Nootropiki: Prehranska dopolnila ali pametne droge?

Nootropiki

V poplavi prehranskih dopolnil, drog, zdravil, in drugih substanc se je oblikovala prav posebna skupina t.i. nootropikov (ang. nootropics). 

Po definiciji so nootropiki substance, ki lahko pozitivno vplivajo na spomin, fokus, koncentracijo, produktivnost, počutje in tudi aktivno sodelujejo pri zmanjšanju upada naših kognitivnih sposobnosti.

Za razliko od klasičnih prehranskih dopolnil (kot so multivitamini), so nootropiki precej močnejše substance, vendar praviloma ne prinašajo nobenih stranskih učinkov, zato jih moramo obravnavati drugače kakor zdravila ali pametne droge.

Vendar v javnosti še vedno prihaja do zmede pri ločevanju nootropikov od ostalih substanc, s čimer pa se širijo tudi napačne informacije. 

Kaj točno so nootropiki?

Izraz nootropik (ang. nootropic) je bil prvič uporabljen že leta 1972, ko je romunski kemik in psiholog Corneliu E. Giurgea sintetiziral Piracetam, prvi znan nootropik. 

Od takrat dalje so se pospešeno začele razvijati še druge sintetične substance, s katerimi bi lahko oplemenitili naše kognitivne sposobnosti. 

Poleg sintetičnih substanc pa je do vse več razvoja prihajalo tudi na področju drugih substanc, kot so zdravilne gobe, tradicionalna zelišča, aminokisline, stimulanti, vitamini, minerali, itd.

Šele v zadnjem desetletju se je začel izraz nootropiki uporabljati ne zgolj za sintetične substance, temveč za vse substance, ki imajo pozitivne učinke na naše kognitivno delovanje. 

Tako se je izoblikoval še en izraz: Nootropic stack (“kopica združenih nootropikov”), ki dejansko pomeni 2 ali več nootropikov združenih v en izdelek. In ravno združeni nootropiki so tisti, ki prinašajo največ pozitivnih učinkov, vendar so hkrati najmanj raziskani. 

Če naštejem nekaj konkretnih substanc, ki se smatrajo kot nootropiki: 

 1. Zdravilne gobe (Chaga, Reishi, Lion’s Mane)
 2. Adaptogena zelišča
 3. Aminokisline (L-theanine, L-tyrosine, in druge)
 4. Holini (Citicoline, Alpha GPC)
 5. Vitamini in minerali
 6. Koencim Q10, Omega 
 7. Kofein
 8. Zelišča, izvlečki, itd.
 9. Sintetični nootropiki (Piracetam, Noopept)

Kaj vse lahko pričakujete od nootropikov?

Nootropiki lahko uporabnikom prinesejo mnoge koristi, ki so lahko kratkotrajne (do nekaj ur) in dolgotrajne (strukturne spremembe v možganih). 

Kratkotrajne koristi

Večina ljudi jemlje nootropike zaradi njihovih kratkotrajnih učinkov. Mnogi ljudje že zjutraj (pred začetkom dela) vzamejo nekaj kapsul nootropikov, ki jim pomagajo predvsem pri:

 • Fokusu in zbranosti
 • Produktivnosti
 • Počutju in motivaciji
 • Povečanju energije

Poleg vsega se določeni nootropiki jemljejo tekom dneva ali celo ob večerih, ker nas pomirjajo in lahko celo pomagajo pri spanju. 

Nootropiki pa se uporabljajo tudi za izboljšanje spomina – določeni vplivajo na naš kratkoročen spomin, spet drugi na dolgoročen spomin.

Dolgotrajne koristi

Čeprav se mnogi tega ne zavedajo, imajo nootropiki mnoge dolgotrajne koristi. 

Nootropiki lahko pomagajo:

 • Proti staranju
 • Pri nevroregeneraciji in zdravju možganov
 • Za dolgoročno ohranjanje visokih kognitivnih sposobnosti

Brez dvoma imajo nekateri nootropiki izredne pozitivne koristi za naše zdravje možganov, sodelujejo pri regeneraciji naših nevronov, zaustavljajo upad naših kognitivnih zmožnosti, uničujejo proste radikale, obnavljajo celice, in še bi lahko naštevali.

Novejše raziskave kažejo, da lahko nootropiki direktno ali indirektno upočasnijo naše staranje. 

Eden takih nootropikov je resveratrol, ki je sicer antioksidant, ki bi naj bil kar 20x močnejši od vitamina C.

Žal smo šele v začetnih fazah raziskovanja vplivov nootropikov, zato so mnoge potencialne koristi še nejasne, neraziskane, hkrati pa še ne poznamo možnih neželenih dolgoročnih učinkov.

So pa prvi rezultati in študije izredno obetavne, tako da se že lahko veselimo novih spoznanj. 

Za koga so nootropiki najprimernejši? 

Nootropike uporabljajo različne ciljne skupine z različnimi cilji. 

Mlajši uporabljajo nootropike predvsem za izboljšanje kognitivnih sposobnosti, kar jim pomaga v šoli (predvsem med izpiti, ipd.), na začetku karierne poti, tudi v športu.

Srednja generacija uporablja nootropike za povečanje fokusa, energije, produktivnosti, pa tudi spomina, kar jim izredno koristni pri vsakodnevnih aktivnosti, še posebej v službi/delu na projektih, …

Starejši pa šele zdaj odkrivajo pozitivne koristi nootropikov, ki jih vse pogosteje uporabljajo za upočasnitev njihovega staranja in upada kognitivnih zmožnosti.

Skratka, nootropiki so izredno uporabni za vse ciljne skupine, se pa odsvetujejo mlajšim od 18 let in nosečnicam.

V kolikor jemljete zdravila, ali imate kakšno bolezen, priporočam, da se pred uporabo posvetujete z zdravnikom. Sicer lahko pričakujete, da vaš osebnih zdravnik nootropikov ne pozna, vendar lahko z malo raziskave hitro ugotovi, ali je kakšen izmed nootropikov potencialno nevaren v kombinaciji z zdravilom, ki ga jemljete. 

Nootropiki NISO pametne droge

Ena največ napak na področju nootropikov je njihovo mešanje s t.i. pametnimi drogami (ang. “Smart drugs”). 

Pametne droge so zdravila za zdravljenje težav s spanjem, težav povezanih z ADHD, ipd., ki pa imajo izredno močne učinke na zdrave ljudi. V kolikor vzamete kakšno pametno drogo lahko pričakujete nenaden dvig energije, ekstremen fokus in produktivnost.

Seveda pa pametne droge (za razliko od nootropikov) prinašajo kar nekaj negativnih stranskih učinkov, dolgoročna uporaba ni priporočljiva, so ilegalne, ali pa zanje potrebujete recept, in ne prinašajo pozitivnih dolgoročnih učinkov.

Zaradi nejasnega razlikovanja marsikdo misli, da so pametne droge enake nootropikom, vendar sedaj vidimo, da to ne drži.

Čeprav imajo tudi pametne droge svoj krog uporabnikov (predvsem študentje in podjetniki), je njihovo zlorabljanje izredno nevarno in nepriporočljivo.

3 najbolj znane pametne droge so Ritalin, Modafinil in Adderall. 

V kolikor želite sebi najboljše, potem vam iskreno priporočam, da se pametnim drogam na široko izognete, ter raje poiščete učinkovite nootropike. 

Ali so nootropiki varni? 

Da, nootropiki so varni, v kolikor se držite priporočene uporabe, ne presežete dnevne doze in če posegate po kvalitetnih nootropikih.

Na trgu (tudi v Sloveniji) je na voljo kar nekaj nootropikov in ogromno prehranskih dopolnil, ki so izredno nekvalitetna in potencialno nevarna. Tudi če za nootropikom stoji znano podjetje s poslovalnicami po celi Sloveniji, to ne pomeni, da proizvaja kvalitetna dopolnila.

Skratka, v kolikor želite še zmanjšati kakršna koli tveganja pri jemanju nootropikov, vam priporočam naslednje:

 1. Pred uporabo naredite domačo nalogo in se poučite o nootropikih
 2. Poslušajte prave strokovnjake in berite kvalitetne spletne strani (vse ključne informacije lahko najdete na www.yourinception.com)
 3. Skušajte ugotoviti, kje se posamezni nootropiki kupujejo, kakšna je kvaliteta nootropikov, itd.
 4. Praviloma so dražji nootropiki tudi kvalitetnejši
 5. Sledite priporočilom proizvajalcev in ne presežite dnevne doze
 6. Posvetujte se z vašim zdravnikom

Na ta način boste zmanjšali morebitna tveganja in pojavljanje stranskih učinkov pri jemanju nootropikov.  

Kje izvedeti več o nootropikih?

Če bi se radi naučili več o nootropikih, predlagam, da si preberete blog Your Inception, ki je trenutno eden izmed najbolj branih in popularnih blogov na tematiko nootropikov. Za več informacij kliknite tu: https://www.yourinception.com/.

Na blogu boste našli odgovore na praktično vsa vaša vprašanja, pa tudi najbolj popularne in učinkovite nootropike, primerjave in ocene prehranskih dopolnil z nootropiki, in mnogo več.

Za konec bi rad poudaril dejstvo, da nootropiki niso magične tabletke, ki vam bodo povečale vaš IQ ali čudežno izboljšale vaše počutje.

V kolikor je vaš življenjski stil slab (premalo spanja, slaba prehrana, premalo gibanja, itd.), bodo nootropiki imeli bistveno manjši vpliv na vaše počutje. 

Zato vedno priporočam, da najprej uredite te zadeve, šele nato pričnete z jemanjem nootropikov. Takrat pa lahko pričakujete tisto piko na i, ki vam bo še manjkala do ultimativne produktivnosti.

In takrat boste zares razumeli pravo moč in učinkovitost nootropikov.

3/5 - (2 votes)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja