Spominski kompleks Kadinjača naj bi bil eden od najlepših takih kompleksov na svetu

Nekje sem prebral, da naj bi bil spomenik na Kadinjači eden od najlepših spominskih kompleksov na svetu. Če je res eden izmed najlepših takih kompleksov na svetu, jaz ne morem reči, ker sem jih videl premalo. Lahko pa rečem, da je zelo lep in se takoj vidi, da je to delo velikih umetnikov. Sam lahko rečem, da sem bil nad spominskim kompleksom na Kadinjači navdušen iz dveh razlogov. Prvi je ta, da je to arhitekturna in umetnostna mojstrovina, drugi razlog mojega navdušenja pa je zgodba hrabrih ljudi, ki so na tem mestu dali življenje za svojo domovino.

Kako zelo je lepo na Kadinjači si poglejte v spodnjem video posnetku.

Zgornji video posnetek sicer ni moj. Ko sem obiskal ta kraj sem sicer imel s seboj dron in bi lahko naredil ravno tako lepe video posnetke in slike, vendar mi dron ni hotel vzleteti zaradi bližine letališča. Dokler nisem videl tega video posnetka, mi niti ni bilo toliko žal, ker si nisem predstavljal, da je ta spomenik tako lep iz zraka. Če mene vprašate, so take stvari včasih znali delati veliko lepše kot danes!

Bitka na Kadinjači

Leta 1941 so partizani s pomočjo četnikov skupaj osvobodili velik del ozemlja okoli mesta Užice v Srbiji in ga poimenovali Užička republika. To je bilo eno zelo redkih svobodnih ozemelj v Evropi v letu 1941.

Nemce je Užička republika zelo motila, zato so se odločili, da jo napadejo in osvojijo. Nemci so iz smeri Bajine Bašte poslali v napad svojo oklepno divizijo. Partizani so izvedeli za to namero, zato so na Kadinjači, ki se nahaja 14 od mesta Užice postavili zasedo. Partizani so mislili, da so Nemci na Užice poslali pehoto, zato niso imeli nobenega orožja za uničevanje tankov. Oziroma so imeli samo en manjši top. Bitka na Kadinjači je trajala dobre štiri ure in se je končala tako, da so Nemci pobili vse partizane. Zgodovinarji pravijo, da to ni bila bitka, ampak žrtvovanje.

Ko so partizani izgubili bitko na Kadinjači je to pomenilo tudi konec Užičke republike, katere življenjska doba je bila samo 67 dni.

Vrhovni poveljnik partizanske vojske Josip Broz Tito se je iz Užic komaj rešil. Nemci pa so se znašali nad civilnim prebivalstvom in ranjencem, ki se jim ni uspelo pravočasno umakniti.

Več o sami bitki na Kadinjači izveste v mojem video posnetku spodaj.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Avtorja spominskega kompleksa na Kadinjači sta priznana umetnika

Leta 1952 so na Kadinjači postavili spomenik padlim borcem v obliki piramide. Pod to piramido se nahajajo posmrtni ostanki partizanov, ki so na Kadinjači dali življenje za svobodo.

Spominski kompleks so razširili leta 1979. Projekt za razširitev sta naredila priznani kipar Miodrag Živković in arhitekt Aleksandar Đokić. Na otvoritev kompleksa, ki je bila 23. septembra leta 1979 je prišel tudi Josip Broz Tito.

Ogled spominskega kompleksa Kadinjača priporočam tudi tistim, ki so proti partizanom. Namreč ta kompleks je velika umetnost.

Če vas zanimajo spominski kompleksi, kot je Kadinjača, vam bo zagotovo všeč tudi spomenik na Perovi gori. Moj prispevek o Petrovi gori si lahko preberete na www.tomazgorec.si/petrova-gora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja