Odstranitev klopa je potrebna v najkrajšem možnem času

Odstranitev klopa

Prijetno topli dnevi nas vabijo na svež zrak, kar je seveda odlično, a kaj, ko so v naravi ves čas na preži tudi klopi. Če klopa opazimo na sebi, je njegova odstranitev potrebna takoj. Klopi živijo povsod, kjer se lahko varno skrijejo, in tam čakajo na svojega gostitelja. Tako se je potrebno prav po vsakem sprehodu temeljito pregledati, da nismo slučajno mi njegov gostitelj. Če smo, pa je odstranitev klopa nujna kar najhitreje!

Klopi se nahajajo povsod do nadmorske višine 600 metrov. Čim višje se povzpnemo, manj jih je. Največ jih je v gozdovih in na travnikih. Odrasla žival je dokaj dobro vidna. Lahko pa se v vseh razvojnih oblikah pojavijo na živalih. Od njih pa se lahko prenesejo tudi na človeka. Tako so lahko dolgi sprehodi s psom idealna možnost, da se klop preseli tudi na človeka. Pes je nizek, in kot tak idealni klopov gostitelj. Pogosti gostitelji so, ravno zaradi svoje višine in živahnosti, tudi otroci. Že zelo zgodaj jih moramo naučiti, zakaj je takojšnja odstranitev klopa nujna. Več o odstranitvi klopa pa boste izvedeli tudi na spletni strani sos-klop.si.

Klopi prenašajo dve izredno hudi bolezni

Razvojne stopnje klopa so jajčece, ličinka, nimfa in šele nato odrasla žival. V večini primerov klopi niso okuženi, prenašajo pa kar nekaj zelo nevarnih bolezni. Če njihove znake prepoznamo dovolj zgodaj, lahko te bolezni prebolimo zelo hitro brez posledic. Zato je še kako nujno, da smo o tem dovolj poučeni. Najhujše obolenje je klopni meningoencefalitis ali krajše KME. To je virusna okužba, ki poškoduje možgansko membrano in lahko privede v najhujšem primeru do smrti. Nepravočasno zdravljena bolezen pa pušča mnoge trajne posledice. Oseba, ki je KME enkrat že prebolela, je pred to boleznijo trajno zaščitena. Preventivno pa se je za zaščito pred KME možno cepiti. Cepijo se predvsem osebe, ki opravljajo veliko dela v naravi. Posebno gozdarji in kmetovalci. Lahko pa se proti plačilu cepimo preventivno tudi ostali prebivalci. Druga taka bolezen je lymska borelioza. To pa je bakterijska okužba in se zdravi z antibiotiki. Največ klopov je okuženih ravno s to bakterijo. Zato je potrebna takojšnja odstranitev klopa. Brž, ko ga opazimo. Okuženih klopov je največ v JV Sloveniji, ravno zaradi ugodnih razmer za prenos bolezni. Bolezen se prenaša iz samca na samico, iz te na jajčeca, iz jajčec na ličinko in iz ličinke na nimfo. Iz nimfe pa na odraslo žival. Če nas ugrizne okužen klop, bomo na mestu ugriza opazili močno rdečino in kmalu za tem rdeče bele kroge. To je znak, da moramo v najkrajšem možnem času obiskati zdravnika, ki nam bo predpisal antibiotik.

Kako se zaščitimo?

Ko se odpravimo na sprehod v naravo, oblecimo čim bolj oprijeta svetla oblačila. Po koži se poškropimo s sredstvom za odganjanje klopov. Posebno v spodnjih predelih in zapestjih. Na tržišču se prodajajo tudi zapestnice za večkratno uporabo. Nakup le teh je še kako smiseln. Tako bomo bolj brez skrbi uživali v naravi. Ko pa se vrnemo s sprehoda, najprej pregledamo vsa oblačila, če je že na njih kakšen klop. Taka odstranitev klopa je najbolj enostavna. Preprosto ga poberemo z oblačila in uničimo. Vsa oblačila potem takoj slečemo in damo v pralni stroj. Operemo takoj. Ker klopi zelo dobro skačejo. Pregledamo se po telesu. Predvsem v kožnih gubah, za ušesi. Pregledamo lasišče, popek in predel okrog dimelj. Po vsem tem se stuširamo in temeljito operemo lasišče. To naučimo tudi otroke, ki jih potem še sami pregledamo.

Odstranitev klopa: obvezna oprema je pinceta

Če pa slučajno že kateremu od klopov uspe ugriz, ga najlažje odstranimo s koničasto pinceto. S pinceto klopa primemo čim bližje kože in ga počasi z enakomernim gibom izvlečemo. Preverimo, ali smo izvlekli tudi glavo. Na glavi ima klop suličast rilček, ki ga zarije v kožo gostitelja. Ugriza ne čutimo, ker klopova slina vsebuje anestetično sredstvo. Včasih klopa na koži, iz takega ali drugačnega razloga, ne opazimo takoj. Odstranitev klopa, ki se je močno zagrizel v naše podkožje, pa je malo bolj zahtevna. Vendar je še vedno najbolj varna odločitev za odstranjevanje koničasta pinceta in velika mera potrpežljivosti. Tudi tak ugriz še vedno ni razlog za kirurški poseg. Kajti teh ne opravljajo. Tako bo obisk nujne zdravniške službe prej moteč, kot koristen. Vsi ostali načini odstranjevanja klopa niso priporočljivi, čeprav nam jih nekateri priporočajo. Eden od njih je odstranjevanje z maščobo, češ, da se klop zaduši. Zelo težko se bo to zgodilo, ker je klop z glavo v našem podkožju in mu maščoba ne bo prišla do živega. Potem pa bo tudi odstranjevanje s pinceto močno ovirano, ker nam bo na maščobi drselo.

Mesto ugriza potem dalj časa spremljamo. Če se po nekaj dneh mesto ugriza posuši, je to dober znak. Klop ni bil okužen. Prav tako pa spremljamo tudi naše zdravstveno stanje. Znaki podobni gripi, so lahko posledica ugriza klopa okuženega z KME. Vsakršno najmanjšo nenavadno spremembo sporočimo osebnemu zdravniku. Ta nas bo poslal na preiskavo krvi. Tam se bo takoj pokazal rezultat ali je obolenje povezano z ugrizom klopa. Vse ostalo bodo naredili strokovnjaki s področja medicine. Zato je pravočasna odstranitev klopa še kako pomembna.

Ocenite to stran

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.