Ramsko jezero je nekaj tako zelo lepega in tako zelo nenavadnega

Potovanja so moj največji hobi, zato veliko potujem in vidim ogromno čudovitih stvari. Velikokrat sem nad lepotami, katere vidim, popolnoma navdušen. Sicer je res, da sem oseba, ki se nad naravnimi lepotami hitro navduši, tako da pričakujem, da mi bo enkrat nekdo v komentar na moje prispevke ali objave na Facebook napisal, da sem čisto navdušen nad popolnoma vsako stvarjo, ki jo vidim. Takšen pač sem in to je dobro, da je človeku všeč veliko stvari. Ubogi so tisti, ki jim ni prav nič všeč in ki niso nad nobeno stvarjo navdušeni.

Da je Ramsko jezero zelo lepo sem vedel še preden sem ga prvič videl, saj sem si prej na internetu ogledal kar nekaj slik in video posnetkov. Nisem pa vedel, da je jezero tako zelo lepo in nenavadno. Brez slabe vesti lahko napišem, da je to ena izmed najlepših in najbolj nenavadnih naravnih lepot, kar sem jih videl v zadnjih nekaj letih. Glede na to, da so zadnja leta potovanja postala del mojega življenja, sem videl zelo veliko lepih in tudi nenavadnih naravnih lepot, ampak nič se ne more primerjati z Ramskim jezerom.

Ramsko jezero je v primerjavi z jezeri v Sloveniji kar veliko. Je približno pet krat večje od Bohinjskega jezera, je zelo razčlenjeno, ter ima kar nekaj otokov.

Na enem od številnih polotokov, ki globoko segajo v jezero, se nahaja Franjevački samostan in cerkev Device Marije. Zanimivo je, da sta cerkev in samostan locirana skoraj na sredini jezera. Lahko bi rekel, da je vse skupaj malo podobno otoku na Blejskem jezeru.

Z Aleksom sva sprva nameravala iti do samostana in cerkve, vendar žal nisva mogla priti do tja, saj so cesto zaprli. Tja sva se odpravila ravno na dan Marijinega vnebovzetja in zato so cesto preprosto zaprli.

Nato sva čisto na slepo z avtom zapeljala na en drug polotok. Bolj, kot se nama je odpiral pogled po jezeru in obali, bolj sem bil navdušen nad lepoto le tega. Prispela sva do enega lepega kraja in parkirala avto. Ko sem izstopil nisem mogel verjeti, da je to kar vidim, res. Verjetno je bilo vse skupaj tako zelo lepo tudi zato, ker je bil nivo vode v jezeru zelo nizek in je bil ta del površine, ki je še par mesecev nazaj bil pod vodo, sedaj izgledal zelo lepo in nenavadno. Barva jezera je res nenavadna. Lahko bi rekel, da je bila turkizno zelena. Ko vse to vidiš skupaj nastane res čudovita slika. Če menite, da malo “nakladam”, si oglejte zgornji video posnetek in boste videli, da je vse še lepše, kot opisujem.

Na obali jezera sva opazila redke obiskovalce jezera. Nekateri so na obali kar kampirali. Prepričan sem, da jim nihče ni nič rekel in da lahko na obalo Ramskega jezera pride kampirati kdor hoče in ne bo imel prav nobenih težav s tem.

Sprva sem mislil na tej točki (vidite jo na začetku video posnetka zgoraj), za snemanje z dronom porabiti eno baterijo. Ker pa je bilo vse tako zelo lepo sem porabil dve, tako da mi je ostala samo še ena.

Ko sva oba z Aleksom porabila po dve bateriji za dron, sva se usedla v avto in se odpravila na drugi konec jezera, ki je bil tudi zelo lep, vendar malo drugačen. Tudi tukaj sem z navdušenjem spustil dron v zrak in začel s snemanjem, vendar sem po parih minutah ugotovil, da mi nekaj blokira kontrolno ploščo in sem moral dron pripeljati nazaj ter tako dron kot nadzorno ploščo resetirati. Tako sem porabil dragocenih 25 odstotkov zadnje baterije. Tukaj sem prvič pomislil, da bo treba kupiti še dve baterije za dron.

Ko sem ponovno spustil dron v zrak mi je po nekaj minutah začela piskati kontrolna plošča, da bo zmanjkalo baterije v njej. Jezen sem bil sam nase, da je nisem prejšnji dan dal polniti. Kljub temu, da je dron stal 2.000 evrov, sem tvegal in še nekaj časa snemal, čeprav je nadzorna plošča glasno opozarjala, da bo zmanjkalo baterije. Načeloma sicer dron pride nazaj na izhodiščno mesto, če se prekine povezava s kontrolno ploščo, ampak glede na to, da dron ne stane 100 evrov, nisem imel namena eksperimentirati.

Ramsko jezero smo obiskali tudi leta 2023. Kako smo se imeli si poglejte v spodnjem videoposnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Na Ramskem jezeru sva preživela le nekaj ur. Predvsem zato, ker sva se na Ramskem jezeru ustavila spotoma, ko sva šla iz Mostarja na Jahorino. Če bi vedel, da je na Ramskem jezeru tako zelo lepo, bi potovanje načrtoval drugače. Vsaj en dan bi prespala nekje v bližini jezera.

Ko sva odhajala iz Ramskega jezera, sem v glavi že delal načrt, kdaj ga bom spet obiskal. Zagotovo grem naslednjič na ta čudoviti kraj vsaj za štiri ali pet dni. Jezero in okolico bom raziskal do vsakega kotička. Našel bom tudi enega domačina, ki mi bo lahko posodil čoln in bom z njim obiskal vse otoke na jezeru.

Se že veselim tega trenutka, ko bom spet prišel na Ramsko jezero.

Sam sem takšna oseba, da ko se nad neko stvarjo navdušim, potem to stvar preučim do potankosti. Ko sem lansko leto šel na potovanje v Ukrajino, sem imel v načrtu obiskati tudi Černobil, ker je pač tam bila leta 1986 največja jedrska nesreča do sedaj. Niti pomislil nisem, da bi prej o vsem skupaj kaj prebral, si pogledal kakšen video,.. Ko pa sem zadevo videl in doživel, pa sem se poglobil v to. Pregledal sem na desetine dokumentarcev, prebral veliko člankov,… Enako je bilo, ko sem obiskal koncentracijsko taborišče Auschwitz. Mimogrede naj omenim, da tiste, ki vas zanima Černobil, si preberite članek z naslovom Po sledeh svetovne katastrofe, ki ga je napisal moj sopotnik Peter. Članek najdete na www.tomazgorec.si/po-sledeh-svetovne-katastrofe.

Enako kot s Černobilom in Auschwitzom je bilo tudi z Ramskim jezerom. Začel se brati članke in gledati video posnetke na Youtube, tako da sedaj o Ramskem jezeru vem zelo veliko.

Na začetku tega članka sem se vam mogoče malo zlagal, ko sem omenjal da je Ramsko jezero naravna lepota. Ni čisto naravna lepota, ker je to umetno jezero, ampak če mene vprašate je to naravna lepota.

Ramsko jezero je nastalo leta 1968, ko so na reki Rama zgradili jez in tako poplavili površino večjo, kot 15 kvadratnih kilometrov. Na poplavljenem področju je včasih živelo kar 1.744 ljudi. Poplavljeno je bilo 1.147 objektov. Med njimi tudi džamija.

Največja globina jezera je okoli 95 metrov. Največja dolžina jezera je 12 in pol kilometrov, širina pa 4 kilometre in pol. Ramsko jezero je znano po tem, da se nivo vode zelo spreminja. Po uradnih podatkih do 55 metrov, po neuradnih pa tudi veliko več. Leta 2011, ko je bila velika suša je Ramsko jezero upadlo na najnižji nivo po letu 1968. Na tako nizek nivo, da je bilo možno videti ostanke sadovnjakov, pokopališč, objektov in celo džamije.

V času, ko sem jaz obiskal Ramsko jezero, je bil nivo vode dokaj nizek. Najvišji nivo je običajno spomladi, ko se v okoliških hribih topi sneg. Po slikah sodeč, je spomladi jezero popolnoma drugačno, kot je bilo takrat, ko sem bil tam jaz. Tako, da ga spomladi zagotovo obiščem, da vidim kako izgleda, ko je nivo vode višji.

Še nekaj je na Ramskem jezeru zelo zanimivo. Turistov skoraj ni. Zgleda, da še niso odkrili tega čudovitega bisera. Če ste oseba, ki imate radi kraje, kjer ni veliko turistov, potem morate obiskati Ramsko jezero.

Ko sem na spletu preverjal namestitve ob Ramskem jezeru sem začudeno ugotovil, da jih je zelo malo ali jih sploh ni. Na Bookingu sem našel samo eno hišo ob jezeru, ki pa je za razmere v Bosni in Hercegovini zelo draga. Po aktivnem iskanju po spletu sem našel še eno možnost za namestitev, kjer pa ni bila navedena cena. Sicer sem prepričan, da so namestitve še na voljo, samo ljudje jih niso dali na Booking, spletne strani pa nimajo.

Obisk jezera je tudi zelo primeren za tiste, ki imate avtodom. Prepričan sem, da se lahko namestite kjerkoli želite in da vam ne bo nihče nič rekel.

Stika z ljudmi ob Ramskem jezeru nisem imel, ker sem bil tam samo nekaj ur in še to na nenaseljenih območjih. Sem pa prepričan, da so zelo prijazni, kot vsi Bosanci.

Upam, da sem vas s tem lepim video posnetkom in slikami prepričal, da enkrat obiščete Ramsko jezero. Naj dodam še, da so v Bosni in Hercegovini zelo nizke cene, odlična hrana in prijazni ljudje. Kljub temu, da zadnjih 20 let aktivno potujem po celem svetu, je Bosna in Hercegovina moja destinacija številka ena.

Naj povem še, da je pred kratkim Ramsko jezero navdušilo tudi državno veslaško reprezentanco Avstralije do 23 let, ki so se pripravljali za svetovno prvenstvo v Bolgariji. Nad jezerom, naravo in gostoljubnimi domačini so bili naravnost navdušeni. Spali in jedli pa so kar v samostanu, v kraju Ščit.

Poglejte si čudovite video posnetke iz Bosne in Hercegovine:

Splošen video o Bosni in Hercegovini – https://youtu.be/a-G0HAGgdrs
Znameniti stari most v Mostarju – https://youtu.be/-fBcpBoVJV4

Še veliko lepih, vendar ne montiranih video posnetkov iz Bosne in Hercegovine in tudi mojih drugih video posnetkov najdete na mojem Youtube kanalu – https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos.

1 komentar

  1. “Ubogi so tisti, ki jim ni prav nič všeč in ki niso nad nobeno stvarjo navdušeni.” Odlične besede, katere si naj marsikdo prebere, ki kar naprej nekaj kritzira. Odličen potopisni članek, ki me je tako navdušil, da to “čudo” z ženo obiščeva, ko bo le mogoče. HVALA za to!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja