Plitvička jezera so biser, ki se ga izplača obiskati

Plitvička jezera sem obiskal že večkrat, nazadnje pred tremi leti v zimskem času. Ta jezera so namreč izredno lepa tudi sredi zime, ko je vsa okolica lepo zaledenela. Sam sem te čudovite ledene skulpture sicer malo zamudil, tako da se na Plitvička jezera zagotovo vrnem še enkrat v zimskem času.

Drugače sem Plitvice kot otrok obiskal dvakrat, sem si pa ves čas želel, da jih enkrat vidim tudi spomladi, ko je vsa okolica tako lepo zelena. Zdelo se mi je, da bo najprimernejši čas za obisk maj – takrat je vse zeleno, spomladi je namreč narava odeta v res lepo zeleno barvo, obenem pa v tem času na jezerih še ni tako velike gneče kot sredi poletja. Pogosto je tu namreč res veliko ljudi. Poleg vsega so trenutno tu tudi precej nižje cene kot običajno. Redna cena obiska v maju je 25 evrov, zaradi trenutnih razmer pa zgolj 10. Če se tja odpravi štiričlanska družina, lahko na ta račun kar nekaj prihrani, saj štiri polne karte res niso poceni. Tudi za prenočišče trenutno ni treba odšteti veliko.

Tokrat sem se na Plitvička jezera odpravil s sopotnico Natalijo, ki se je prijavila na moj najnovejši projekt Potovanja s Tomažem in bila v okviru projekta izbrana za prvo sopotnico na mojih potovanjih. Več o projektu si lahko preberete na povezavi: https://www.tomazgorec.si/potovanja-s-tomazem/.

Z Natalijo sva najela apartma, ki je od Plitvičkih jezer oddaljen približno deset kilometrov. Za dve nočitvi sva odštela 41 evrov. Posnetek tega ogromnega apartmaja si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://youtu.be/GbUszfQB7y0. Menim, da je takšna cena za apartma zelo ugodna, tako da sem prepričan, da sva za obisk res izbrala najprimernejši čas.

Vstopnice lahko rezervirate prek spleta

Kakor koli že, Plitvička jezera so seveda tudi ob višjih cenah osupljiva, tako da se jih izplača obiskati v vsakem primeru. Z Natalijo sva tja prišla v petek, za obisk potoka Plitvice z okolico in samih jezer pa sva določila soboto. Dobro je, da si vstopnice rezervirate prek spleta – midva sva na to pozabila oziroma za to niti nisva vedela. No, vedel sem, da jih lahko že prej rezerviram, ampak sem si rekel, da se bova že nekako znašla. Ko sem vstopnici vendarle hotel rezervirati, pa sem ugotovil, da jih s svojo kartico ne morem, tako da mi je na koncu ostalo le še upanje, da bova zjutraj vseeno lahko vstopila na ta rajski kraj. Tja sva se odpravila zgodaj, saj si nisem želel, da ne bi prišla do vstopnic, a na srečo sva lahko vstopila brez težav.

Ko pri prvem vhodu vstopiš, takoj zagledaš res velik slap, ki se tako tudi imenuje – Veliki slap. Nastane, kjer se potok Plitvice izliva v reko Korano. Že na začetku ogleda prideš do ene od razglednih točk, midva pa sva se spustila v kanjon, šla povsem do tega slapu in nadaljevala pot po lesenih brveh. Na svoji poti sva videla nešteto različnih slapov, ki so tako čudoviti, da se tega z besedami sploh ne da opisati. Prišla sva do točke, kjer se pot po lesenih brveh ustavi, naprej pa se pelješ z ladjico. Čakala sva jo nekje med 10 in 15 minut, gneče pa tudi ni bilo, tako da sva uživala v miru. Ko sva ladjico zapustila, pa se je začel glavni del, čeprav že tudi do tam vidiš res veliko. Ko sva se začela sprehajati po brveh, nisva mogla verjeti, kako lep ambient naju obdaja in kako je narava lahko ustvarjalna. Tu vidiš jezero za jezerom, slap za slapom … Iz vsakega jezera se voda prek slapu izliva v naslednje jezero, kar je res nepozabno. Res je, da je pot kar dolga, ampak hkrati tudi tako zanimiva, da mine kar prehitro.

Kako lepo je v živo si poglejte na spodnjem video posnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Po ogledu vseh kotičkov sva se z ladjico odpeljala čez reko Korano, potem pa sva se vkrcala na vlakec, ki je brezplačen oziroma je cena vožnje všteta v ceno vstopnice. Nato sva se peš odpravila po desnem bregu Korane in občudovala okolico. Reka teče po kanjonu, midva pa sva obiskala kar nekaj čudovitih razglednih točk, s katerih opazuješ Plitvička jezera. Od tam nastajajo najlepše fotografije jezer. Ne bi si dovolil, da bi ta del izpustil, saj sem tu naredil res čudovite fotografije. Kmalu sva prišla do izhodišča, torej na vhod 1, in še enkrat obiskala prvo razgledno točko ter se od tega malega raja na Zemlji poslovila.

Za ogled priporočam še goro Plješivica, Titovo vilo, Željavo …

Seveda pa najinega izleta še ni bilo konec, saj je tudi v okolici jezer veliko zanimivosti, ki bi jih bilo škoda izpustiti. Zato predlagam, da greste tja vsaj za dva dni in si tako ogledate še kaj drugega. Midva sva prespala dvakrat. Prvi dan sva šla na goro Plješivica, ki je visoka 1657 metrov. Znana je po zapuščenem vojaškem radarju. Plješivica je zelo zanimiva za ogled, saj boste tu našli čudovite razglede – na eni strani vidite zeleno Liko, na drugi pa Bihać oziroma Bosno. Pogled v dolino razkriva tudi zapuščene letališče steze, medtem ko je bilo meni najbolj zanimivo raziskovanje številnih podzemnih rovov na sami gori. Po njih se je res razburljivo sprehajati, zato vas vabim, da kliknete povezavo, kjer sem opisal najin pohod na Plješivico, hkrati pa dodal tudi videoposnetek, kako se sprehajava po skrivnostnem podzemlju: https://www.tomazgorec.si/pljesivica/.

Ogledala sva si tudi zapuščeno Titovo vilo, ki je bila nekoč luksuzen objekt, danes pa sameva. Vilo najdete tik ob izviru potoka Plitvice, ki pa je globoko v kanjonu. Do izvira nisva šla, saj Natalije nisem hotel spraviti v nevarnost. Če bi se jih kaj zgodilo, si ne bi odpustil, če bi bil tam sam, pa bi se zagotovo podal tudi vse do izvira. Nato sva si ogledala še zapuščeno vojaško letališče Željava, ki je res zanimivo. Obširen članek o Željavi si lahko preberete na povezavi, kjer boste videli tudi videoposnetek: https://www.tomazgorec.si/zeljava/. Naj dodam samo še to, da je ob mestu Slunj kraj Rastoke, kjer se reka Slunjščica izliva v Korano in tudi tam tvori izredno lepe slapove – priporočam, da si ogledate tudi to, ne le Plitvička jezera.

Plitvička jezera bom zagotovo še kdaj obiskal, najverjetneje jeseni, saj jih želim videti, kako so odeta v čudovite jesenske barve. Podal se bom tudi do Titove vile in k izviru potoka Plitvice, vse do dna kanjona. Še enkrat bi rad šel tudi na Plješivico, ampak se bom tja gor podal zgodaj zjutraj, saj bi rad ujel čudovit dan. Ko sva šla gor z Natalijo, nama je veter precej nagajal. Rad bi raziskal prav vse podzemne rove, ki jih je sicer za približno deset kilometrov, ampak ne želim izpustiti niti enega. Tega se res neizmerno veselim!

Tudi vi se lahko prijavite za mojega sopotnika

Če vas zanima moj novi projekt Potovanja s Tomažem, ki vam omogoča brezplačna potovanja po Evropi in svetu, si več o njem preberite na povezavi: https://www.tomazgorec.si/potovanja-s-tomazem/. Če menite, da je to tudi za vas dobra priložnost, vas vabim, da se prijavite. Svoje odločitve ne boste obžalovali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja