Potovanje po Nemčiji z vlakom

Potovanje po Nemčiji

Naj se najprej predstavim. Moje ime je Matic Mlakar in se navdušujem nad potovanji po Nemčiji že nekaj let. Začelo se je s pogostimi obiski mesta München, saj imam prijatelja, ki že dolgo živi tam. Na začetku nisem bil preveč navdušen nad potovanji, večinoma sem si samo ogledoval mesto. Ko pa sem prvič sedel na vlak za Nürnberg in šel tja za nekaj dni, se je moje navdušenje nad potovanji po Nemčiji začelo.

Nemčija je polna lepih krajev in mest z veliko unikatnimi pol-lesenimi hišami, ki so tradicionalne za to državo. Veliko je urejenih travnikov in ogromnih polj, ki jih lahko opazujete med vožnjo. Mesta, ki sem jih obiskal, so zelo dobro urejena, z veliko zanimivimi muzeji z zares široko ponudbo.

Potoval sem po Bavarskem in pokrajini Baden-Württemberg. Ogledal sem si številna mesta in kraje, kot so München, Bayreuth, Nürnberg, Stuttgart, Bamberg, Rothenburg ob der Tauber, Landshut, Regensburg, Starnberg, Esslingen am Neckar in Tübingen. Nameravam si jih ogledati še kar nekaj. Uporabljal sem mestni in regionalni prevoz. Predvsem me je fascinirala pot na relacijah München-Stuttgart in Bamberg-Rothenburg ob der Tauber, saj sem ob vožnji z vlakom lahko opazoval čudovito pokrajino, polno velikih in lepo urejenih polj, ki jim ni bilo videti konca.
Na kratko vam bom predstavil dve manjši čudoviti mesti, ki sem ju obiskal pred kratkim. To sta Esslingen am Neckar in Tübingen, ki se nahajata v zvezni deželi Baden-Württemberg.

Esslingen am Neckar

Mesto Esslingen am Neckar je manjše mesto približno 14 km jugovzhodno od Stuttgarta, poznano po tradicionalnih pol-lesenih hišah, ki imajo zares pravljično podobo. Posebnost tega mesta je ta, da so stavbe večinoma ohranjene v originalu, saj med drugo svetovno vojno niso utrpele večje škode. Znamenite pol-lesene hiše so najstarejše v celotni Nemčiji, izvirajo pa iz druge polovice 13. stoletja. Mestu dajejo poseben čar in slikovitost. Ogrodje je narejeno iz lesenih palic vodoravne in poševne lege, medprostori pa so zapolnjeni z opečnatimi ali glinenimi zidaki. Način gradnje se imenuje predalčna lesena gradnja.

Znamenite pol-lesene hiše, ohranjene v originalu.

Najprej sem se ustavil na mostu Agnesbrücke, ki izvira iz 19. stoletja. Pogled z mostu je naravnost očarljiv, človek se ga res težko naveliča. Vidite lahko grajski grič, vinograde, cerkev Stadtkirche St. Dionys in še veliko lepih stavb. Meni je bil najbolj všeč pogled na restavracijo L’Osteria, ki se nahaja na kanalu. Posebno lepo je ob sončnih zahodih in večerih z jasnim nebom.

Pot sem z mostu Agnesbrücke nadaljeval proti mestnemu trgu. Tu se pozimi odvijajo božični sejmi, ki privabijo veliko obiskovalcev. V bližini se nahajata dve cerkvi z bogato zgodovino; Münster St. Paul (najstarejša beraška cerkev v Nemčiji iz 13. stoletja) in Frauenkirche. Ker je mesto majhno, lahko do znamenitosti brez težav pridete peš.

Proti večeru sem se povzpel na grič nad mestom, ki ponuja lep razgled, za nameček pa so se pod mano razprostirali še vinogradi. Najlepše je ob sončnem zahodu. Vzpon ni težak, primeren je za rekreacijo na svežem zraku.

Tübingen

Od nekdaj znano univerzitetno mesto Tübingen ima bogato tradicijo univerz, prav tako pa je tu veliko lepih barvitih stavb in tradicionalnih pol-lesenih hiš. Združuje srednjeveško mestno arhitekturo s sodobnim slogom. Tu se nahaja ena najstarejših univerz v Evropi, ustanovljena leta 1477 (Univerza Eberharda Karla). Mesto ima približno 90.000 prebivalcev, od tega je skoraj tretjina študentov.

Najprej sem prispel na most Neckarbrücke, s katerega se vidijo barvite hiše, zgrajene v vrsti druga ob drugi. Podoba hiš je zares unikatna, značilna za to mesto. Ob reki se proti večeru zbira veliko študentov, kar narekuje tempo mesta in mu daje poseben utrip.

Pogled na barvite hiše v Tübingenu.

Sledil je obisk znamenitega Marktplatza, mestnega trga ohranjenega v srednjeveškem slogu z obilico avtentičnih stavb, ki trgu dodajo čar. V primerjavi z ostalimi mestnimi trgi večjih mest je manjši, vendar toliko bolj pristen. Tu se nahaja mestna hiša z astronomsko uro, kavarne, trgovine, restavracije in kip Neptuna.

Povzpel sem se še do manjše različice observatorija Sternwarte, v bližini katerega se nahaja grad. Razprostiral se je razgled na velik del mesta ob lepem vremenu. Opazi se kombinacija zgodovinske arhitekture srednjega veka in novodobnega sloga.

Ogledal sem si še nekaj univerz in prehodil veliko ulic z zanimivimi stavbami, večinoma v značilnem nemškem slogu. Proti koncu dneva sem se vrnil v predel blizu mostu Neckarbrücke, kjer se je ob reki zbiralo veliko ljudi in uživalo ob sončnem zahodu.

Obe manjši mesti sta zagotovo vredni ogleda, saj imata poseben čar zaradi svoje unikatnosti. Svetujem prenočitev v Esslingenu, ker je cenovno bolj dostopen.

Za konec naj še povem, da je javni prevoz v Nemčiji zelo dobro urejen, praktično v vsak manjši kraj je možen prihod z vlakom. Za vožnjo si je potrebno namestiti aplikacijo DB Navigator na mobilno napravo, preko katere lahko kupite karto za posamezno pot ali mesečno vozovnico Deutschland-Ticket (cena 49 evrov), s katero lahko neomejeno potujete po celotni Nemčiji z vsemi regionalnimi vlaki. Vanjo je vključen tudi mestni prevoz po vseh nemških mestih, ne vključuje pa vožnje z hitrimi vlaki. Paziti morate, da kupite mesečno vozovnico do 10. v mesecu in jo do 10. v istem mesecu tudi odpoveste, v kolikor se boste za to možnost odločili. V nasprotnem primeru se vam vozovnica podaljša še v naslednji mesec. Pozorno preberite navodila na spletu. Cenovno se nakup zagotovo splača v primeru vožnje z regionalnimi vlaki, sam sem privarčeval približno 150 evrov v štirih dneh.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja