Recept za musako

Musaka je ena posebna jed iz krompirja in mletega mesa. Recept je sestavljen iz krompirja, mesne omake in bešamel omake. Za pripravo odličnega kosila za štiri osebe potrebujemo. Kilogram drobnejšega krompirja. Dve veliki čebuli, 600g mletega mesa, tri stroke česna, sol, poper, majaron, kumino in paradižnik za mesno omako. 100g masla, štiri žlice moke, pol litra mleka, sol, poper in nariban muškatni orešček za bešamel omako. Maščobo za pekač in jajce za preliv.

Sestavine: 1kg krompirja, dve čebuli, 600g mletega mesa, tri stroke česna, sol, poper, majaron, kumina, paradižnik, 100g masla, 4 žlice moke, pol litra mleka, muškatni orešček

Prav tako bomo potrebovali še posodo za kuhanje krompirja, posodo za mesno omako in posodo za bešamel omako. Seveda ne bo šlo brez pekača za pečenje musake.

Recept za musako gre nekako takole. Krompir z lupino operemo in damo kuhat v hladno vodo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in kuhamo približno pol ure. Čas kuhanja je odvisen od debeline krompirja. Kuhan krompir odcedimo in ohladimo. Najhitreje gre, če ga prelijemo z mrzlo vodo in jo večkrat zamenjamo. Ohlajen krompir olupimo in narežemo na tanjše rezine. Lahko ga tudi naribamo na rezine.

Med tem, ko se kuha krompir, olupimo čebulo in jo narežemo na male kocke. V posodi razpustimo maščobo in ji dodamo narezano čebulo. Pražimo, da čebula ostekleni. Potem dodamo mleto meso, solimo, popramo, dodamo česen, kumino in majaron. Dobro premešamo, da se meso lepo razpusti. Po približno petnajstih minutah dodamo mesu še na kocke narezan paradižnik. Musaka bo tako bolj sočna. Kuhamo še nadaljnjih petnajst minut. Omako odstavimo z grelne plošče.

Recept vsebuje tudi bešamel omako, ki jo skuhamo po naslednjem postopku. V posodi razpustimo maslo in dodamo moko. Pražimo toliko časa, da se moka začne peniti. Zalijemo s hladnim mlekom. Ves čas mešamo. Solimo, popramo in dodamo malo naribanega muškatnega oreščka. Toliko, da omaka prijetno zadiši. Kuhamo še vsaj pet minut, da se moka skuha. Ves čas mešamo. Bešamel omaka se namreč zelo hitro zažge. Ne zanašajte se na posodo. Pišem iz lastnih izkušenj.

Musaka je zloženka. Pečico segrejemo na 160°C. Pekač, približnih dimenzij 20x15x8 cm, namažemo z maščobo. Na dno naložimo plast krompirja. Vsaj 2 cm. Prelijemo s polovico bešamel omake. Na to damo vso mesno omako. Pokrijemo s preostalim krompirjem. Krompir prelijemo z drugo polovico bešamel omake, ki smo ji primešali jajce. Pekač potisnemo v pečico in pečemo eno uro. Na vrhu naj se naredi zlato rjava skorjica. Pečeno musako vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi. Med tem pripravimo kakšno dobro svežo solato.

Obstajajo še drugi recepti za pripravo musake. Napisala jih bom še nekaj. Katera musaka pa bo vam najbolj všeč, se boste odločili sami. Količine živil prilagajajte vašim željam.

Če nimate pri roki drobnega krompirja, olupite večje krompirje. Surov olupljen krompir zrežite ali naribajte na rezine. Rezine naj ne bodo pretanke. Skuhajte jih do mehkega. V vodi ali na sopari. Postopek potem nadaljujte kot veleva zgornji recept.

Mesno omako lahko naredite iz katere koli vrste mesa. Najboljša je mešanica govejega in svinjskega. V razmerju 200g svinjskega mesa in 400g govejega mesa. Priporočam, da meso zmeljete sami. Nič pa ne bo narobe, če kupite že mleto mešano meso. Bodisi mešano ali samo goveje. Kot sem že napisala, recept lahko uporabite tudi za druge vrste mesa. Musaka pa bo prav tako dobra.

Namesto zahtevnega bešamela, lahko preprosto pol litra mleka začinite in solite. Vanj vmešajte tri jajca. Musako sestavite brez bešamela in na koncu zalijte z mlekom z jajci. Pečenje je enako kot pri prvotnem receptu.

Jed prvotno izvira iz Grčije, ime musaka pa je otomansko (turško). V Grčiji so uporabljali za plasti popečene, kuhane ali ocvrte jajčevce. Jagnjetino in belo omako iz mleka in jajc. Krompirjeva musaka pa je balkanska različica te okusne jedi. Zato nam vedno ob omembi musake pride na misel zloženka iz krompirja in mesa, prelita z belo omako. Po svetu pa obstajajo še številni drugi recepti.

Originalna musaka pa naj bi se pripravila takole. Sveže jajčevce posolimo in pustimo nekaj časa stati. Tekočino popivnamo s papirnato krpo. Zložimo jih na pekač in malo podušimo na oljčnem olju. Mleto jagnjetino prepražimo na čebuli in začinimo z cimetom, pimentom in črnim poprom, dodamo sesekljan česen in paradižnikove kocke. Meso damo na jajčevce. Po njem pa polijemo bešamel omako. Pečemo toliko časa, da zgornja plast dobi zlato rjavo skorjico. Recept sem odkrila na spletu.

Katera vrsta krompirja je najboljša za musako?

Enaka, kot za krompirjevo solato ali pražen krompir. Ozimne vrste. Mladega krompirja ne priporočam.

Lahko namesto svežega paradižnika uporabim paradižnikovo omako?

Lahko. Posebno v sezoni, ko ni na razpolago paradižnika z domačega ali sosedovega vrta.

Ali obstaja veganska različica?

Obstaja. Namesto mesa živali uporabite pšenično meso ali zelenjavo. Mleko pa nadomestite z rastlinskim. Jajca izpustite.

S čim nadomestim maslo v bešamel omaki?

Z oljem ali kokosovim maslom. Sveže stiskanih olj ne priporočam. Prav tako ne svinjske masti. Imajo premočan vonj in okus.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja