Kulen Vakuf, mestece, v katerega se človek zaljubi

Foto: Tomaž Gorec – Huawei P30 Pro

Kulen Vakuf je majhno mestece v Bosni in Hercegovini. Leži ob čudoviti reki Uni in je od ‘ostalega’ sveta kar nekoliko izolirano.

Čez Kulen Vakuf sem se že večkrat peljal, vendar se tam nisem nikoli ustavil. Vedno pa mi je bila zanimiva stara trdnjava iz 15. stoletja na hribu, ki se strmo dviguje nad mestom. Vedel sem, da bom enkrat obiskal to čudovito mesto.

Minuli teden sem se za štiri dni odpravil na krajše potovanje v Bosno in Hercegovino. S sabo sem vzel mamo, ker je bila nujno potrebna počitka, in vem, da se na potovanjih najbolj spočije. Poleg tega zelo rada potuje. Tokrat je sicer bila malo živčna, ker je očeta pustila doma. Skrbelo jo je, če bo revež lačen ali žejen … Škoda, da ne obstajajo več take ženske, kot je moja mama. Takoj bi se oženil.

Ker smo imeli za potovanje v Bosno in Hercegovino na voljo samo štiri dni, je bila edina logična izbira, da gremo nekam na severozahodni del, ker je pomenilo, da bomo en dan prespali tudi v Kulen Vakufu.

Na spletni strani Booking.com sem našel super leseno hiško, ki je bila od centra kraja oddaljena manj kot 100 metrov, od reke Une pa manj kot 50 metrov. Cena namestitve za tri osebe je bila samo 30 evrov za eno noč.

V Kulen Vakufu sem bil ravno v času, ko so temperature čez dan dosegale tudi 35 stopinj Celzija. Bal sem se, da bo ponoči nemogoče spati, vendar sem se motil, saj je relativno hladna Una ponoči zelo ohladila ozračje. Tako da sploh ni bilo vroče.

V Uni se je kopalo veliko otrok. Sam se nisem zaradi pomanjkanja časa, sem pa šel do kolen v vodo. Ravno topla ni bila, bi se pa brez težav dalo kopati v njej.

Ko smo zjutraj vstali, smo šli najprej na kavico. V mestu sta dva zanimiva lokala tik ob reki Uni. Imel sem občutek, da zjutraj celotna vas pride v ta dva lokala na kavo. Kava z mlekom tam stane zgolj 1 bosansko marko, kar je pol evra.

Po kavici smo se odpravili na pohod do trdnjave Ostrovica, ki stoji na strmem hribu nad mestom. Ko smo prispeli na cilj, smo bili nagrajeni s čudovitim razgledom na mesto in reko. Bilo je res krasno.

Čeprav sem bil v Kulen Vakufu manj kot 24 ur, mi je to mesto priraslo k srcu. Tja bi se brez težav preselil za dva do tri tedne in delal na daljavo. Na srečo imam službo, ki jo lahko opravljam od kjer koli. Potrebujem le prenosni računalnik in internet.

Vsak dan bi šel zjutraj najprej teči: enkrat na Ostrovico, drugič ob Uni gor, tretjič ob Uni dol, četrtič na hrib na drugi strani Une … Potem bi šel na kavico in nato bi delal kar v lokalu ob reki. Ko se mi ne bi dalo več, bi zaplaval v hladno Uno in potem bi še malo delal. Okoli enajstih bi se dobro najedel bosanskih specialitet. Bilo bi kot v pravljici.

Kulen Vakuf je tudi odlično izhodišče za ogled znamenitosti v okolici. Največja znamenitost v tem delu Bosne in Hercegovine so zagotovo slapovi na reki Uni, ki se imenujejo Štrbački buk. Kako zelo veličastni so, si lahko ogledate v mojem video posnetku spodaj.

Na poti iz Kulen Vakufa do Štrbačkega buka najdete tudi veliko primernih lokacij za kopanje v Uni.

Ta del reke je poleg slapov znan tudi po raftingu. Ker smo bili tukaj ravno v soboto, smo videli na desetine raftov. Če ste navdušeni nad raftingom, ga boste tukaj dobili za bistveno nižjo ceno kot pri nas, v Sloveniji.

Zanimiv za ogled je tudi Martin Brod, kjer si lahko ogledate zanimive slapove. Ti sicer niso tako veličastni kot Štrbački buk, vendar so v vsakem primeru vredni ogleda.

Še malo dlje je mesto Drvar, ki je znano predvsem po desantu na Drvar. Tega so leta 1944 izvedli Nemci, da bi ujeli ali ubili vrhovnega poveljnika jugoslovanske vojske, tovariša Tita. V Drvarju si turisti ogledajo predvsem Titovo pečino in muzej, drugače pa Drvar in okolica nudita še veliko drugih zanimivih stvari, ki si jih morate ogledati.

Če boste že v Drvarju se vam izplača obiskati Etno vas Dodig o kateri si lahko več preberete na www.tomazgorec.si/etno-selo-dodig.

Če ste ljubitelj lepe narave in dobre hrane, potem morate obiskati te lepe kraje. To so kraji, kamor bi človek lahko šel tudi na dopust. Oddih v teh krajih vas bo zagotovo stal vsaj trikrat manj kot na Hrvaškem.

Za konec naj omenim še prijaznost Bosancev. Ljudje so tako zelo prijazni in gostoljubni, da je to kar težko verjeti in opisati. To morate preprosto doživeti. Potovanje v Bosno in Hercegovino je doživetje!

Namestitev v Kulen Vakufu

Mi smo v Kulen Vakufu najeli čudovito leseno hiško, ki si jo lahko ogledate v spodnjem video posnetku. Cena najema je bila za en dan za 3 osebe 30 evrov, za 2 osebe pa je cena 20 evrov. Vsaj tako je bilo v času našega bivanja. Je pa možno, da so v vrhuncu sezone cene malo višje, izven sezone pa ceno še nižje. Cene in zasedenost lahko preverite na https://bit.ly/sajra-kulen-vakuf.

Hiška se nahaja manj kot 50 metrov od reke Une, kjer je tudi manjše kopališče.

7 komentarjev

 1. Spoštovani, hvala za prelepe prispevke iz res čudovitih krajev. “Običajni” ljudje smo veliko prikrajšani za takšne podvige, lahko pa vsaj malo podoživimo preko vaših potovanj in prečudovitih videov in tekstovnih prispevkov. Zahvaljujem se vam za te prečudovite prispevke. Še veliko takšnih potepanj in prispevkov vam želim. Jožica

 2. Ja T to je Balkan skratka lepo poceni in gostoljubni.
  Tudi sam obiska v te kraje in jih bom še.
  Vedno bolj se mi zdijo razna potovanja
  po svetu bz.
  Hvala in lp

 3. Čudovit opis potovanja, tudi jaz obožujem Bosno in Hercegovino, vsako leto vsaj enkrat obiščem Brcko, ker ko enkrat spoznaš te prijazne ljudi se preprosto moraš vrniti in preživeti kak dan z njimi. Z eno besedo najboljši gostitelji predvsem pa srčni ljudje in Hrvatje si lahko vzamejo malo vzgleda, hvala za lepo idejo in septembra si gremo to ogledati ?

 4. Dva meseca sem tu delal leta 1983, tedaj je bil lepo kot danes,
  zdle ko sem že po malem star je Kulen Vakuf, veliko lepši.
  Pozdravček za “bosanca” Tomaž Gorec.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja