3 dnevni izlet v Bosno in Hercegovino

Bosna in Hercegovina je moja najljubša destinacija za potovanja, kljub temu da sem obiskal že 44 držav sveta. Ta čudovita dežela mi je všeč predvsem zaradi izredno prijaznih in odprtih ljudi, čudovitih naravnih lepot, zanimivih kulturnih znamenitosti, dobre hrane in nizkih cen. 

Za začetek vas vabim, da si ogledate moj spodnji videoposnetek, da se tudi sami prepričate, kako je Bosna in Hercegovina lepa in zanimiva.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj YouTube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov iz različnih, lepih krajev.

Skoraj prepričan sem, da bo Bosna in Hercegovina všeč tudi vam. Jaz sem v to lepo in zanimivo deželo peljal več kot sto oseb in lahko povem, da jih je bilo več kot 80 odstotkov izredno navdušenih. Nekaj izjav navdušenih oseb, ki so šli za mano v Bosno in Hercegovino, si lahko preberete tukaj: www.tomazgorec.si/turisticni-vodic-bosna-hercegovina.

Sam sem Bosno in Hercegovino obiskal več kot 50-krat in jo zato zelo dobro poznam. Da bo vaš potovanje v meni najljubšo deželo še bolj prijetno, sem vam na osnovi svojih izkušenj v nadaljevanju sestavil nekaj okvirnih načrtov potovanj, če v kratkem planirate potovanje v Bosno in Hercegovino za 3, 5, 7, 9 ali 14 dni. 

Potovanje v Bosno in Hercegovino za 3 dni (2 noči)

Če imate za raziskovanje Bosne in Hercegovine časa samo 3 dni, potem vam predlagam, da izberete eno od naslednjih možnosti:

Bihač – Štrbački buk – Kulen Vakuf – Martin Brod – Drvar – Bosanski Petrovac 

Če ste oseba, ki na potovanjih ne želi preveč hiteti in imate za obisk Bosne in Hercegovine časa samo tri dni, potem vam predlagam ta plan potovanja. Videli in doživeli boste veliko in ne boste preveč utrujeni. 

Potovanja boste začeli v mestu Bihać. Kako najlažje in najhitreje priti do mesta Bihać, boste izvedeli, če v Googlov zemljevid vpišete Bihać. Namreč do Bihaća iz Slovenije vodi več poti. Pot je torej odvisna od tega, iz katerega dela Slovenije ste.

Preden vstopite v Bosno in Hercegovino preko mejnega prehoda Izaći, vam predlagam, da si na hrvaški strani ogledate še zapuščeno vojaško letališče Željava. Kako zelo zanimivo je to zapuščeno letališče, si lahko pogledate v galeriji in na videoposnetkih na povezavi www.tomazgorec.si/zeljava.

V Bihaću se ustavite in vzemite nekaj ur za ogled mesta. Sprehodite se po centru, spijte kavico in si oglejte mogočno džamijo Fethija.

Nato pot nadaljujte do veličastnega slapa na reki Uni, ki se imenuje Štrbački buk. Kako lepo je tukaj, si poglejte na https://youtu.be/5jpN5Mt9pLs

Ko si boste ogledali Štrbački buk, nadaljujte pot do Kulen Vakufa, kjer boste prenočili. Kulen Vakuf je prijetna vasica ob reki Uni, kjer je vse zelo poceni. Sam sem v Kulen Vakufu prenočil v čudoviti leseni koči, ki jo lahko vidite na https://bit.ly/sajra-kulen-vakuf. Cena nastanitve je bila samo 20 evrov za dve osebi ali 30 evrov za tri osebe. 

V kolikor boste šli, oziroma razmišljate, da bi šli na opisano pot, obvezno preberite moj članek o Kulen Vakufu na https://www.tomazgorec.si/kulen-vakuf

Iz Kulen Vakufa nadaljujte pot to Martin Broda, kjer vas bodo očarali slapovi in se sprehodite skozi ta majhen kraj. Če se le da, se izognite prenočevanju v Martin Brodu, saj je v tem kraju ponudba prenočišč veliko manjša kot v Kulen Vakufu, pa tudi cene so kar občutno višje. 

Ko ste v Martin Brodu, si lahko ogledate tudi kanjon reke Unac.

Iz Marin Broda nadaljujete pot proti Drvarju. Takoj iz Martin Broda se začne cesta strmo dvigovati. Že po nekaj kilometrih vzpenjanja boste na desni strani opazili razgledno točko. Tukaj se obvezno ustavite za par minut, saj se pred vami razprostira čudovit razgled na kanjon reke Unac. 

V Drvarju si oglejte Titovo pečino. V tej pečini se je skrival Tito, ko so leta 1944 Nemci na Drvar izvedli zračni desant. Pod pečino je manjši muzej, ki je relativno zanimiv, pa tudi vstopnina je simbolična. Jaz vedno z veseljem plačam vstopnino, saj na ta način podprem lokalno prebivalstvo, katerih življenje ni posuto z rožicami. Drvar je namreč malo pozabljeno mesto, saj tukaj ne poteka nobena pomembna prometnica ali cestna vpadnica. 

Iz Drvarja se odpeljite do Etno vasi Dodig, kjer boste prespali. Več o Etno vasi Dodig si preberite na www.tomazgorec.si/etno-selo-dodig.

Ko zjutraj vstanete in pojeste zajtrk, se lahko odpravite na lep pohod in se nato preko Bosanskega Petrovca in Bihaća odpravite domov proti Sloveniji. 

Če niste za daljša pohajkovanja, se lahko počasi odpraviti proti Sloveniji, na poti pa se ustavite na številnih zanimivih krajih, kot so Bosanska Krupa in Bosanska otoka. Če boste imeli čas, se lahko ustavite tudi na Petrovi gori na Hrvaškem, kjer stoji zanimiv spomenik posvečen NOB.

Bihač – Štrbački buk – Kulen Vakuf – Martin Brod – Drvar – Bosanski Petrovac – Banja Luka – Kozara – Jasenovac

Ta pot vključuje identičen prvi in skoraj cel drugi dan, kot sta bila opisana poprej, z eno razliko: drugi dan morate iz Kulen Vakufa kreniti čim prej, da boste do večera prišli do Banja Luke, kjer boste prespali. V tem primeru boste tudi izpustili Etno vas Dodig. 

V Banja Luki je na voljo zelo veliko dobrih in cenovno ugodnih namestitev. Ponudbo lahko preverite tukaj.

Ko vstanete in pozajtrkujete, se lahko odpravite na sprehod po Banja Luki. Zanimivo si je pogledati pravoslavno cerkev in džamijo. 

Po ogledu Banja Luke se lahko odpravite še na Banj brdo, kjer stoji zanimiv spomenik, posvečen padlim borcem v drugi svetovni vojni. Iz te točke se dviga zelo lep razgled na Banja Luko in okolico. 

Če boste imeli čas, se lahko zapeljete še do Etno muzeja Ljubačke doline, saj je res zanimiv in vreden ogleda. Kako je videti, si lahko pogledate v mojem video posnetku na https://youtu.be/5SiI6QThv7c

Iz Banja Luke se lahko v Slovenijo vračate po najkrajši in najhitrejši poti, ki vodi skozi Gradiško in vse do avtoceste Beograd – Zagreb. 

Če imate dovolj časa, greste lahko domov preko Kozare, kjer si pogledate zanimiv in veličasten spomenik, posvečen NOB. Če vas ta tema zanima in ste ljubitelj narave, se vam res izplača obiskati Kozaro. 

Na poti domov se lahko ustavite še v Jasenovcu, kjer je stal eden najokrutnejših koncentracijski taborišč v drugi svetovni vojni.

Bihač – Štrbački buk – Kulen Vakuf – Martin Brod – Drvar – Bosanski Petrovac – Jajce – Sarajevo – Jahorina – Konjic – Jablanica – Mostar

V nadaljevanju bom opisal tridnevni izlet po Bosni in Hercegovini, ki velja ta enega najbolj priljubljenih izletnih poti med Slovenci. Točno tak izlet smo imeli tudi v našem podjetju pred dvema letoma. Kako smo se imeli, si lahko preberete v članku sodelavca Žige na www.tomazgorec.si/je-bosna-res-taksna-kot-pravijo.

Če si boste prebrali Žigov članek, boste videli, da smo se imeli super, vendar pa obstaja eno dejstvo, ki ga Žiga v članku ni omenil. To je, da je opisani izlet zelo naporen. Poleg tega morate biti tudi ves čas malo obremenjeni s časom: če se boste nekje malo predolgo časa zasedeli na kavici ali pivu, boste to le s težavo nadoknadili. 

Če imate čas, si za omenjeno pot vzemite dan ali dva več – potovanje veliko bolj prijetno. Če res nimate časa, je to res največ, kar lahko izvlečete iz tridnevnega potovanja po Bosni in Hercegovini. 

Kljub temu da boste s časom na kratko, vam svetujem, da si tik pred hrvaško-bosansko mejo ogledate zapuščeno vojaško letališče Željava, kar je res vredno ogleda. Če boste pohiteli, vam bo to vzelo samo dobre pol ure časa. 

Po Željavi nadaljujte pot do Bihača, kjer si na hitro oglejte džamijo Fehtija, zamenjajte evre za bosanske marke in si kupite bosansko sim kartico, da imate na voljo ves čas internet po zelo ugodni ceni. Namreč, internet v Bosni in Hercegovini je s slovensko SIM kartico zelo drag.

Nato pot nadaljujte do slapov Štrbački buk, za katere si vzemite čas, saj so zelo lepi. 

Iz Štrbačkega buka nadaljujte pot preko Kulen Vakufa do Martin Broda, kjer si ogledate Veliki slap. 

Iz Martin Broda greste v smeri mesta Drvar. Po par kilometrih vzpenjanja po serpentinasti cesti, boste na desni strani opazili razgledno točko. Tu se ustavite za par minut – je zelo lepo.

V Dravarju, oziroma tik pred Drvarjem, si pojdite ogledati Titovo pečino, kjer se je leta 1944 skrival vrhovni poveljnik partizanske vojske Tito pred Nemci, ki so na Drvar izvedli zračni desant. 

Iz Drvarja nadaljujte pot proti Bosanskem Petrovcu preko prelaza Oštrelj, ki leži na nadmorski višini 1029 metrov. Tik ob prihodu v Bosanski Petrovac zavijte desno proti mestu Jajce.

V mestu Jajce si oglejte znameniti slap, kjer se reka Pliva izliva v Vrbas, stavbo kjer je bilo 29. novembra 1943 bilo drugo zasedanje AVNOJ-a in je takrat nastala Jugoslavija. Če imate čas, si oglejte še trdnjavo na hribu. Vse te tri znamenitosti so si blizu druga drugi. Kako je videti trdnjava in slap, si poglejte na mojem videoposnetku spodaj.

Iz mesta Jajce se boste morali odpraviti direktno proti Sarajevu. Četudi boste krenili zgodaj, obstaja velika verjetnost, da boste v glavno mesto Bosne in Hercegovine prišli šele v večernih urah. 

Sam osebno nisem bil nikoli nastanjen v Sarajevu ampak v 15 kilometrov oddaljenemu mestu Pale, ki leži na nadmorski višini 624 metrov in je še posebej poleti veliko bolj prijetno kot Sarajevo. Pale ležijo na pol poti med Sarajevom in Jahorino in so odlična izhodiščna točka za raziskovanje vzhodnega dela Bosne in Hercegovine. Tudi cene prenočišč in cene v restavracijah in lokalih so občutno nižje kot v Sarajevu. Glede na to, da so Pale malo mestece, kjer se turizem še ni zelo razvil, boste na Palah kot Slovenec zelo lepo sprejeti. Kako je bila nad Palami navdušena moja sopotnica Sanja, si preberite na https://www.jahorina.si/pale.

Hotel, v katerem stanujem, kadar obiskujem Pale, najdete na www.booking.com/hotel/ba/jet-set.sl.html?aid=1845696. To je hotel, kjer za malo denarja dobite kar nekaj luksuza. 

Naslednji dan po zajtrku se odpravite na Jahorino. Če boste šli na Jahorino v poletnem času, greste lahko na vožnjo s sankami po tirih, kot to vidite na https://youtu.be/_YaxnosF7Bc.

Če vam ni škoda vašega avta, vam zelo priporočam, da se po makadamski poti zapeljete na vrh, kjer je včasih stal vojaški radar. Vse informacije in slike o tem zanimivem kraju najdete na https://www.jahorina.si/radar-na-jahorini.

Iz Jahorine pojdite proti Sarajevu, vendar ne preko mesta Pale, ampak ko se spuščate iz Jahorine, zavijete levo za Trebević. 

Na poti do Sarajeva se ustavite na zapuščeni olimpijski bob stezi, ki je zelo zanimiva. Kako je videti danes, si lahko oglejte v spodnjem videoposnetku. 

Od kraja, kjer je bil posnet zgornji videoposnetek, vam predlagam, da greste peš ali z avtom navzgor po cesti. Prišli boste do gondolske žičnice, ki iz Sarajeva vozi na Trebević. Od tukaj je res čudoviti razgled na Sarajevo. 

Po bob stezi se nekateri spustijo s kolesom. Tudi jaz sem se. Kako je to videti, si poglejte na videoposnetku na https://youtu.be/6LQCMskS5G8

Nato nadaljujete pot do Sarajeva. Natančneje, do starega dela, ki se imenuje Baščaršija. Nekje v okolici morate najti parkirno mesto in parkirati svoj avto. Nato se sprehodite po Baščaršiji. Obvezno si oglejte najstarejšo Begovo džamijo. Kaj vse se izplača ogledati v Sarajevu, si preberite o mojem splošnem članku o znamenitostih v Bosni in Hercegovini na www.tomazgorec.si/bosna-in-hercegovina.

Zadnji dan boste morali relativno zgodaj vstati, če si želite na poti domov ogledati par najbolj zanimivih znamenitosti. 

Iz mesta Pale, oziroma Sarajeva se boste odpravili proti Mostarju. Na poti se boste najprej ustavili v mestu Konjic, kjer si boste pogledali znameniti Titov bunker. Več o Titovem bunkerju si preberite na www.tomazgorec.si/titov-bunker.

Iz Konjica boste ob Jablaničkem jezeru nadaljevali do mesta Jablanica, kjer se boste ustavili ob ruševinah mosta čez reko Neretvo, ki je znan po legendarni bitki na Neretvi. Na tem kraju vam toplo priporočam ogled muzeja NOB. Mislim, da je vstopnina samo tri marke oziroma en evro in pol. Ne bom rekel, da je muzej kaj res izjemnega, vendar jaz muzej vedno obiščem že zato, da podiram obstoj muzeja in vsega, kar je povezano z bitko na Neretvi. 

Od Jablanice proti Mostarju je čudovit kanjon reke Neretve, po katerem se jaz vedno vozim z užitkom. Mislim, da bo tudi vam všeč, še posebej, če se boste tu peljali prvič. 

V Mostarju si boste seveda ogledali stari most in se sprehodili po starem delu mesta. Mostar tukaj ne bom podrobno opisoval, ker sem ga podrobno opisal v članku na www.tomazgorec.si/mostar. V kolikor boste obiskali Mostar, vam toplo priporočam, da si članek preberete. 

Kako lep je stari del Mostarja, v katerem se tudi nahaja Stari most, si poglejte v spodnjem videoposnetku. 

Če ste si prebrali moj članek o Mostarju, ste ugotovili, da je v okolici Mostarja veliko znamenitosti, ki se vam jih izplača pogledati, vendar žal ne boste imeli dovolj časa, da bi si ogledali čisto vse. Ko grem jaz s kakšno skupino na tako tri dnevno potovanje po Bosni in Hercegovini, nam ostane časa le za hiter ogled Počitelja. 

Nato vas čaka še pot domov, ki pa ni tako zelo dolga, kot je videti na zemljevidu. Namreč, od Međugorja naprej je avtocesta vse do slovenske meje.

Banja Luka – Jajce – Sarajevo – Jahorina – Konjic – Jablanica – Mostar

To tridnevno potovanje po Bosni in Hecegovini je skoraj identično zgornjima, le da ne greste preko Bihaća, ampak preko Banja Luke. Pot je prvi dan malo hitrejša in manj naporna.

Na to pot greste preko Zagreba in Gradiške do Banja Luke. Skoraj ves čas imate avtocesto. Jaz iz Trebnjega pridem v Banja Luko v približno treh urah, če ni kakšen gneče na mejnih prehodih. 

V Banja Luki pojdite nekam v centru mesta na banjalučke čevapčiče, ki so malo drugačni od vseh ostalih in jih morate poizkusiti. V centru si tudi poglejte pravoslavno cerkev in džamijo. Oba objekta sta zelo lepa.

Iz Banja Luke se odpravite proti mestu Jajce. Vmes se lahko ustavite še na Banj Brdu, kjer je zanimiv spomenik, ki je posvečen žrtvam druge svetovne vojne in v Etno muzeju Ljubačke doline. Kako je videti ta zanimiv in nenavaden etno muzej, si poglejte v mojem videoposnetku na https://youtu.be/5SiI6QThv7c. Zanimivo ali ne?

Ko prispete v Jajca, nadaljujte vse, kot je opisano v prejšnjem opisu tri dnevni poti. 

Če imate v zvezi s potovanjem v Bosno in Hercegovino kakršnokoli vprašanje, mi ga zastavite v komentarju tega prispevka in vam z veseljem odgovorim.

Preberite si tudi moj 10 dnevni načrt potovanja po Bosni in Hercegovini na www.tomazgorec.si/bosna-in-hercegovina-10-dni.

15 komentarjev

 1. Spoštovani Tomaz Gorec, kaj pa bo z vašim, morda planiranim izletom za nas, ki smo se novembra lani prijavili (400), vem, da ste mi že enkrat odgovorili, da čakate ukinitev pcr testa s strani Bosne(ali obratno), in da bi s sabo vzeli vaše najzvestejše sledilce (mimogrede, zanimivosti Bosne, zgoraj navedene, sva z možem že precej videla, zanima naju pa zelo npr. Lukomir in taki podobni neodkrit kraji, manj poznani, (4-5dni), ali pa predeli, ki niso pokriti s standardnimi izleti? Se zahvaljujem. Sonja. (imava digitalno zeleno potrdilo o cepljenju).

  1. Potovanje v Bosno zagotovo bo. Jaz kar obljubim, obljubo držim. Glede na to, da kaj takega delam prvič, imam kar veliko dela z vsem skupaj, ker se še malo lovim.
   Drugače pa bo sama pot potovanja taka, kot je opisana na https://www.tomazgorec.si/potovanje-v-bosno. Lukomir tukaj ne pride v poštev, ker samo za Lukomir se potrebuje vsaj dva dni časa in še zelo daleč je. Ne vem pa niti, ali je sploh kakšno avtobusno podjetje pripravljeno peljati v Lukomir. Namreč ene 15 kilometrov je makadamske ceste.

   1. Spoštovani g.Tomaž
    Z mozem nacrtujeva naslednji teden obisk BIH.
    Bolj bova v Sarajevu ter Mostarju tam bova tudi prenocila.
    Zanima me samo ali se dobijo prenocitve tudi brez predhodnih rezervacij ali je obveznoprej rezervacija.
    Zelo rada gledam vase objave na fb.
    L.p. Karolina

 2. Bravo! Sam imam v planu en takšen tri, štiri dnevni ali pa celo enotedenski izlet po bosni z dodatkom mogoče Srbije Makedonije ali pa….Ja ta vaš načrt mi je zelo všeč, preučit moram samo katera varianta. Hvala Lp

 3. Pozdravljeni. Konec maja se nameravamo odpraviti na pot v BIH. Ker bomo nastanjeni v Bjelašnici prihajamo pa iz Šentilja me zanima ali imate kakšna priporočila kaj in po kakšnem vrstnem redu si kaj ogledati. Potujemo pa z otroci. Seveda ne želimo izpustiti Željave, Štrbački buk,Veliki slap, Drvar, Sarajevo, Mostar…

  1. Jaz vam predlagam pot čez Karlovac do Željave. Nato Bihać, Štrbački buk,.. Prvi dan bi na vašem mestu prespal v Kulen Vkufu.
   Potem pa bi nadaljeval pot preko Drvarja, Bosanskega Petrovca, Jajca in Sarajeva do Bjelašnice.
   Ko boste že na Bjelašnici jaz nikakor nebi izpustil enodnevnega izleta v Lukomir – https://www.tomazgorec.si/lukomir.
   Vračal pa bi se preko Konjica, kjer bi si ogledal Titov bunker, nadaljeval pot do Jablanice, ker bi si ogledal most čez reko Neretvo (bitka na Neretvi) in nato preko Mostarja proti domu po avtocesti.

 4. lep pozdrav pratim vas na youtubeu in ste nas fascinirali sa jednostavnošču .
  planiramo za Bosnu prekoBanja Luke ,Jajca,Travnika, Visoko Bjeljina,iprekoza Srbiju Ovčar Banja tamo bi se dobili sa prijateljem iz vojske poslije 32 godine pa me zanimaju vaše preporuke za put više manje etno sela i manj turistična mesta in kje prespati nazad bi išli prema mostaru i i Ramskom jezeru ali to je vse odvisno od vremena i koliko se budemo gdje zadržali imamo 14 dana
  hvala na odgovoru in lep pozdrav

  1. Najlepša hvala za opozorilo in opravičilo za mojo šlamparijo!
   Imam že napisan načrt 10 dnevnega potovanja po Bosni in Hercegovini. Ga objavim še danes. Samo s slikami in video posnetki ga moram opremiti. Sem na ta članek kar ponosen,…

 5. Tomaž, tale povezava zdaj deluje – lep hotel je videti tale na Palah. Članka o 10-dnevnem načrtu se pa zdajle lotim (kot navdih za naše enotedensko potovanje).

  Šele zdaj sem pravzaprav naletel na tole stran – prej sem vas spremljal le na FB – in mi je seveda všeč, ampak me pri njej nekaj moti. Namreč to, da so znotraj zavihka Potovanja zgodbe nanizane le kronološko in jih lahko iščeš zgolj naprej in nazaj. Se mi zdi, da je sicer tako pri vseh blogih, a bi bilo res fino, če bi bili zapisi o potovanjih kako strukturirani ali (ali / in) pa bi bilo omogočeno splošno iskanje po besedilih. Kako naj, recimo, pogledam, ali je bil Tomaž Gorec kdaj v Kirgiziji in kaj je o tem napisal?

  Sicer pa, srečne poti še naprej!

 6. Pozdravljeni.
  S fantom planirava dopust v sredini septembra za obisk Jahorine in Bjelašnice – v planu je 3 noči prenočiti na Jahorini, ter 3 na Bjelašnici. Zanima me kaj se najbolj splača pogledati ter kako si razporediti lokacije.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja