. Bešamel pa malo bolj solimo in začinimo. Naredimo več tankih plasti. Spodnjo plast testenin podvojimo. Namažemo z bešamelom. Na bešamel damo kar nekaj sveže špinače. Med peko bo namreč oddala vodo in se bo posedla. Na špinačo zložimo testenine in na rahlo potisnemo. Ponovno namažemo testenine z bešamelom in ga obložimo s špinačo. Tako ponavljamo vse do vrha. Zadnjo plast testenin ne podvojimo, pač pa samo namažemo z bešamelom, ki smo ga zmešali z jajcem. Potresemo s sirom. Med peko se bo špinačna lazanja posedla, zato ni strahu, da bo šla preko roba. Pečemo jo 40 minut na temperaturi 180°C. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice. Pustimo še malo stati, da se sestavine sprimejo. Postrežemo z navadnim jogurtom.

Ali lahko zamenjam špinačo z blitvo?

Lahko. Vendar priporočam zelo mlado blitvo ali samo zelenje. Prav tako pa je odličen nadomestek špinače kopriva. Če nimate vrta, se spomladi ali zgodaj poleti, sprehodite do bližnjega gozda in si jo naberite. Recepti za pripravo pa so enaki.

Koliko kalorij vsebuje špinačna lazanja?

Nekaj pa že. Približno 150 kilokalorij na 100g. Tako, da poštena porcija lazanje zadosti hranilni vrednosti enega dnevnega obroka odrasle aktivne osebe.

Lahko bešamel zamenjam s skuto?

Lahko. Potem bo to neka izvedba lazanje. Tudi skuto potem dobro solite in začinite. Je pa vsekakor enostavneje, kot zahtevno kuhanje bešamel omake. In je tudi zelo enostaven recept za pripravo.

Ali lahko špinačno lazanjo pečem naslednji dan?

Da. Če uporabljate predelano špinačo. Lazanjo s svežo špinačo specite še isti dan. Tudi pogrevanja ne priporočam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja