Titov bunker v Konjicu

Titov bunker, ki se nahaja v neposredni bližini Hercegovskega mesta Konjic, so v strogi tajnosti gradili med leti 1953 in 1979. Prebivalcem mesta Konjic se niti sanjalo ni, da se v njihovi bližini gradi ogromen podzemni bunker, v katerega bi se v primeru atomske vojne nastanili predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito in 360 njegovih najožjih sodelavcev.

Bunker naj bi prenesel jedrsko eksplozijo moči 25 kiloton. To je osemkrat močnejša eksplozija, kot je bila atomska eksplozija nad Hirošimo leta 1945.

Izgradnja bunkerja naj bi stala vrtoglavih 4,6 milijarde dolarjev. Če upoštevamo inflacijo, bi realna cena izgradnje bila najmanj 20 milijard evrov. Verjetno je to bilo popolnoma nepotrebno zapravljanje denarja in bi bilo bolje, da bi se za ta denar zgradilo ceste, šole, fakultete, bolnišnice …  Po drugi strani pa je takrat obstajala velika verjetnost, da bi Jugoslavijo napadla Sovjetska zveza, tako kot je Češkoslovaško. Pod Sovjeti zagotovo ne bi bilo lepo živeti.

Titov bunker se nahaja globoko v gori Zlatar, okoli 280 metrov pod površjem zemlje. Razprostira se na več kot 6500 kvadratnih metrih in v njem bi lahko 360 ljudi preživelo vsaj pol leta.

Ko se je leta 1992 v Bosni in Hercegovini začela državljanska vojna, se je Titov bunker znašel na območju, ki ga je nadzirala muslimanska vojska oziroma Armija BiH. Jugoslovanska narodna armada, ki je takrat bila v bunkerju, je bila bunker prisiljena zapustiti. Ker niso hoteli, da bi  bunker prišel v roke sovražnika, so ga minirali, vendar ga je pred katastrofo rešil polkovnik Šerif Gabovica, ki je prerezal žice za detonacijo. Šerif Gabovica je 13 let delal v Titovem bunkerju. Kje je delal, ni povedal niti svoji ženi.

Titov bunker so za javnost odprli leta 2011. Od takrat število obiskov bunkerja vsako leto raste. Najštevilčnejši obiskovalci bunkerja so Slovenci, ki jih je menda več kot polovica.

Sam sem Titov bunker obiskal že dvakrat. Zadnjič pred enim tednom, ko sem na izlet po Bosni in Hercegovini peljal svoje sodelavce.

Kot sem že omenil, se Titov bunker nahaja v neposredni bližini mesta Konjic. Mesto Konjic se nahaja na približno pol poti med Sarajevom in Mostarjem. Čez mesto teče reka Neretva, ki se takoj po koncu mesta izliva v Jablaničko jezero.

Konjic je lepo in prijetno mestece, ki za popotnike in turiste ni zanimivo samo zaradi Titovega bunkerja, temveč tudi zaradi drugih turističnih znamenitosti Ena od teh je zagotovo rafting na reki Neretvi, ki je menda čudovit. Sam imam namen iti na rafting še avgusta. Poročal bom, kako je bilo.

Samo dobrih 20 kilometrov iz Konjica je čudovito Boračko jezero, ki sem ga sam že večkrat obiskal in iz prve roke vam lahko povem, da je vredno ogleda.

V okolici Konjica so menda tudi zelo lepe gore in tu je pravi raj za planince in pohodnike.

Če imate čas, se v Konjicu ustavite za dan ali dva.

Če imate namen obiskati Titov bunker, je dobro, da svoj prihod rezervirate prek ene od lokalnih turističnih agencij v Konjicu. Cena vstopnice je 10 evrov. Sam priporočam agencijo, s katero sem dvakrat obiskal Titov bunker. Direktno jih lahko kontaktirate prek spodnjega obrazca.

  Ime: (obvezno)

  Email: (obvezno)

  Telefon: (obvezno)

  Št. oseb: (obvezno)

  Dodatno sporočilo:

  V agenciji vam bodo povedali, kdaj so na voljo vodeni ogledi. Pri njih se boste morali zglasiti vsaj 20 minut prej, da uredite papirje in vas odpeljejo do bunkerja. Če boste šli tja z lastnim prevozom, boste lahko šli do bunkerja kar s svojim avtom. Če nimate lastnega prevoza, vas do bunkerja odpelje agencija. Agencija ima v lasti tudi restavracijo z dobro hrano in lepo teraso. Terasa se nahaja nad reko Bijelo, ki se par metrov naprej izliva v reko Neretvo.

  Mi smo Titov bunker obiskali v nedeljo ob 12:00, kar se je izkazalo za najslabši možni termin. Gneča je bila namreč neverjetna. Če le imate možnost, za obisk priporočam kakšen drug termin.

  Že takoj po vstopu v objekt človek začuti, da je objekt ogromen in impozanten ter da bo videl marsikaj zanimivega.

  Vodenje po objektu je na zelo visoki ravni. Naša vodnica je vse skupaj zelo lepo razložila in je vedela odgovore na vsa vprašanja. Edina pomanjkljivost je bila to, da smo bili malo prevelika skupina in da je zame vse skupaj potekalo malo prehitro. Zagotovo ni tako, če Titov bunker obiščeš v kakšnem drugem terminu. Možno je tudi, da sem časovno stisko čutil samo jaz, ker sem imel veliko dela s slikanjem in snemanjem.

  Kaj vse nam je povedal vodnica, si lahko pogledate na spodnjem videoposnetku.

  Videoposnetek je sicer eno, vse skupaj videti v živo pa je popolnoma nekaj drugega. Tako da vsekakor priporočam ogled v živo.

  Edino, kar mi v Titovem bunkerju ni bilo všeč, je to, da so nekatere prostore popolnoma uničili umetniki. To, da uničiš 30 ali celo 50 let star inventar in to namečeš na en kup, zame ni umetnost, temveč vandalizem. En primer take umetnosti si poglejte na spodnji sliki. Sami presodite, ali je to umetnost ali pa uničevanje predmetov, ki imajo zgodovinsko vrednost in pomen.

  Če imate kakršno koli vprašanje v zvezi s Titovim bunkerjem, mi ga zastavite v komentarju tega prispevka in z veseljem vam nanj odgovorim.

  Samo 62 kilometrov iz Konjica se nahaja čudovito Ramsko jezero. Prepričan sem, da vam ne bo žal, če ga boste obiskali. Več o njem si lahko preberete na https://www.tomazgorec.si/ramsko-jezero, kjer si lahko pogledate tudi čudovit videoposnetek.

  5/5 - (10 votes)

  6 komentarjev

  1. Vsekakor , saj zame , ste na pravi poti . Mene v glavnem zanima , če se da vse skupaj ogledati v enem dnevu , seveda vključno z enim dobrim kosilom in kdaj bi morali iti od doma z avtobusom , da bi bilo vse skupaj izvedljivo . Sem iz Novega mesta in kateri dan v tednu vi predlagate . Hvala za pojasnilo .

   1. Če mene vprašate je Konjic veliko predaleč, da bi to šlo v enem dnevu. Prenočišče v Konjicu dobite za 15 ervo na noč. Tako, da si zorganizirajte tako, da boste vsaj enkrat prespali. Vmes pa si poglejte še kakšno znamenitost. Mogoče Ramsko jezero, Mostar,.. Ogromno je lepih in znimivih stvari v Bosni.

  2. Tom, zakaj je video v formatu 4:3. Vodenja v slovenskem jeziku pa verjetno ni, kljub dejstvu da prevladujejo slovenski obiskovalci.

   1. Zato, ker GoPro zelo malo uporabljam in je izgleda bil tako nastavljen. Sem sprmenil na 16:9. Hvala za info.
    Najbrž nimajo človeka, da bi vodil v slovenskem jeziku. Če bi meni dol eno lepo mlado Bosanko (oziroma tukaj je že Hercegovka) zrihtal, bi šel jaz.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja