Recepti za več vrst lazanje

Recept za štiri dobre lazanje vsebuje: en paket testenin za lazanje, nadeva naj bo približno dva litra, bešamel omake en liter in dve pesti ribanega sira. Potem pa še maščobo za pekač in jajce za preliv.

Pri pripravi te jedi boste, poleg odličnih receptov, potrebovali še: pečico, lonce za pripravo nadeva in bešamela, desko in nož za rezanje čebule in zelenjave. In pa pekač ali ognjevarno posodo v kateri boste pekli lazanjo. Velikost prilagodite številu porcij, ki jih želite pripraviti. Za štiri osebe bo dovolj velik pekač 20x15x8 cm. Pekač naj ima vsekakor visok rob.

Lazanj obstaja več vrst. Tu so njihovi recepti.

Mesna lazanja se najbolj pogosto pripravlja. Je zelo okusna in nasitna jed. Tudi slavni maček Garfield jo je oboževal. Zanj ni bila samo jed, temveč način življenja. Lahko jo jemo samostojno ali pa zraven postrežemo še solato. Tudi lahka juha pred njo ni napačna izbira.

Recept za to fantastično jed pa se nahaja na www.tomazgorec.si/mesna-lazanja.

Naslednji recepti so za Zelenjavno lazanjo. To je lažja različica mesne lazanje. Se pa lahko pripravlja iz različnih vrst zelenjave. Veliko je odvisno od sezone in vaše domišljije.

Vse ostalo pa na www.tomazgorec.si/zelenjavna-lazanja.

Tudi špinačna lazanja se pripravlja na več načinov. Je pa po mojem mnenju odličen lahek obrok za malico ali zgodnjo večerjo. Poleg pa se zelo dobro poda jogurt. Vsaj meni.

Recepti pa vas čakajo na www.tomazgorec.si/spinacna-lazanja.

Pa še nekaj osnovnih napotkov pred pripravo lazanje. Recepti bodo tako lažje razumljivi.

Testenine so testenine. Za lazanjo po navadi uporabimo testenine, ki so že v osnovi pripravljene za to čudovito jed. Kupimo jih lahko v skoraj vsaki trgovini. Pakiranja so različna, prav tako proizvajalci. Njihova uporaba je dokaj enostavna. Nekateri jih pred zlaganjem malo pokuhajo. To ni tako slaba ideja, ker se potem te testenine veliko lažje zlagajo. V osnovi pa kuhanje ni potrebno. V tem primeru pa se včasih testenine rade lomijo. Vendar lazanja zaradi tega ne bo nič slabša. Če pa imate čas, se temu lahko preprosto izognete. Testo naredite sami. Tu je recept. Na eno jajce daste za težo jajca moke in dobro zamesite. Testo gnetete tako dolgo, da postane čisto gladko. Iz enega jajca pride za dve osebi testa. Za pekač 20x30cm potrebujete testo iz dveh jajc. Testo potem razvaljate na tanko. Malo debelejše kot za rezance. Valjate lahko z valjarjem ali strojčkom za rezance. Če se testo prijemlje delovnih površin, ga malo pomokajte. Po možnosti z ostro moko. Med tem, ko pripravljate omake, naj se testo suši.

Lazanja ni lazanja, če ni bešamel omake. Tudi to omako lahko kupite v trgovini. Po navadi se nahaja v hladilnikih poleg smetane za kuhanje. Jaz pa jo sama kuham doma. Recept vsebuje: maslo, moko, mleko, sol, poper, muškatni orešček. Za naju dva z možem skuham omako iz 50g masla, dveh žlic moke in 2dl mleka. Maslo razpustim in pomokam. Moko pražim toliko časa, da se zapeni. Zalijem z mlekom in mešam. Omaka naj bo gosta kot puding. Solim, popram in dodam nariban muškatni orešček. Samo toliko, da zadiši. Omako ves čas mešam. V nasprotnem primeru se zelo hitro prime. Ne zanašajte se na posodo. Res se zelo hitro prime. Omako odstavite in pustite, da se malo ohladi.

Čas je, da se lotimo sestavljanja lazanje. Še prej zagrejemo pečico na 160°C. Pekač namažemo z maščobo. Dno obložimo s plastjo testenin in jih na tanko premažemo z bešamelom. Ponovno naredimo plast iz testenin. Polijemo z bešamel omako in naložimo nadev. Po nadevu ponovno naložimo plast testenin in polijemo z bešamelom. Naložimo nadev. Ponovno plast testenin in bešamel. Še eno plast testenin in na koncu bešamel, kateremu smo prav na koncu primešali jajce. Posujemo s sirom in damo peči. Pečemo 1 uro. Po vrhu se naj naredi zlato rjava skorjica.

Lazanjo vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi. Lažje jo bomo rezali in jedli. Midva z možem pa jo jeva kar iz keramične ognjevarne posode. Dobila sem jo v dar za okrogli jubilej. Je ravno pravšnja za dve porciji. Vendar jo vseeno pustim malo stati. Se lažje in bolj z užitkom je.

Lazanja se prvič omenja nekje v 13. stoletju. Za njen izvor so se prerekali Italijani in Angleži. A ker je Italija domovina testenin, so zmagali oni in je lazanja uradno italijanska. Dokazali so, da so jo na dvor kralja Riharda 2. prinesli ravno oni. V osnovi pa izhaja še iz časa Grkov. Oni so jedli tako imenovani laganon. To je neke vrste pogača z različnimi nadevi v plasteh. Jed je bila v domeni bogatih slojev takratnih prebivalcev. Le paradižnika takratni recepti še niso vsebovali. Kot vemo, so paradižnik v Evropo prinesli v sredini 16. stoletja iz Južne Amerike.

Kakšno maščobo naj uporabim?

Sama najraje uporabljam maslo. Lahko pa uporabljate tudi druge vrste. Hladno stiskana olja raje ne, ker se na visoki temperaturi prehitro razgradijo. Svinjska mast pa ima tudi svoj vonj in za lazanjo ni primerna.

Koliko časa potrebujem za pripravo?

Odvisno, kako ste urni pri pripravi nadeva in bešamela. Približno dve uri s pečenjem vred. Pri zelenjavnih različicah gre malo hitreje.

Ali lahko pripravim lazanjo dan prej?

Brez problema jo lahko pripravite dan prej in potem daste naslednji dan samo še peči.

Kakšen sir naj uporabim?

Kakršenkoli. Le naj se dobro topi. Tudi v lističih je primeren. Naložite jih po vrhu. Če uporabljate topljeni sir, ga razrahljajte z jajcem. Potem za zadnjo plast ne potrebujete bešamel omake.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja