Bi Slovenec pustil nabirati regrat na svojem travniku?

V ponedeljek, 11. 3., ob 20:30 bom imel na svojem Youtube kanalu zanimivo oddajo v živo, kjer bo tema, ali bi pustili ljudem nabirati regrat na svojem travniku. Kliknite https://www.youtube.com/live/d6-_VAS1obc?si=1Tt0Catzy0Ue46f- in si nastavite opomnik in kliknite všeček. 

O tem, koliko Slovencev bi pustilo nabirati regrat na svojem travniku, si lahko pogledate anketo na https://www.youtube.com/@tomazgorec/community. Vabljeni tudi k sodelovanju k anketi. 

Kako se je vse skupaj začelo?

Pred kratkim sem na socialnih omrežjih objavil video, katerega tema so bile visoke cene regrata v Ljubljani. Sam sem v videoposnetku povedal, da ima vsak za svoj izdelek ali storitev pravico postaviti takšno ceno, kot želi. Mi, kupci, pa imamo pravico reči ne, če se nam zdi cena previsoka. Video si lahko pogledate na Facebooku tukaj ali na TikToku tukaj

Tisti, ki ste si pogledali video, ste videli, da sem v videu rekel, naj si ga gre tisti, ki mu je regrat drag, nabrati sam. Regrata je, kolikor hočeš. Prepričan sem, da se ga od vsega ne pobere niti desetinke odstotka. Ko sem snemal video, nisem niti pomislil, da bi koga zmotilo, da bi šel nekdo na njegov travnik nabirati regrat. Ampak sem se zmotil. Hitro so nekateri napisali komentarje, da po njihovem travniku ne bo nihče nabiral regrata. Začeli so padati komentarji, kot jih lahko preberete spodaj. 

Bojana je glede na komentarje ugotovila, da je največja kraja, če si na tujem travniku nabereš malo regrata. 

Slavči Brumenc je povedal, da ima 17 hektarjev travnika in je vsak dobrodošel, če pride nabirati regrat.

K nabiranju regrata je vabil tudi Slavko Pavlin. 

Mojca pa je opozorila, da nekateri ne pridejo nabirati samo regrata, ampak so se spravili tudi na motovilec.

Na mail mi je pisal kmet izpod vznožja Šmarne gore, ki mi je napisal sledeče (objavljam nelektorirano).

Da grem k bistvu nič ne rečem nekateri ljudje spoštujejo mojo zemljo tudi če nabirajo regrat spomladi po travnikih naberejo za kosilo dva tri vec ne pazijo da ne povzročajo škode. Ti ljudje so v veliki meri domačini vaščani. Na drugi strani so pa ljudje kateri se pripeljejo v svojih jeklenih konjih parkirajo na travniki iz avtomobila spustijo svojega psa otroke in se odpravijo nabirat regrat. Pes veselo koplje luknje po travniku opravlja svoje potrebe njegovega dreka nihče ne pospravi (zakaj me to moti povem kasneje) ko pa zaključijo z nabiranjem pridejo do avta svojega ljubljenčka očistijo robčke plastične flaše v katerih bila voda za pitje in cisčenje psa odvržejo na ta isti travnik kjer so se prej veselo sprehajali in nabirali svojo solato.
 
Opisal sem en primer tega je mnogo še.
 
Torej mene kot kmeta ki na tej površini prideluje hrano za svojo čredo živali ne motijo ljudje, kateri se do mojega travnika, njive in gozda obnašajo spoštljivo. To pomeni, da nabere regrata koliko ga potrebuje in ne smeti. Ter, da so njegovi hišni ljubljenčki je pod nadzorom. Motijo me ljudje kateri moje lastnine ne spoštujejo, povzročajo škodo, smetijo in ne pospravijo dreka za psom. Na žalost moram reči, da je teh ljudi po mojih opažanjih čedalje več in več. Odnos, saj ni moje, tukaj lahko delam vse ni pravilen in od tu izhaja nejevolja lastnikov. 
 
Naj na hitro samo se obrazložim zakaj je pasji drek in smeti problem na travnikih. Plastika in pločevinke pri govedu povzročijo ustavitev ali poškodbe prebavnega traku in s tem posledično pogin. Imel sem dva taka primera v zadnjih 3 letih.
 
Pasji iztrebek lahko povzroči abortus teleta. Pri nas smo v zadnjih petih letih imeli štiri take primere. 
 
Vsaka izguba teleta, krave ali bika pomeni ogromno škodo, katero ti nihče ne povrne in se zgodi zaradi brezobraznosti, nerazgledanosti in ega nekaterih ljudi. 
 
Je pa tako kot povsod smo dobri ljudje in smo slabi ljudje.
 
Moram priznati, da sem na take primere čisto pozabil. Verjetno zato, ker meni niti na misel ne bi prišlo, da bi na kakšnem travniku ali kjerkoli drugje pustil plastenko ali pločevinko. Kar se tiče pasjih iztrebkov, nisem vedel, da so tako nevarni.
 
Ljudje res postajajo čedalje bolj brezobrazni in sebični. Vsak vidi samo sebe. Tako da po tem mailu, ki sem ga dobil od kmeta izpod Šmarne gore, gledam na to stvar malo drugače. Bolj razumem kmete. 
 
Več o tej temi se bomo pogovarjali v ponedeljek ob 20:30 v živo na mojem Youtube kanalu. Kliknite https://www.youtube.com/live/d6-_VAS1obc?si=1Tt0Catzy0Ue46f- in stisnite všeček, če boste gledali oddajo v živo. 

2 komentarja

  1. Regrat, šparglji, kostanj, vse rastline ki se same zasejejo lahko pobiraš kjerkoli. Samo škode ne smeš delati LP

  2. Ko odrezejo regrat,se od reze tudi nekaj trave,na travniku,in potem je manj sena za govedo,ja se dela skoda,naj si kupijo košcek zemlje,pa lahko delajo,
    Po zelji,,potem placas davek,hodili bi pa vsi,ce ima psa naj ga vodi po svojem.lp.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja