Je Bosna res takšna, kot pravijo?

mostar

Bosna in Hercegovina. Država, o kateri sem slišal že veliko, spoznal sem ogromno ljudi, ki so bili tam rojeni, ali pa tam še vedno živijo njihovi sorodniki, pa vendar doslej še nisem stopil na njena tla. Ne morem reči, da sem si to vedno želel, saj, iskreno, o tem, kaj dosti sploh nisem premišljeval. O Bosni in Hercegovini sem slišal ogromno, predvsem zgodb o tem, kako poceni pivo in kako odlične čevapčiče imajo, kar sedaj lahko potrdim tudi sam. Čevapčiči niso odlični, fenomenalni so!

Nekateri ljudje so mi Bosno predstavili skozi podajanje informacij o grozotah, ki so se tam dogajale v času vojn, kar je v meni vzbudilo neprijetne občutke, ki so me spremljali celotno naše kratko potovanje po tej prečudoviti, s prijaznimi ljudmi preplavljeni deželi. S tem ne mislim, da me je bilo strah ali kaj podobnega, preprosto sem pogosto razmišljal o tem, kako si lahko ljudje med seboj počnemo takšne stvari in koliko so ti ljudje, ki jih gledamo po ulicah Sarajeva in ostalih mest, zaradi vojn pretrpeli v svojem življenju. Kar nekaj časa sem potreboval, da sem lahko na celotno doživetje začel gledati z drugačnimi očmi. Zgodovina, ki jo ima Bosna, je preprosto grozljiva in dlje ko o tem premišljuješ, bolj se te misli vtisnejo v tvojo glavo.

Vsekakor pa menim, da je Bosna danes država, ki si jo je vsekakor vredno ogledati, saj ima res veliko zanimivega za ponuditi. Zgodovina je preteklost, zdi pa se mi prav, da se o teh stvareh še vedno govori, tudi če so neprijetne, saj se lahko iz njih marsikaj naučimo.

Priložnost, da obiščem Bosno in jo spoznam takšno, kot v resnici je, mi je ponudil prijatelj, no, sedaj tudi šef Tomaž Gorec, ki se je odločil, da ekipo podjetja Spletni partner odpelje v njemu tako ljubo državo. Nikoli nisem razumel, kaj je tako zanimivega v Bosni, da Tomaža vedno znova vleče tja, toda sedaj mi je postalo kristalno jasno: “Bosna ima čudovito naravo, tam stanujejo izredno prijazni in gostoljubni ljudje, cene prenočišč, ki so, mimogrede, zelo lepo urejena, so izjemno nizke, hrana in pijača sta res na vrhunskem nivoju”. Kaj drugega bi si človek sploh še lahko želel? No, jaz kot ljubitelj morja bi po vsej verjetnosti tega na potovanju moral pogrešati, toda, tokrat niti za hip nisem pomislil nanj. Bosna ima toliko rek in jezer, da na morje v toplih poletnih dneh sploh ne pomisliš.

Tomaž, ki je zares izjemno dober poznavalec Bosne in Hercegovine, nam je v treh dneh razkazal izjemno veliko zanimivih krajev. Potovanje smo začeli v petek zgodaj zjutraj. Ko se odpravljaš na potovanje ponoči z avtom in ko nisi voznik, si predstavljaš, da boš lepo nadoknadil nekaj ur spanca, ki ti jih je ukradla budilka. No, za spremembo je pri nas v avtu potekalo pravo predavanje o zgodovini in etnični sestavi Bosne in Hercegovine, njenih znamenitostih in zanimivostih, tako da s spancem ni bilo nič. Če kdo želi zapiske predavanja, mu jih lahko posredujem po elektronski pošti 😉 .

Prvi postanek, ki smo ga naredili, je bil v mestu Bihač, kjer smo zamenjali nekaj denarja, poskrbeli za brezplačno internetno povezavo, saj kot spletna agencija brez tega ne zdržimo cele tri dni in se nato odpravili naprej. Ogledali smo si ogromno krajev. Vseh na tem mestu ne bom našteval, saj jih je preprosto preveč, bi pa rad izpostavil nekaj meni osebno najbolj zanimivih krajev.

Štrbački buk na reki Uni je vsekakor kraj, ki ga morate obiskati, če se odpravljate v Bosno. Na spodnji fotografiji lahko vidite, kako prekrasna narava je tam.

štrbački buk

Ogledali smo si mesto Drvar, kjer smo se odpravili tudi v muzej. Tomaž nam je lepo predstavil, kaj vse se je v tem mestu dogajalo med vojnami, mi pa smo mu kot trije pridni učenci z veseljem prisluhnili.

Obiskali smo tudi mesto Jajce, ki je izjemno zanimivo in lepo. Največja znamenitost tega mesta, je vsekakor velik slap, prek katerega se reka Pliva zliva v Vrbas. Ta prizor je zares čudovit!

jajce

Na našem potovanju po Bosni in Hercegovini, smo si ogledali tudi mestece Kulen Vakuf, ki je sicer majhno, ampak izjemno zanimivo, zato vam vsekakor predlagam, da se ustavite tam, če le imate to možnost. V Bosni smo prespali dvakrat in sicer v hotelu Jet Set v mestecu Pale nad Sarajevom. To je odličen hotel s prijaznim osebjem, če se boste potikali po teh krajih, vam ga toplo priporočam.

Naslednji dan, smo se odpravili na Jahorino, kjer smo se ustavili v hotelu Vučko, nato pa smo pot nadaljevali malo bolj v divjino. Če odideš na potovanje s Tomažem Gorcem, kaj drugega sploh ne gre pričakovati ;). Seveda, se je vse dobro izplačalo, v kar sploh nisem dvomil. Narava je tam zelo lepa, na vrhu pa se nahaja glavna zanimivost in sicer vojaški bunkerji, ki so jih v času vojne bombardirala in tudi uspešno uničila Natova letala.

Ogledali smo si tudi prizorišče zimskih olimpijskih iger, ki so leta 1984 potekale v Sarajevu. Sprehodili smo se po bob stezi, ki je še dobro ohranjena. Seveda, pa v precej drugačni obliki, saj je postala raj uličnih umetnikov, ki so stezo dodobra popestrili s svojimi grafiti.

Sledilo je sproščanje in krajši ogled mesta Sarajevo, kjer je bil ponovno čas za čevapčiče in pivo. Veliko piva :D.

Če se boste odpravili v Bosno in Hercegovino, vam vsekakor svetujem, da si ogledate tudi Titov bunker, ki naj bi ga gradili celih 26 let in zanj zapravili nepredstavljivo veliko denarja. Bunker, je bil zgrajen za primer nuklearne vojne, do katere na srečo nikoli ni prišlo.

Avtor zgornjega posnetka je naš vodič po Bosni in Hercegovini, Tomaž Gorec. V kolikor vam je bil ta video všeč, verjamem, da boste na njegovem YouTube kanalu našli še mnogo vsebin, ki bi vas lahko zanimale, saj se na njegovem kanalu nahaja ogromno posnetkov iz Bosne in Hercegovine, ki so izjemno zanimivi. S klikom na https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos se lahko popolnoma brezplačno naročite na njegov kanal in si tako pridobite dostop do vseh njegovih posnetkov iz Bosne in Hercegovine in drugod. Tomaž, je pravi svetovni popotnik, zato verjemite, da ima zelo veliko zanimivih vsebin z različnih krajev.

Obisk Bosne vsekakor ne bi bil popoln, če se ne bi ustavili tudi v Mostarju, ki je meni osebno izjemno privlačno mestece. Gre za res lepo ohranjeno mestece, ki je turistično zelo znano. Vsako leto most, ki predstavlja glavno znamenitost Mostarja, obišče na tisoče obiskovalcev. Morda nedelja ni ravno najboljši dan za obisk, saj je bila gneča zares velika, toda z malo potrpljenja in dobre volje, si lahko tudi v takem primeru ustvariš dobro vzdušje.

Izlet po Bosni in Hercegovini je bil zares izjemno prijetna izkušnja, ki je verjetno ne bom nikoli pozabil. Pa ne samo zaradi Bosne same, pač pa tudi zaradi družbe, s katero smo Bosno raziskovali. Kot nov član podjetja Spletni partner, sem bil izjemno zadovoljen, da smo se lahko nekoliko zbližali z novimi sodelavci, kar je, vsaj po mojem mnenju, zelo koristilo tako poslovnemu kot prijateljskemu odnosu in to se mi zdi izjemno pomembno. Vsem podjetjem svetujem, da se čim pogosteje odločajo za skupne izlete s svojimi zaposlenimi, saj je na potovanju vzdušje precej drugačno kot v pisarni med delom. To, pa vsem skupaj omogoči, da se bolj sprostijo in med seboj bolje spoznajo.

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja