Zapuščen spomenik NOB na Petrovi gori

Pertova gora

Čudo, ki ga vidite na zgornji fotografiji, sem odkril popolnoma naključno. Na Youtubu sem gledal videoposnetke o zapuščenih krajih in na nekem videoposnetku se naenkrat pokaže tudi tole, zraven pa napis Petrova gora. Ker je bilo ime balkansko, sem si takoj rekel, da mora to biti nekje v bivši Jugi in sem začel malo raziskovati.

Kmalu sem ugotovil, da je to zapuščen spomenik, posvečen NOB, ki so ga postavili leta 1981. Nahaja se na Petrovi gori na Hrvaškem. Petrova gora je od Trebnjega oddaljena samo 131 kilometrov in je zelo primerna destinacija za enodnevni izlet. V sami okolici je še nekaj zanimivih znamenitosti, na primer Sljun, znan po zelo lepih slapovih reke Sljunščice, preko katerih se ta izliva v reko Korano. Tudi Plitvička jezera niso daleč.

Takoj, ko sem ta nenavaden kraj malo raziskal, sem si rekel, da si ga moram čim prej ogledati. Takšne stvari me namreč zelo zanimajo.

Lani sem imel načrt, da se 29. novembra, ki je bil včasih dan republike naše bivše države, odpravim v Jajce. 29. novebra 1943 leta se je v mestu Jajce namreč ‘rodila’ Jugoslavija. Vsakega 29. novebra Jajce obiščejo ljudje iz celotne bivše Jugoslavije. Dolgo časa sem imel načrt, da enkrat tudi sam v živo doživim, kako je tam na ta dan.

Pot v Jajce sem izkoristil, da se mimogrede ustavim še na Petrovi gori. Žal nisem imel najboljše sreče z vremenom, saj je bilo oblačno, občasno je tudi deževalo.

Z avtomobilom se lahko zapeljete skorajda do samega spomenika. Kako sem bil navdušen, ko sem videl zapuščen spomenik NOB, si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, vam predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Na mojem kanalu najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Kakor ste videli na posnetku, je objekt zaprt, vendar sem našel možnost, kako priti v njegovo notranjost. Dokler ne bi vstopil, ne bi odšel naprej. V to sem prepričan.

Čeprav je notranjost popolnoma zapuščena, sem bil nad vsem skupaj izredno navdušen. Kakšen ‘hud’ in zanimiv objekt je to bil za 80. leta prejšnjega stoletja!

Uraden naziv objekta na Petrovi gori je Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna. Spomenik je posvečen žrtvam druge svetovne vojne s področij Banije in Korduna. Tu je bilo med drugo svetovno vojno ubitih zelo veliko ljudi. Večinsko prebivalstvo je bilo srbske narodnosti, pobijali so jih Nemci in Ustaši. Menda so bili Ustaši celo veliko bolj kruti od Nemcev.

Načrte za spomenik je naredil Vojin Bakić, ki velja za enega največjih hrvaških kiparjev. Z izgradnjo spomenika so začeli leta 1970 in ga končali leta 1981. Uradno so spomenik odprli 4. junija 1982.

Pred začetkom vojne leta 1991 je ta kraj redno obiskovalo veliko število ljudi iz vseh mogočih krajev bivše Jugoslavije. Ko se je leta 1991 začela vojna, se je začelo iz objekta krasti vse, kar je bilo uporabnega in je bilo mogoče odnesti s seboj. Za tatove so bile še posebej zanimive fasadne plošče, narejene iz nerjavečega jekla, ki mu po domače pravimo ‘rostfrei’. Tudi, ko se je leta 1995 vojna končala, so ljudje še vedno kradli te fasadne plošče. Zdaj je polovica objekta brez fasadnih plošč, ki so mu dajale tako poseben videz.

Razlog, da je objekt zaprt, je ravno ta, da se tatovom onemogoči kraja fasadnih plošč.

Kako čudovit razgled je z vrha spomenika, lahko vidite na spodnjem videoposnetku.

Partizanska bolnica Petrova gora

V dolini, preden se začnete vzpenjati proti spomeniku NOB, je ob glavni cesti odcep na desno, ki vodi do partizanske bolnišnice. Partizanska bolnica Petrova gora je veliko večja kot naša bolnica Franja in je bila osnovana že leta 1941.

Žal so tudi partizansko bolnico, tako kot spomenik na Petrovi gori, uničili in izropali med vojno v letih od 1991 do 1995.

Ob svojem obisku Petrove gore sem se z avtom zapeljal tudi do te bolnišnice, vendar je bilo takrat daljše deževno obdobje, s tem pa povsod veliko vode in blata, tako da je bil ogled nemogoč. Sem pa iz avta videl številne lesene barake, ki so bile videti zelo zanimive. Že takrat sem se odločil, da bom partizansko bolnico Petrova gora obiskal še enkrat in to v poletnem obdobju. Skoraj zagotovo bo to letos enkrat, ko bom šel v Bosno in Hecegovino in se bom ustavil na poti.

Kako priti do Petrove gore

Če ste iz Ljubljane ali Dolenjske, imate do Petrove gore na voljo dve poti. Najhitrejša je po avtocesti do Zagreba in Karlovca ter nato po magistralnih cestah do Petrove gore. Ta pot je iz Ljubljane dolga 221 kilometrov in traja slabe tri ure.

Druga pot je za dobrih 40 kilometrov krajša in vodi čez Metliko in Karlovca do Petrove gore. Ta pot traja približno 10 minut dlje. Sam sem šel po tej poti, ki je veliko bolj zanimiva kotvožnja po avtocesti. Pa še cestnine vam ni treba plačati.

Kje se nahaja Petrova gora?

Petrova gora se nahaja na Hrvaškem, v bližini Karlovca.

Kaj lahko vidimo na Petrovi gori?

Na vrhu Petrove gore je veličasten zapuščen spomenik NOB, po katerem je gora najbolj znana, vendar pa tu ni veliko obiskovalcev. V bližini je tudi zapuščena partizanska bolnišnica, do katere je mogoče priti le peš.

Ali lahko prideš v notranjost in na vrh spomenika?

Vstop v objekt je popolnoma zaprt, ker so ljudje hodili notri in kradli vse kar se je dalo.

Ali na Petrovo goro lahko pridemo z avtom?

Na Petrovo goro vodi asfaltirana cesta, tako, da se je mogoče pripeljati do vrha, do spomenika.

5/5 - (1 vote)

4 komentarji

  1. Če bi si vzel še malo časa za obhod, bi verjetno ugotovil, da je vhod v kletno etažo odprt (odprtina za velikost kamiona) in bi ti ne bilo potrebno plezati. Rabil bi pa dobro svetilko, ker je popolna tema in je en mobitel bolj švoh zadeva, ti pa nekoliko dvigne adrenalin. Tako je vsaj bilo 3-4 mesece nazaj.
    Je pa res še vedno impozantna zadeva. Ob ogledu sem se spomnil gužve in denarja, ki ga pokasirajo nemci za ogled Hitlerjevega orlovega gnezda. Balkanci pa raje vse uničimo namesto, da bi kaj zaslužili (v tem primeru še toliko bolj, ker gre za spomenik pretežno srbskim partizanom na hrvaškem).

  2. Tudi midva sva jo obiskala na začetku najine turneje po Jugi, kjer sva si ogledala kar precej monumentalnih spomenikov NOB. Vodnik nama je bila prav omenjena legendarna knjiga. Kozara, Drvar, Sutjeska, Kragujevac itd Najina generalna ugotovitev je bila, da Hrvati načrtno zaničujejo ta del skupne zgodovine in s svojim (ne)odnosom kažejo prezir do bivše Jugoslavije in do ostalih narodov. Tudi med zadnjo vojno so hiteli rušiti i skruniti te spomenike, ki po drugi strani privabljajo turiste iz celega sveta. Vendarle gre za umetniška dela!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja