Odškodnina za strah in stresno motnjo v primeru prometne nesreče

odškodnina v primeru prometne nesreče

Želite, da vam na bančni račun priteče visoka odškodnina v primeru prometne nesreče, ki vključuje tudi strah in stresno motnjo?

V primeru prometne nesreče, v katero ste bili vpleteni, ste najverjetneje doživeli tudi nemoč, grozo ali močan strah.

Slovenska zakonodaja in pravom poznata tako imenovani primarni strah, ki nastane neposredno ob prometni nesreči. Zelo pogosto gre v tem primeru za močan in trenuten strah, saj je vse nesreče zgodijo povsem nepričakovano, človeku pa škodijo tako telesno kot duševno. Nesreče se pač dogajajo in velikokrat ogrožajo zdravje ter življenje oškodovancev. Ti ob in po nesrečah občutijo različna čustva, kot sta strah in obup, seveda pa tudi telesne bolečine. Vse to se obravnava, kadar je na mizi odškodnina v primeru prometne nesreče.

Tako imenovani sekundarni strah pa je tisti, kadar oškodovanec nezgode doživlja strah še nekaj časa, ki je intenziven in dolgotrajen in je tudi sestavni del odškodnine v primeru prometne nesreče.

Ste bili v nesreči voznik, pešec, kolesar, sopotnik? Ste bili med nesrečo delavec, morda vas je nekdo fizično napadel? V vseh teh primerih je povsem običajno, da vas je strah, da občutite stres, preobremenjenost, po glavi se vam podijo različne skrbi, morda ste tik po prometni nesreči celo hudo jezni. Povsem običajno je tudi, da se v vas takrat mešajo različna občutja, neprijetna izkušnja se namreč vsadi v vas in jo podoživljate na različne načine, s travmami. Ta travma je vključena v višino zneska, ki vam pripada kot odškodnina v primeru prometne nesreče.

Poškodbe pri odškodninskih zahtevkih v primeru prometnih nesreč so najpogosteje označene in opisane kot poškodbe glave, vratu, možganov, hrbta, obraza, hrbtenjače in okončin, pogoste so tudi poškodbe notranjih organov in različne druge poškodbe. Še posebej poškodbe psihološke vrste so lahko izredno težke za vse žrtve nesreč.

Vsakovrstne nesreče, ki nas lahko doletijo v prometu ali na delovnem mestu, nam lahko povzročijo različno močne in dolge psihološke težave oziroma poškodbe tako voznikov kot drugih udeležencev. Mednje spadajo različne čsutvene stiske, vztrajna tesnoba, tako imenovana posttravmatska stresna motnja in celo depresija. Tovrstne poškodbe, ki so zlasti psihološke, lahko močno vplivajo na posameznikovo življenje z različnih vidikov. Na človeka imajo lahko dolgotrajne posledice, še posebej, če ta ne poišče strokovne pomoči.

Ko govorimo o dlje časa trajajoči duševni stiski, lahko začnemo govoriti o tako imenovani psihični travmi. Ta se pojavi zaradi neke nesreče, ki je človeku resnično škodila ali pa bi ga lahko ogrozila.

Strokovno se to imenuje posttravmatska stresna motnja. Nastane načeloma ob poškodbah v prometnih nesrečah.

Na kakšen način se pridobi odškodnina v primeru prometne nesreče oziroma še pred njo diagnoza posttravmatska stresna motnja? 

Kot pravi statistika, za posttravnatsko stresno motnjo pogosteje trpijo ženske kot moški, je pa to seveda odvisno zlasti od posameznikove miselnosti. Kdo točno bo trpel zaradi nje, je zelo težko napovedati.

Kako postopati? Stopite so osebnega zdravnika, ki vam bo napisal napotnico, prek katere boste obiskali psihologa ali psihitra. Če vam napotnice ne bo želel napisati, čeprav dlje časa duševno trpite in ste podvrženi dolgotrajnemu psihičnemu stresu zaradi nesreče oziroma poškodbe, potem lahko specialista oziroma izbranega psihiatra/psihologa kontaktirate tudi sami.

Specialist vam bo podal diagnozo, ki je lahko posttravmatski stresni sindrom oziroma motnja. Ne bojte se, ko boste tam, se strokovnjaku izpovejte, zaupajte mu vse svoje težave in skrbi, saj bo le tako lahko dobil boljši vpogled v samo jedro vaših bolečin. Morda vam bo dal neko dodatno diagnozo, na katero se lahko sklicujete, ko vam bodo odmerjali višino odškodnine v primeru prometne ali kakšne druge nesreče. Prejeli pa boste tudi vso strokovno pomoč, da boste lažje ublažili vse težave, ki so vas zadele ob in po prometni nesreči.

Zakaj se sploh počutite tako? To izvira iz vaše podzavesti, in sicer iz strahu pred ponovno nesrečo. V prometu morda slišite neke zvoke ali vidite stvari, ki vas spominjajo na travmo, če neprestano razmišljate o tem, pa bi že lahko govorili o tako imenovani posttravmatski stresni motnji.

Preostali simptomi, ki jih še zajema odškodnina v primeru prometne nesreče in so vezani na posttravmatsko stanje, so sledeči:

– spremembe apetita ali vzorcev spanja

– občutki obupa, brezupa, depresije, jok 

– težave pri odločanju in s spominom

– razdraženost, vznemirjenost brez pravega vzroka

– občutite raztresenost in se ne morete osredotočiti na vsakdanje aktivnosti, 

– zamere, jeza

-…

Za več informacij o tem, ali vam pripada odškodnina v primeru prometne nesreče, obiščite našo spletno stran. Lahko pa nas tudi pokličete na številko 080 26 26, z veseljem vam bomo pomagali.

Za kratko obrazložitev glede odškodnine v primeru prometne nesreče in povezanih duševnih bolečine,se zahvaljujemo odškodninskemu podjetju Visoka odškodnina Planinšec d.o.o.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja